Den nye Netflix-top 10 er en magtfaktor, vi ikke må undervurdere

Hver dag kan man følge med i, hvad der hitter mest på Netflix i Danmark. Top 10-funktionen kan give et ekstra rygstød til små film og serier og styrke fællesskabet, men der er også en slagside, mener vores filmredaktør.
Den nye Netflix-top 10 er en magtfaktor, vi ikke må undervurdere
Netflix-hittet 'Unorthodox'.

KOMMENTAR. Netflix’ algoritmer er et nærmest sagnomspundet fænomen. Ingen ved helt, hvordan de fungerer, og Silicon Valley-dimensionen har utvivlsomt forandret tv-verdenen radikalt, men dataenes betydning for streamingtjenestens beslutninger er samtidig ofte blevet groft overvurderet.

Når streaminggigantens fokus på tal og data ofte dæmoniseres unødigt meget, er det delvist selvforskyldt. Tjenesten har altid været notorisk lukket omkring eksempelvis deres seertal, selv over for de filmskabere, der har brugt år på at skabe deres indhold. Det seneste års tid har de lukket en smule op for posen med annonceringer af de mest populære titler, men deres metode vækker hyppig hovedrysten hos brancheinsidere: Senest da de i en fodnote forklarede, at en seer nu blot skal have set to minutter af en film eller serie for at tælle som et view til statistikken. To minutter!

Alligevel er det altid interessant at få et indblik i, hvad der egentlig hitter på klodens største streamingudbyder, også selvom det blot er et lille og let fordrejet glimt.

Derfor vakte det opsigt, da Netflix i februar indførte en ny feature i deres brugerflade: En rangeret top 10 over, hvad der er mest populært i det land, man befinder sig i. På det danske Netflix har ’Tiger King’ tronet som nummer 1 i ugevis, hvilket næppe er overraskende, men efter på daglig basis siden launchen i marts at have fulgt med i, hvordan listen udvikler sig, bliver jeg også ofte forbløffet over, hvad der slår igennem hos de danske Netflix-brugere.

Lige nu er thrilleren ’Code 8’ således nummer 3, mens jeg er glad for at se, at mesterlige ’Better Call Saul’ – som jeg ellers troede var kriminelt overset – indfinder sig, næsten hver uge et nyt afsnit har premiere. Generelt har jeg bemærket en vis testosterondrevet overvægt i top 10’en, fra Formel 1-shows til ’Altered Carbon’, men lige nu er der også plads til blødere sager som romcom’en ’Love Wedding Repeat’ og roste ’Unorthodox’.

Netflix promoverer i forvejen det, der »trender lige nu« og »Populært på Netflix«, men disse kolonner bliver skræddersyet efter ens individuelle profil og historik, og top 10-kolonnen er således den eneste objektive, overordnede indføring i Netflix’ største hits.

Og jeg tror, det har potentiale til at blive streamingverdens mest magtfulde redskab.

Succes avler succes

Tv-landskabet er mere fragmenteret end nogensinde før. Vi kan vælge mellem et tocifret antal streamingtjenester – foruden flow, der trods alt stadig eksisterer – og tusindvis af titler. Mange har frygtet, at det ville betyde, at vi alle ville leve i vores egne små lukkede siloer i mikrofællesskaber, men selvom disse da også findes, har de seneste år vist, at folk vil fællesskabet, når de søger den næste binging-oplevelse.

Fra ’Chernobyl’ til ’Tiger King’ har vi set, at samhørigheden er essentiel: At vi tjekker det ud, vi får anbefalet af vores venner, og som vi kan se fylder i medier og sociale medier. Præcis på samme måde som dengang, hele Danmark samlede sig foran DR søndag kl. 20 til den nye dramaserie, ønsker vi at være med i samtalen.

Netflix’ top 10 føder direkte ind i det behov. For her kan man hurtigt og nemt danne sig et overblik over, hvad alle andre tjekker ud. Når så mange ser det, må det være godt! Når så mange ser det, må jeg hellere se det for at ikke at føle mig udenfor!

Top 10’en er naturligvis ikke lanceret for at tjene fællesskabet per se, men fordi det er opportunt for platformen selv, hvis det er på Netflix, folk finder deres fællesskab.

Og jeg ser både muligheder og slagsider i formatet.

Netflix’ topliste i Danmark 16. april

Hitlisten kan gøre mindre film og serier til globale blockbusters. Bliver en lille serie for eksempel lanceret på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange store trækplastre (eller folk har masser tid i en corona-karantæne), og den kommer godt fra start, kan dens seere hurtigt blive mangedoblet. Succes avler succes.

Solstrålehistorien de seneste uger er ’Unorthodox’, en kunstnerisk ambitiøs miniserie, der primært foregår på yiddisch. Ifølge en måling fra Playpilot var det den mest sete serie overhovedet på streamingtjenesterne blandt danskerne over påsken. Det var der næppe mange, der ville have spået på forhånd. ’Unorthodox’ holder stadig dampen oppe og er i skrivende stund nummer 7 på top 10-listen.

Det er hønen og ægget: Popularitet giver top 10-faktor, top 10 giver endnu mere popularitet.

Afgrundsdyb forskel mellem 10 og 11

Risikoen er, at titler, der akkurat ikke klarer cuttet, aldrig får et ben til jorden. Netflix har selvfølgelig andre redskaber at promovere med, men forskellen mellem at være nummer 10 og 11 er afgrundsdyb, og der er ingen tvivl om, at tjenesten generelt pusher de titler hårdest, som de kan se, at interessen samler sig om.

For et par uger siden fik den nyeste dokumentar produceret af The Obamas, den glimrende ’Crip Camp’, premiere, og det virker ikke til, at den har skabt nogen former for buzz, selvom den på forhånd var kørt i stilling som Oscar-favorit.

Det kan minde om den situation, vi har set i biograferne de seneste år: Klarer en film det ikke godt den første uge, klarer den det slet ikke og bliver hurtigt taget af plakaten. Succeserne bliver selvskrevne, en selvopfyldende profeti.

Netflix’ brugere er sikkert generelt gode til at udforske de hjørner af paletten, netop de er interesserede i – og den famøse algoritme forstår om noget at servicere ens specifikke interessefelt. Og selv ville jeg ikke være min daglige top 10-update foruden – jo mere evidens for, hvad de danske seere faktisk går op i, jo bedre.

Samtidig må man ikke ignorere, at top 10’en kan ensrette seervanerne, og at der vil være collateral damage. For slet ikke at tale om listens troværdighed. For hvis Netflix kan se, at top 10’en er en massiv magtfaktor, kan de også promovere specifikke titler så hårdt i for eksempel toppen af sitet, at de nærmest selv feeder dem ind i top-listen, så de bliver endnu mere populære. Det er vigtigt for Netflix at have noget for alle nicher, men det er også vigtigt at være det sted, de store samtaler udspringer fra.

Endelig må man huske, at populariteten altså blot måles på, hvor mange der har set to minutter inden for de seneste 24 timer. Det ville være en bedre indikation for kvalitet at vide, hvor mange der havde set skidtet til ende.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af