Flytningen af TV 2-serien ‘Alfa’ viser, hvor udfordret dansk film og tv er: »Alle omkring én oplever et mareridt, der er meget større«

I denne uge meddelte TV 2, at de rykker den ventede dramaserie ‘Alfa’ fra april ind i næste års programflade, og det er blot et af se seneste eksempler på en filmbranche, der forsøger at komme igennem den igangværende krise.
Flytningen af TV 2-serien ‘Alfa’ viser, hvor udfordret dansk film og tv er: »Alle omkring én oplever et mareridt, der er meget større«
Milad Avaz. (Foto: Emilia Staugaard)

»Jeg troede, de sagde uge 21«, fortæller manuskriptforfatteren og instruktøren Milad Avaz. »Jeg kiggede i kalenderen og tænkte, det er jo først i maj«.

»Så siger min bror, Mehdi: ‘Altså, I mener 2021, ikke? Jeg synes bare, at Milad virker rigtig rolig, i forhold til hvad I lige har fortalt ham’. Så gik det op for mig. Det gjorde sgu ondt«, fortsætter han, da jeg fanger ham i telefonen.

Det er Skype-mødet med TV 2 og SF Studios, som Milad fortæller om. Det møde, hvor han fik at vide, at hans instruktørdebut, tv-serien ‘Alfa’, ikke får premiere i april alligevel, men i stedet er rykket til næste år.

Beslutningen er taget for at sikre, at TV 2 også har serier, de kan vise resten af året og næste år, da flere af de produktioner, der skulle leveres til efteråret og i 2021, er sat på pause i coronakarantænen og derfor ikke bliver færdige til tiden.

»På tv sender vi jo hele tiden i modsætning til biograferne, der holder lukket nu, og dermed æder vi os ind på de programmer, der ligger. Så hvis vi ikke sørger for at gemme noget, til krisen er slut, så kan vi risikere at få store huller over på den anden side«, siger fiktionschef Katrine Vogelsang.

Prøver at se det større perspektiv

Den ventede TV 2-serie handler om politimanden Jakob og hans bror Adam, som er nyuddannet børsmægler, men sætter sig for at starte Danmarks største narkokartel. Det skaber problemer med både ordensmagten og rockermiljøet. Konflikten bliver ekstra personlig, da broren Jakob bliver rekrutteret til politiets antinarkotika-tjeneste.

»Hvis du spurgte mig for to måneder siden, hvad er det værste, der kan ske i hele verden i forhold til projektet, så ville jeg sige noget a la det her«, siger Milad, der har brugt de seneste par år på at skrive, lave og færdigproducere serien.

Sebastian Jessen i ‘Alfa’.

»Det har fyldt alt i mit liv i rigtig mange år. Men på den anden side oplever alle omkring én et mareridt, der er meget større. Folk mister deres kære. Så man får noget perspektiv på livet, hvilket jo alt andet lige er meget sundt«.

Økonomisk har Milad heldigvis ikke noget i klemme, da TV 2 har købt og betalt serien allerede, ligesom hans næste filmprojekt er søsat, så han ved, hvad han skal arbejde på resten af året og ind i 2021.

Værst for skuespillerne

Faktisk er det skuespillerne i ‘Alfa’, som Milad har mest ondt af. Seriens to brødre bliver spillet af de virkelige brødre Andreas og Sebastian Jessen, der spiller over for hinanden for første gang. De får selskab af blandt andre nyere navne som Besir Zeciri (’Bedrag’), Ari Alexander (‘Perfekte steder’) og Simone Lykke (’Yes No Maybe’).

Milad Avaz og Sebastian Jessen på settet til ‘Alfa’. (Foto: Emilia Staugaard)

»Skuespillerne bruger meget det seneste, de har lavet, til at få det næste. Og jeg ved, vi har en del spillere med, som ikke rigtig er blevet set sådan her før. Nu tænker jeg meget på Andreas Jessen og Jonathan Harboe, men også Simone Lykke, Ari og Besir«, siger Milad.

»De var, i andres øjne, måske ikke klar til sådanne roller, da vi besluttede at gøre det, men nu er deres roller blevet til meget mere, fordi de er blevet nogle andre skuespillere – og det kan de jo ikke vise til folk. De kan ikke vise, nu kan jeg det her. Det er en enorm skyld, jeg føler, selvom jeg ikke kan gøre så meget«.

