’Cuties’: Nu har vi set filmen, der får folk til at opsige Netflix
Aflys Netflix! Mindre kan ikke gøre det, mener forargede brugere på sociale medier, der har udråbt den franske coming-of-age-film ‘Cuties’ (‘Mignonnes’) til børneporno. Allerede inden filmens premiere på Netflix satte filmens plakat sindene i kog, fordi den viser filmens tween-karakterer posere i seksuelt udfordrende positioner.
Instruktør Maïmouna Doucouré, der vandt instruktørprisen på årets Sundance-festival, har modtaget dødstrusler, og kampagnen mod filmen med det trendende hashtag #CancelNetflix har ifølge analysebureauet YipitData ottedoblet antallet af aflyste Netflix-abonnenter i USA.
Netflix har retteligt undskyldt for plakaten, fordi den mangler kontekst. Men både streamingtjenesten og instruktør Maïmouna Doucouré forsvarer selve filmen med, at den netop er en kritik af overseksualiseringen af unge piger, som den viser konsekvensen af. Netflix opfordrer også folk til at se filmen, før de dømmer den, og dér er jeg på Netflix’ hold.
‘Cuties’ følger 11-årige Amy (Fathia Youssouf), der netop er flyttet ind i en ny lejlighed i et socialt boligbyggeri i Paris med sin senegalesiske immigrantfamilie. Faren er i Senegal for at hente en ny kone, finder Amy ud af i en stærk scene, hvor hun ligger gemt under sengen, mens hendes mor (Maïmouna Gueye) ringer rundt til familie og venner med de ‘glædelige’ nyheder – og græder mellem opkaldene. Moren føler sin mands polygami som udtryk for sin egen mangelfuldhed.
Mens Amy bliver sat til at hjælpe til med bryllupsforberedelserne og passe sine små søskende og bliver belært om at være en god og lydig datter og kommende hustru af både sin tante og kvinderne i moskeen, står det mere og mere klart for hende, at hendes families traditionelt muslimske kvindesyn ikke repræsenterer hendes fremtidsønsker. I en oprørsk modreaktion drages hun af en vild og rebelsk pigegruppe fra hendes skole, der kalder sig selv ‘Cuties’. Gruppen træner til en dansekonkurrence, og Amy ser sit snit til at komme ind i varmen ved at stjæle sin fætters mobiltelefon, som hun kan optage deres dans på.
Telefonen åbner også en ny verden for hende af sociale medier og seksuelle videoer, som hun æder råt og lader sig inspirere af som gruppens nye dansekoordinator. Den ensomme og popularitetshungrende pige finder nemlig hurtigt ud af, at sex genererer likes.
Det er ubehageligt at se de fire 11-årige piger twerke, klaske hinanden bagi, stikke fingre suggestivt i munden og i det hele taget gøre sig overdrevent til for kameraet i små mavebluser og stramme bukser. Og det stiller spørgsmålet, om man kan man skildre et problem uden selv at blive del af problemet, for nu ligger der unægtelig sexede billeder af børnene på nettet.
Jeg holder på, at en skildring ikke er det samme som en blåstempling. Filmen er meget tydelig i sin kritik af, hvad der kan ske, når unge piger ikke bliver vejledt hjemme til at navigere i internettets faldgruber. Faktisk er budskabet næsten for tydeligt med de skarpe modstillingerne mellem Amys konservative hjem og den løsslupne pigegruppe, der ender i den modsatte grøft, men i en lige så undertrykkende patriarkalsk kultur. Heldigvis er billedet ikke helt sort hvidt, og der er både varme at hente i familien og frigørende energi i den anarkistiske pigegruppe.
Filmen, som er Doucourés debut, er lidt ujævnt og slæbende fortalt og bliver ikke forløst lige så klarsynet, som den bliver bygget op. Men den tegner et følsomt, indlevet og solidarisk portræt af en sårbar pige, der snubler på tærsklen til kvindelivet.
Fathia Youssouf er en fornøjelse hele vejen igennem i rollen som Amy: En observerende og genert pige, der udtrykker sig fysisk og spontant frem for verbalt reflekteret, som man ofte ser det hos alt for gammelkloge børnekarakterer. Selvom Amy forsøger at opføre sig voksent, forbliver hun et barn.
Kort sagt:
‘Cuties’ er en følsom og aktuel coming-of-age-film om overseksualisering af unge piger, der uretfærdigt er blevet genstand for en onlinehetz.