’Nede Mette – hittet der ødelagde alt’: Ny DR-dokumentar fortæller underholdende om en mand, der tager rigtigt dårlige beslutninger

’Nede Mette – hittet der ødelagde alt’: Ny DR-dokumentar fortæller underholdende om en mand, der tager rigtigt dårlige beslutninger
'Nede Mette' på DRTV. (Foto: Louis Gretlund)
STREAMING TOGETHER

»Det hele startede med en pige på et diskotek – som det jo altid gør«, siger Henrik Blak med et smørret grin om sangen ’Nede Mette’, der hittede så stort tilbage i 2016, at Nakskov-drengene bag, Blak og Besmir Ismaili, fik et indslag i TV Avisen.

’Nede Mette – hittet der ødelagde alt’ lyder måske som et slags reboot af ’Landeplagen’, programmet der for 10 år siden gik bagom de største danske radiohits. Den nye DR3-serie er imidlertid mere end det. Den tegner et portræt af personen bag kunstnernavnet Blak og er desuden en klassisk fortælling om, hvordan pludselig succes og store pengesummer kan korrumpere et venskab.

Serien har flere paralleller med dokumentarfilmen ’Kidd Life’ fra 2012, selvom Henrik Blak nok ikke har samme mytiske potentiale som fænomenet Kidd. Også han fik hurtigt brændt sin nye formue godt og grundigt af med fest, druk, stoffer og damer. Blak lavede dog yderligere et fuckup af dimensioner, da han (uden at vide det) frasagde sig alle rettigheder til sin musik.

Det ti år lange venskab til produceren Besmir Ismaili (storebror til popsanger Jimilian) gik i vasken, da han fik en godtroende Henrik til at underskrive en kontrakt, hvor det med småt selvfølgelig ikke blev gennemgået: At han fremover ikke ville tjente en rød reje på alle de millioner af streams, som sangene – og i særdeleshed ’Nede Mette’ – fortsat genererer.

Blak er langt fra toppen i ’Nede Mette – hittet der ødelagde alt’, som blev optaget sidste år. Han sælger ud af sin gaderobe, er gældsat og tør ikke tjekke sin e-boks i frygt for rykkere. Samtidig har han hyret en advokat for forhåbentlig at vinde sine musikrettigheder tilbage igen. To afsnit inde virker Besmir og resten af Flexmusic-pladeselskabet dog ikke til at være specielt medgørlige.

At netop den tidligere samarbejdspartner ikke har villet medvirke på grund af den verserende retssag, er seriens største svaghed. Blak tegner undervejs et meget usympatisk billede af Besmir, der udnyttede sin vens tillid til selv at tjene kassen, men Besmir optræder faktisk kun i ovennævnte TV Avisen-indslag. »Vi var brødre!« råber Blak ad Besmir i en (for serien uvurderlig) privat lydoptagelse, hvor modpartens svar ikke kan høres. Tænk på hvilket dramatisk potentiale der kunne have været i en sådan diskussion for rullende kameraer.

Tilrettelægger og fotograf Louis Gretlund får dog det bedste ud af sit materiale. Serien bærer i sekvenser en lækker musikvideoæstetik, og den er skarpt klippet mellem opstillede interviews med Blak i forskellige omgivelser, arkivklip fra diverse liveoptrædener samt optagelser af hovedpersonen i privaten, i studiet og i festlige omgivelser.

Blak selv er en karismatisk fortæller, der beretter ærligt om sine brister. Selvom han, forståeligt, er bitter over sin situation, har han også et glimt i øjet »Det her kommer ikke til at gavne retssagen specielt meget«, siger han for eksempel grinende til advokaten om sine nye tatoveringer, hvoraf én er placeret i ansigtet.

Man kan mistænke Blak for at have set sin medvirken i dokumentarserien som en ideel promoveringsmulighed og vej tilbage i showbiz. Ligesom DR3’s ’Rudi har angst’ gav seerne ny forståelse for skuespiller Rudi Køhnkes karrierederoute, tegner ’Nede Mette – hittet der ødelagde alt’ i hvert fald et sympatisk, underholdende billede af den selverklærede »rod«.

Man griner med Henrik Blak, men man bekymrer sig nu allermest, når han og manageren Mido lægger tvivlsomme planer for fremtiden. Blak har investeret 200.000 kroner i et studie, hvori de skal lave nogle nye sange, der kan give penge på kontoen. Som Mido kyndigt forklarer det i afsnit 2: »Det er vigtigt at få lavet nogle fede beats, så vi kan få lavet nogle hits«.

Så nemt er det desværre ikke helt, hvis ikke man har et pladeselskab i ryggen, og de er allerede to måneder bagud med huslejen.


Kort sagt:
Henrik Blak er en ærlig og karismatisk fortæller i DR3’s nye dokumentarserie om konflikten bag kæmpehittet ’Nede Mette’.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

Dokumentarserie. Tilrettelægger: Louis Gretlund. Spilletid: Tre afsnit á 30 min.. Premiere: Den 16. februar på DRTV
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af