»Det forstår jeg virkelig godt«, siger Katrine Vogelsang. » Det sker ikke særlig tit på tv sammenlignet med film. Jeg tror ikke, jeg har prøvet sådan et ryk, som det her før, så tæt på hvor det skulle have været vist. Det er helt exceptionelt«.

Mange projekter er ramt af karantænen

Hun forsikrer dog om, at rykningen og den igangværende pause ikke kommer til at betyder, at der vil blive produceret færre tv-serier i post-Corona-tiden.

»Vi er ikke i en situation, hvor skal skubbe ting fra 2021«, siger hun.

Så I regner med at bruge de samme penge på at lave serier, bare lidt forskudt?
»Ja, vi har ikke nogen ting, vi er inde og skære ud på grund af Corona. Tværtimod så fyrer vi lidt op under udviklingen i øjeblikket, fordi det netop er noget, man kan lave, selvom det her står på«.

Danica Curcic og Viola Martinsen, der begge spiller karakteren Astrid i Netflix-serien ‘Equinox’. (Foto: Tine Harden/Netflix)

Ikke desto mindre lider en samlet dansk filmverden under det pludselig stop i alt fra produktioner til premierer. Ventede film som Christian Tafdrups ’Benelux’, der var i fuld gang med optagelserne, da coronakrisen ramte, går nu en usikker fremtid i møde. Serier som Netflix’ danske ’Equinox’ har trukket stikket, indtil samfundet åbner igen. Den stjernespækkede ’Undtagelsen’, der skulle have været en af forårets helt store danske film med premiere i april, er udskudt på ubestemt tid. Og en lang række danske filmfolk, der lever fra projekt til projekt, står uden indkomst efter aflyste projekter og en pipeline, der svæver i det uvisse.

I går anmodede en række af filmbranchens centrale fagforbund (fra skuespillerne til instruktørerne og producenterne) politikerne om en ekstra bevilling til Det Danske Filminstitut på 25 millioner kroner for at dække de tab, undtagelsestilstanden medfører – og helt konkret sørge for, at de planlagte film kan laves færdig, selvom deres budgetter lige nu bløder.

»Der er ingen plan b«

Milad Avaz er da også bekymret for, hvad den igangværende krise betyder for mange af hans kolleger lige nu.

»Rigtig mange filmskabere er utrolig hårdt ramt. De lever af at være freelancere og gå fra produktion til produktion. Jeg er heldig som forfatter at vide et-to år i forvejen, hvad jeg laver, fordi jeg skal bruge rigtig lang tid på det, men dem som kommer på jobs i tre-fire uger, de er ramt«, siger han og peger på, at kulturen generelt vil blive presset af den økonomiske krise.

»Kunst og kultur er jo ofte noget af det, der er mest brug for, men lettest at skære væk under kriser. Det bliver let at tænke, okay, vi skal lige passe på vores samfund først. Så glemmer man, at kulturen er med til at søge for at folk snakker sammen. Det er limen i samfundet«, siger Milad og fortsætter:

»Specielt i Danmark er det et kæmpe problem. I USA er film stadig en profitabel forretning, men i Danmark lægger vi al vores lid til offentlig støtte. Der er ingen plan b. Så når der er en krise, er der en central enhed, som beslutter, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er«.

Serien ville have været en god distraktion

For at spole tilbage til ‘Alfa’, så kan det virke paradoksalt at rykke en serie væk fra en periode, hvor der sidder rekord mange seere derhjemme og hungrer efter noget virkelighedsflugt. Milad mener også, at hans serie ville være en god distraktion lige nu.

Milad Avaz og Lars Mikkelsen på settet til ‘Alfa’. (Foto: Emilia Staugaard)

»Skal vi lige stoppe med at tale om død og sygdom i 42 minutter og se et afsnit og hygge os?«, som han siger. »Man kunne håbe på, at man kunne bidrage til samfundet på den måde«.

Katrine Vogelsang er dog ikke bange for seriens kommende seertal og forsikrer dog, at ‘Alfa’ nok skal få en god placering, når den kommer på sendefladen næste år.

»Selvfølgelig sidder folk og ser lige nu, men det gør de jo også senere hen, og jeg er sikker på, at vi kommer til at placere Alfa, fordi det er så stærk en serie, på et tidspunkt, hvor der er mange seere«, siger hun.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af