Sofie Linde satte MeToo på dagsordenen, da hun for nogle uger siden fortalte om sine oplevelser med sexisme i mediebranchen under sit værtskab for Zulu Comedy Galla.
Og Lindes historie er langt fra en enlig svale. Det understreger et nyt støttebrev til tv-værten, hvor 701 kvinder i mediebranchen bakker Linde op og deler deres egne erfaringer med sexisme.
»Du fortæller, hvordan du oplevede en sexistisk kultur blandt nogle mænd, da du startede i mediebranchen. Du har ret. Vi oplevede det også. Du fortæller, at der stadig er grund til at sige til de yngre generationer, at man godt må sige nej, fordi kulturen stadig findes blandt nogle mænd. Du har ret. Vi oplever det også«, lyder det indledningsvis.
»Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten. Det skete engang. Det sker stadig«.
I brevet fastslås det også, at debatten ikke må strande ved en enkelt »tv-kanon«, som flere mediepersonligheder har afkrævet Linde at nævne ved navn. I stedet bakkes der op om et generelt opgør med de virksomhedskulturer, der lader sexisme ske.
Brevet er startet på foranledning af journalisterne Maria Andersen, Anne Sofie Hvenegaard, Julie Kragh Thisgaard, Christine Brink, Camilla Slyngborg og Anne-Katrine Bondo, alle fra TV2.
På kun ét døgn lykkedes det at indsamle over 700 underskrifter, mens 50 kvinder har indsendt beretninger om deres konkrete oplevelser med sexisme.
Forhåbningen er, at det åbne opgør med sexisme i mediebranchen kan føre til nogle konkrete løsninger på det omfattende problem. I brevet efterspørges blandt andet, at arbejdsgiverne skaber »tydelige rammer, der gør det trygt for en ung kvinde at sige fra og tale højt uden at frygte for sin karriere«.
»Dem, der mener, at denne sexistiske kultur ikke længere eksisterer, tager fejl. Hverdagssexismen findes stadig blandt nogle mænd i mediebranchen, men også i andre brancher og på andre typer af arbejdspladser. Mange tænker desværre stadig, at ’sådan er det bare’ – og det er dén kultur, hvor sexistiske bemærkninger ikke for alvor bliver set som et problem, vi vil gøre op med.
Du har ret, Sofie Linde. Vi skal turde tale højt om den sexisme, der finder sted, så vi kan finde ud af, hvordan vi kommer den til livs«, afrundes brevet.