1. Shane Gillis falder på racistiske podcastjokes
Allerede fire dage efter det blev offentliggjort, at Gillis var hyret som fast del af komikerstaben på ’Saturday Night Live’, blev han afskediget på grund af en række udtalelser, der var en guldfirer i politisk ukorrekthed bestående af racisme, misogyni, homofobi og xenofobi.
I de skæbnesvangre klip fra podcastet ’Matt and Shane’s Secret Podcast’, som Gillis laver i fællesskab med Matt McCusker, omtaler komikeren nedladende folk med asiatisk baggrund som »chinks« og giver udtryk for generel afsky for Chinatowns beboere.
— Seth Simons (@sasimons) 12. september 2019
this, again, is from September 2018 pic.twitter.com/inYFT22zjl
— Seth Simons (@sasimons) 12. september 2019
I et nu slettet afsnit af podcasten laver de to værter desuden en hierarkisk rangering af, hvilke komikere der er sjovest på baggrund af deres køn og race.
Gillis var én ud af tre nyansættelser. En af de andre var Bowen Yang, hvilket tilføjede et ekstra lag til de upassende jokes, da Yang er den første homoseksuelle mand med asiatisk baggrund, som bliver fast del af ’SNL’s hellige komikergral. Det skabte et væld af reaktioner fra amerikanske skuespillere og komikere med asiatisk baggrund:
It took 45 years for @SNL to get an East Asian cast member and in that same year he’ll be joined by someone who would have no problem calling him a “fuckin’ chink.”
Gotta be a joke in there somewhere. https://t.co/BB8C4lQU4X— Daniel Dae Kim (@danieldaekim) 13. september 2019
As a comedian I usually side with the comedians on sensitive subjects. But this is just plain racist. Its truly disgusting. Standing up against this is just as important as supporting our Asian brothers and sisters. This man has to go @nbcsnl https://t.co/oQS0BgqTbP
— Jimmy O. Yang (@FunnyAsianDude) 13. september 2019
Komikeren gav noget, der lignede en undskyldning, men snarere blev et forværrende piskesmæld i trafikuheldet af racistiske bemærkninger. Han tog imod fyringen uden at smække med døren, men kom dog med en stikpille til den politiske korrekthedskultur, han mener at være endt som offer for:
— Shane Gillis (@Shanemgillis) 16. september 2019
2. Louis C.K nedgør ofre for skoleskyderier
Louis C.K. tronede som den moderne konge af standup, før han blev fældet af sin åbenbart grænseløse masturbationstrang. Som komikerkollegaen Dave Chappelle formulerer det i showet ’Sticks & Stones’: »Louis C.K. var en af mine nære venner, før han døde i den der forfærdelige onani-ulykke«.
Efter anklagerne blev hans film ’I Love You Daddy’ trukket tilbage, og det rødmossede komikergeni undskyldte og trak sig fra rampelyset.
Indtil han indtog det igen sidste år uden skam eller anger.
Ved en optræden i Governors Comedy Club i New York december 2018 greb han på ny mikrofonen med jokes, der virkede næsten bevidst selvdestruktive.
Imagine thinking the best way to resurrect your career after admitting to sexual misconduct is to mock trans people and Parkland gun violence survivors. pic.twitter.com/SH7wDYe7kA
— Shannon Watts (@shannonrwatts) 31. december 2018
Han gik i kødet på unge LGBTQ-personer, som han kaldte »fucking kedelige«, fordi de går op i kønsadressering og våbenlovgivning i stedet for sex og stoffer, som C.K. selv gjorde det i sin ungdom.
Kronen på værket blev dog den temmelig usmagelige punchline: »Du er ikke interessant, bare fordi du har gået på en highschool, hvor der var børn, der blev skudt«.
Han hentydede specifikt til Parkland-massakren i Florida, hvor 17 blev slået ihjel til. Hvilket affødte et hav af reaktioner fra forældre, der mistede deres børn ved skyderiet, og de overlevende unge selv. Comedy-godfather Judd Apatow var blandt dem, der sagde fra.
