‘Tynd is’: Ny nordisk serie er topaktuel og spændende

‘Tynd is’: Ny nordisk serie er topaktuel og spændende
Liv Bianca Kronlof. (Foto: C More.)

Klimaforandringer er som bekendt vor tids store debat, ungdommens mission og politikernes bekymringsrynker. Og den nye nordiske klimathriller fra C More, ’Tynd is’, flyder direkte ind i tidsånden med et topaktuelt tema, der inkarnerer den komplekse kamp om at redde vores klode.

Udover et højaktuelt tema byder den nye C More-serie på en flot oplevelse med den grønlandske og islandske natur som bagtæppe og et cast med gode danske navne som Nicolas Bro, Nukâka Coster-Waldau og Iben Dorner. Barren er sat højt for en af de første vellykkede spændingsserier, der stiller skarpt på klimaforandringerne.

I en helikopter over den bjergtagende grønlandske natur møder vi Sveriges udenrigsminister, Elsa Engström (Lena Endre). Sammen med sin rådgiver og stabschef er hun på vej til Tasiilaq i Grønland til afsluttende klimaforhandlinger med Arktisk Råd. De drøfter Engströms tale om de store klimaproblematikker, da rådgiveren Victor (Alexander Karim) får en besked fra sin kæreste. Det er et scanningsbillede af hans kommende barn, som han glædeligt og overrasket viser til de andre. Den alvorlige stemning vender på et splitsekund. Og ‘Tynd is’ får således etableret et spændingsfelt mellem de kollektive klimaproblematikker og det individuelle liv inden for de første fem minutter.

Helikopteren lander, og i Arktisk Råd møder vi blandt andet den danske udenrigsminister spillet af Nicolas Bro. Arktisk Råd er i fuld gang med at drøfte forslaget om at forbyde miljøskadelige olieboringer i regionen, da et forskningsfartøj kapres ud for Grønlands kyst. Udenrigsminister Elsa Engström skulle efter planen have været om bord på skibet, men rådgiveren Victor overtog hendes plads. Kapringen af forskningsfartøjet bliver startskuddet til en større international krise, der udfordrer slutforhandlingerne og igangsætter en større politiaktion, som den danske politidirektør på Grønland (Iben Dorner) står i spidsen for. Ligeledes bliver kapringen en intens kamp mod uret for säpo-agenten Liv Hermansson (Bianca Kronlöf), som er Viktors gravide kæreste.

(Foto: C More)
Nicolas Bro som den danske udenrigsminister.

Det afsløres hurtigt, at titlen på serien langt fra kun er et billede på den globale opvarmning. Konfliktoptrapningen er lige så galoperende som den smeltende is. Sideløbende med de politiske forhandlinger i Arktisk Råd, politiaktionen og säpo-agenten Liv Hermanssons kamp for at finde sin kæreste ulmer konflikterne i den grønlandske befolkning. ’Tynd is’ sætter et nødvendigt fokus på den grønlandske kultur, der kæmper for selvstændighed. De føler sig oversete i det danske rigsfællesskab – og deres tilværelse bærer i den grad præg af klimaforandringernes konsekvenser.

Sammenstødet mellem kultur og natur stadfæstes, da hele byen alarmeres, og Arktisk Råd i al hast eskorteres ind i biler, fordi en sulten isbjørn bevæger sig mellem husene i byen. Isen smelter, og en af de mange følgevirkninger er, at isbjørnene tvinges til at jage føde andre steder.

Serien formår på den måde at indfange, hvordan de abstrakte klimaforandringer nu bliver håndgribelige. Fra det evige snelandskab til det mindste snefnug skildres forbindelsen mellem det lille menneske og den store verden.

Mens den omfattende politiaktion er i gang, og de politiske beslutninger koster menneskeliv, popper et Tinder-match op på stabschefens mobil og fjerner hans fokus. Alt er forbundet. ’Tynd is’ viser nuancerne i en problematik, der i allerhøjeste grad er virkelighed her og nu.


Kort sagt:
Forhåbentligt tøjler ’Tynd is’ de mange konfliktoptrapninger i seriens anden halvdel. I så fald står C More med en serie, der ikke bare er topaktuel og nødvendig, men også spændingsfyldt underholdning.

Anmeldt på baggrund af to afsnit.


Læs også: Disse serier skal du se i februar. 

Tv-serie. Hovedforfatter: Cecilie Mosli, Birkir Blær Ingólfsson og Jónas Margeir Ingólfsson. Medvirkende: Nicolas Bro, Nukâka Coster-Waldau, Iben Dorner, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Alexander Karim, Johannes Bah Kunke, Reine Brynolfsson og Christopher Wagelin. Spilletid: Otte afsnit á ca. 44 min. . Premiere: Kan ses på C More og DR
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af