’For All Mankind’: Apple tager et stort skridt på vej mod en virkelig spændende rumserie

’For All Mankind’: Apple tager et stort skridt på vej mod en virkelig spændende rumserie
For All Mankind' fra Apple TV+ har Joel Kinnaman i hovedrollen og er skabt af Ronald D. Moore.

»Hvis vi fejler, bliver vi naturligvis ydmygede, både her og i resten af verden«.

Sådan lød ordene fra USA’s Præsident John F. Kennedy tilbage i 1961, da han beskrev de mulige konsekvenser, et nederlag til Sovjetunionen i rumkapløbet ville føre med sig.

I sidste ende blev det som bekendt amerikanerne, der trak sig sejrrigt ud af kapløbet til månen. En triumf der fik vital betydning for det amerikanske rumagentur, NASA, og den kolde krig.

Men hvordan ville verden have set ud, hvis Sovjetunionen var kommet først til månen og havde beholdt førertrøjen i rumkapløbet?

Det spørgsmål vil Ronald D. Moore besvare i Apples nye serie-satsning ’For All Mankind’, der allerede inden premieren fik lovning på endnu en sæson. Moore har rig erfaring med rejser i rummet fra sin tid som manuskriptforfatter i ’Star Trek’-universet samt fra den nyere version af ’Battlestar Galactica’. Han er desuden manden bag tidsrejseserien ’Outlander’.

Instruktøren af seriens første to afsnit er Seth Gordon, som mest af alt er kendt for diverse komediefilm og -serier (’The Office’, ’Baywatch’). Der er dog ikke meget at grine af i Gordons afsnit, der illustrerer de umiddelbare konsekvenser, Sovjetunionens månelanding får for NASA og amerikansk storpolitik. I tredje afsnit sætter Allen Coulter (‘The Sopranos’, ‘Sex and the City’) sig i instruktørstolen.

Man skal ikke gå til ’For All Mankind’ med forventninger om at blive præsenteret for en fuldstændig ugenkendelig verden som følge af Sovjetunionens triumf – a la Amazons ’The Man in the High Castle’, der leger med ideen om, at nazisterne vandt 2. Verdenskrig. ’For All Mankind’ fokuserer i stedet først og fremmest på, hvilke ændringer Sovjetunionens månelanding får for NASA, der nu skal forholde sig til en kritisk presse og en yderst utålmodig præsident Nixon, som har desperat brug for god omtale.

‘For All Mankind’ (foto: Apple).

I hovedrollen ses svenske Joel Kinnaman (’House of Cards’, ’Suicide Squad’) som den fiktive karakter Edward Baldwin, der som en del af Apollo 10-missionen ­– generalprøven for Apollo 11 – kom snublende tæt på månens overflade. Havde Baldwin valgt at trodse sine ordrer om ikke at lande, kunne han være blevet første mand på månen. Det plager ikke kun Baldwin, men også resten af USA.

Det, at serien foregår i en anden virkelighed, gør selvsagt, at man ikke kan vide sig sikker på udfaldet af historiske begivenheder. I film om NASA-missioner som Damien Chazelles ’First Man’ eller Ron Howards ’Apollo 13’, ved man, hvordan det ender. Når Apollo 11 i ’For All Mankind’ begiver sig mod månen, er det pludselig slet ikke sikkert, at Neil Armstrong og Buzz Aldrin når dens overflade, eller om de må lade livet i forsøget, hvilket naturligvis føjer ekstra spænding til situationen.

Serien begynder for alvor at lege med sit alternative univers i afsnit tre, hvor det lykkes Sovjetunionen at få den første kvinde på månen. Det betyder, at USA er tvunget til at gøre dem kunsten efter for at vise, at den amerikanske kvinde ikke står tilbage for det sovjetiske modstykke. Men Nixon vil ikke bare sende hvem som helst op – her tænkes der ikke nødvendigvis i, om landets første kvindelige astronaut er kompetent nok, men primært på, om hun er pæn nok til at repræsentere USA.

Seriens største svaghed er, at lidt for store dele af handlingen i særligt de to første afsnit er ret klicheprægede, men afsnit tre er heldigvis et skridt i den rigtige retning. Her bliver muligheden for bemandet udforskning af resten af vores solsystem luftet. Det skal derfor blive interessant at se, hvor hurtigt dén drøm bliver realiseret, og hvor langt ’For All Mankind’ tør bevæge sig ud i science fiction-genren.


Kort sagt:
Et stort skridt mod en interessant science fiction-serie, hvis Apples ’For All Mankind’ til fulde forstår at udnytte sin præmis.

Anmeldt på baggrund af de tre første afsnit.

Læs også: Traileren til M. Night Shyamalans ‘Servant’ introducerer serielands klammeste fake baby

Lyt til Soundvenue Streamer: Apple-serien ‘The Morning Show’ og den muslimske standupper Ramy Youssefs komediehit

Tv-serie. Hovedforfattere: Ronald D. Moore, Ben Nedivi, Matt Wolpert. Medvirkende: Wrenn Schmidt, Joel Kinnaman, Jodi Balfour, Sonya Walger, Michael Dorman m.fl.. Spilletid: 10 episoder a ca. 1 time. Premiere: Kan ses på Apple TV+
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af