Meget tydede på, at Louis C.K. var klar over, at han bragte sig selv i uføre på ny:
»Hvad har I tænkt jer at tage fra mig, min fødselsdag? Mit liv er slut, jeg er pisse ligeglad«, sagde han i showet.
Under et et udsolgt show i Californien i januar i år samlede han op på forløbet:
»Hvis du nogensinde har brug for at få folk til at glemme, at du har onaneret, så skal du bare lave en joke om børn, der blev skudt«.
3. Dave Chappelle sviner Michael Jackson-ofre
Dave Chappelle havde næppe regnet med, at det ville gå under radaren, da han udtalte i sin Netflix-special ’Sticks & Stones’, at han ikke troede på ofrene fra ’Leaving Neverland’-dokumentaren, James Safechuck og Wade Robson, som han betegnede som »motherfuckers«.
Hele showet var dedikeret til at gøre op med politisk korrekthed og især såkaldt cancel culture. Han forsvarede Michael Jackson, Louis C.K. og Kevin Hart, mens han jordede kvindekønnet. Chappelle tog desuden tykt pis på LGBTQ-bevægelsen, som han konsekvent kalder »the alphabet people«.
Vice skrev, at man godt kunne skippe Chappelles nye show. Hvilket gav blod på tanden hos en bølge af komikerens fans, der er trætte af politisk korrekthed og cancel culture.
Chappelles ytringer mødte opbakning fra Michael Jacksons familie og arvinger, men dokumentarens instruktør Dan Reed og de to ofre har taget skarp afstand fra udtalelserne.
I showet indkapsler komikeren selv sin ligegyldighed over for kritikerne: »Du klikkede selv på mit ansigt, bitch«, lyder det.
I ’Sticks & Stones’ ’hemmelige’ ekstrashow, som automatisk starter efter rulleteksterne på Netflix-showet, gør Chappelle grin med en kvinde, der kommer med tilråb og udvandrer med kommentaren: »Undskyld, men jeg er altså blevet voldtaget«.
Først sidestiller han opførslen med at prutte i en elevator, hvorefter han svarer kvinden igen: »Frøken, det er ikke din skyld, at du blev voldtaget. Men det er heller ikke min, tata bitch«.
Du kan selv høre Chappelles jokes i ‘Sticks & Stones’ på Netflix, og ekstrashowet ‘Epilogue: The Punchline’ på Netflix.
4. Pete Davidson får den katolske kirke på nakken
Chappelle er ikke den eneste komiker, der har set komisk potentiale i ’Leaving Neverland’ og ’Surviving R. Kelly’.
Da ’SNL’-komikeren Pete Davidson sammenlignede at være katolik med at være fan af R.Kelly, faldt det ikke i god jord hos det romersk katolske bispedømme i Brooklyn, der forlangte en undskyldning. Det fik de ikke, men det imaginære billede af en katolsk bisp, der ser ’SNL’, er muligvis sjovere end Davidsons indslag. Man kunne læse følgende udtalelse fra bispedømmet i USA Today:
»De tro tilhængere af vores kirke væmmes over chikanen fra dem i nyhederne og underholdningsbranchen, og denne sketch er en fornærmelse af millioner af mennesker. Der er ingen grund til at gøre grin med denne svære tid i kirkens historie«.
Davidson er selv opdraget som katolik og har oplevet traumatiske begivenheder på nært hold, da han mistede sin far, der var brandmand, under 9/11. Det har ikke afholdt ham fra at joke om terrorangrebet, da han i en komisk nedrakning af Kevin Hart og Snoop Dogg kaldte deres film ’Soul Plane’ for den værste flyrelaterede begivenhed i sit liv.
5. Chris Rock laver sjov med terrorangreb
Selvom der var gået over et år siden terrorangrebet på Boston Marathon i april 2013, da Chris Rock som vært for ’Saturday Night Live’ optrådte med jokes om den tragiske hændelse, mente mange, at det var too soon.
