Var det overgreb? DR og TV 2 sender vigtigt budskab til gode drukfyre på dumme afveje

Var det overgreb? DR og TV 2 sender vigtigt budskab til gode drukfyre på dumme afveje
'Natten til lørdag'.

Perfekt timet til julefrokostsæsonen sætter dansk fjernsyns duellerende moderskibe DR og TV 2 i smukt symbiotisk parløb fokus på seksuelle grænser, unge danskere og våde fester.

TV 2 med et eksperiment rodfæstet i de nøgne realiteter fra landets klubber. DR med et fiktivt scenarie, der nok desværre har været skinbarlig virkelighed for flere unge, end man kunne håbe.

Inspireret af Schweppes-kampagnen ’The Dress for Respect’ fra 2018 har TV 2 Echo sendt den unge kvinde Sabna i byen i Horsens med en specialsyet dragt, hvis sensorer kan måle, hvordan hun bliver berørt i løbet af aftenen, mens 11 kameraer dokumenterer enhver lyssky håndsrækning på dansegulvet. En undersøgelse, som TV 2 Echo har fået lavet, viser, at 46 procent unge kvinder det seneste år er blevet berørt i nattelivet uden at have signaleret, at det er i orden. Mens kun ni procent mænd siger (læs: tør være ærlige og sige), at de har gjort netop det.

I videoen bliver Sabna taget på røven tre gange på fire timer og siger bagefter, at hun på ingen måde opfatter den langfingrede interesse som et kompliment. »Jeg føler mig egentlig lidt klam«, siger hun ærligt, mens en af de gennemstegte røvgramsere først nærmest småstolt indrømmer sin synd, før det pludselig går op for ham, at kvinden for enden af enden måske ikke syntes, det var så fedt. Kan selv en mand med Nicklas Bendtner-promille og Peter Aalbæk-tilbøjeligheder virkelig blive klogere?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I den nye DR3-serie ’Natten til lørdag’ kulminerer de søde Rosa og Karls flirt til gymnasiefesten i et hurtigt knald på toilettet. Men var det med begge parters gode vilje? De tre korte afsnit fortælles fra tre forskellige synsvinkler, ud over Rosa og Karl så en veninde, der oplever det hele fra sidelinjen og reagerer på en måde, der i sig selv må hensættes til et moralsk grænsefelt.

I toiletbåsen ignorerer opstemte Karl Rosas spage forsøg på at sige fra, og efter de tre afsnit er man ikke så meget i tvivl: Karl undlod at tage Rosa med på råd, før han tog hende bagfra. Det kvalificerer sig sådan set til voldtægt, selvom det falder én svært at kainsmærke den så søde og forsigtige elevrådsnæstformand som ’voldtægtsforbryder’. Så der sidder man pludselig selv i dilemmasaksen. For hvordan skal Rosa reagere? Hvilken straf er rimelig? Ifølge en undersøgelse fra Aalborg Universitet begås 88 procent af alle overgreb af en, offeret kender.

’Natten til lørdag’ og Echo-eksperimentet fungerer som kampagner, der skal få særligt unge mænd til at tænke over, hvordan man behandler det modsatte køn, når sprutten og de kødelige lyster galoperer om kap en sløret aften. Og det virker efter hensigten.

Fra drukferier og mangevældige byture i mine egne teenageår kan jeg snildt genkende billedet af fyre, der klasker dansende kvinder i måsen, fordi de jo gør sig æggende til, og grænserne for det acceptable på klubben indforstået er nogle helt andre end i lufthavnskøen eller ved busstoppestedet. Tænker man, hvis man da overhovedet tænker. Graver jeg dybt nok i mine vage fuldeknægtserindringer, har en kåd og dum udgave af mit i dag så fornuftige jeg sikkert været én af dem.

‘Natten til lørdag’.

En generation af scoredesperate mænd har siden 00’erne med kyniske pick-up-manualer a la ’The Game’ i hånden strategisk dyrket den offensive, øjeblikkelige berøring i kombination med en nedladende bemærkning for at fremstå tilpas interesseret og uinteresseret på samme tid. Alt sammen for at lokke dagens fangst med hjem til soveværelsets tagselvbord.

Et tilsvarende kvindesyn åbenbarer sig i TV 2 Echo-klippet og baner i en mere yderlig konsekvens vejen for, at en situation som i ’Natten til lørdag’ overhovedet kan tolkes som et grænsetilfælde. Hun skubbede ham jo ikke væk eller råbte »NEJ«, såååå… så er det vel ikke så slemt?

Selvom jeg hørte til dem, der fandt de anonyme anklager mod Aziz Ansari vederstyggelige, var der også en interessant morale i sagen, som komikeren også selv reflekterer over i sit nye standupshow: Hans handlinger ikke var et overgreb (og fortjente ikke at blive outet hævnporno-agtigt af en anonym kvinde), men de var unægteligt ubehagelige for modparten, og hans opførsel antydede bestemt et lettere forkvaklet forhold til den pågældende kvinde som menneske. Hun var blot en erobring.

Ikke dermed sagt, at Aziz Ansari var eller er et dårligt menneske. Hans sag antydede blot nogle dybt indgroede mekanismer i forholdet mellem mænd og kvinder, som først for alvor er blevet sat spørgsmålstegn ved post-#Metoo.

Det samme gælder gerningsmændene i ’Natten til lørdag’ og Echos gramseforsøg. De er ikke endimensionelle skurke i Weinstein-klassen, de er potentielt alle os mænd på en ung og bedugget dag.

Derfor bærer de en lektie for alle ordentlige fyre, der ikke altid tænker sig om, når alkoholen ryger ind, og fornuften ryger ud, som alle vores forældre engang har sagt det. Kommentarsporet til TV 2 Echo-videoen vidner om, at påmindelsen kommer rettidigt. Mange kvinder deler ud af lignende erfaringer og frustrationer som Sabna i klippet, mens én (kvinde) mener, at man bare bør tage klappet i rumpen som »en oplevelse« uden at anerkende, at alle ikke har det som hende, og at det jo grundlæggende handler om at spørge, før man skyder.

Selv en god fyr kan ende som en skidt karl. Watch and learn, før snapsflasken poppes op.

‘Natten til lørdag’ kan ses på DR TV nu.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af