»Jeg elsker folkene (i Boston), men det var nok det mest skræmmende og sadistiske terrorangreb nogensinde. Tænk lige over det – 42 kilometer! Du har trænet op i et år, du når endelig frem til målstregen, og så er der én, som råber, ’LØB!’«.
Han fortsatte med en sekvens, hvor han argumenterede for, at ’Freedom Tower’ burde hedde ’Never Going in There Tower’ og udstillede idiotien ved at bygge en skyskraber på samme grund, som blev angrebet ved 9/11. »Hvilket firma er sponsor? Target?« spurgte han ironisk med henvisning til den enorme amerikanske indkøbskæde.
Mange mente, at jokes om terrorangreb aldrig er sjove. I Boston Magazine lød en overskrift: »On SNL Chris Rock demonstrates how not to joke about the Boston«.
I januar knyttede Rock selv en kommentar til den politiske korrekthedskultur i forbindelse med Kevin Harts tilbagetræden fra jobbet som Oscar-vært:
»Hvis det her var for fem år siden, ville jeg kunne sige noget kontroversielt og sjovt lige nu, men det kan jeg ikke mere, så… hey!«.
6. ’Den Korte Radioavis’ vs. Henrik Sass Larsen
»Tror du ikke, at han ville vælge en dronningerunde, hvis han stod til at blive finansminister, frem for at ligge og kneppe røvhuller på Fyn«, lød det om socialdemokrat Henrik Sass Larsen 6. juni i ’Den Korte Radioavis’, Radio 24syv-programmet, der har grænseafvikling som satirisk grundpræmis.
Men den af og til slørede grænse mellem virkelighed og fiktion endte her med en shitstorm af dimensioner med Folketingets politikere og store dele af mediebranchen på den anden ende.
Den påståede »elsker på Fyn« blev nemlig navngivet i programmet som tidligere DSU-formand og liste A-opstillede Alexander Grandt. Det vidste direktør for kanalen Jørgen Ramskov bare ikke var en virkelig person, hvilket gjorde ondt værre, da han skulle forsvare programmet i en live-folkemødeversion af ’Q&A’, der også sendes på 24syv. Ramskov undskyldte senere, at Grandt blev nævnt ved navn, men programværterne Rasmus Bruun og Frederik Cilius har aldrig trukket i land og lavede senest sjov med sagen i et satireindslag ved Zulu Comedy Galla.
Rygtet, der muligvis var en fortalelse, bandt den betændte sløjfe på et længere satirisk frontalangreb på Henrik Sass Larsen. Cilius’ Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm havde i ledtog med Rasmus Bruun og producer Ninna i ugevis fabuleret om politikerens chemsex-tilbøjeligheder og stofmisbrug, da Sass Larsen med depression som begrundelse trak sig fra politik.
Sommerens Sass Larsen-kontrovers er langt fra eneste gang, ’Den Korte Radioavis’ har skabt overskrifter. Der blev klaget til Pressenævnet over deres dækning af Ubådssagen, og de kom i karambolage med Amnesty International for at stikke til deres ambassadør, influencer Amalie Have. Forfatteren Erling Jepsen har også revet sig offentligt i håret over programmets brug af hans person. Kun Pia Adelsteen, konen til DF-politikeren Kim Christiansen, har så vidt vides modtaget en personlig undskyldning fra Cilius, efter de live i æteren overbeviste hende om, at et trafikuheld havde kostet et menneskeliv på hendes mands hotel.
Sekvensen indgår i ‘Samfundets Spejl’ (og starter 20:45 inde i programmet).
‘Den Korte Radioavis’-forfatteren Anna Juul diskuterer komik i en krænkelsestid med komikertalenterne Jesper Groth (‘Klaphat’) og Kasper Stensgård Sørensen fra DR’s satirehold under Soundvenues gratis endagsfestival INPUT 28. september – læs mere HER.
Læs også: Ja, jeg tror på nogle af de ting Kirsten Birgit siger i ‘Den Korte Radioavis’