664 danske filmfolk i opgør mod sexisme – fra Trine Dyrholm til Pilou Asbæk og Victoria Carmen Sonne

664 danske filmfolk i opgør mod sexisme – fra Trine Dyrholm til Pilou Asbæk og Victoria Carmen Sonne
Victoria Carmen Sonne. (Foto: Philip Høpner/Soundvenue)

I kølvandet på den tidligere produktionsassistent Emilia Moths anklager om sexisme mod den Oscar-nominerede dokumentarinstruktør Feras Fayaad (‘Last Men in Aleppo’, ‘The Cave’) har 664 danske filmfolk nu underskrevet en erklæring, hvor de siger fra over for sexisme.

»Vi underskriver denne erklæring, fordi det er tid til at stå sammen og sikre en arbejdskultur, hvor de, der er blevet krænket, bliver støttet«, starter erklæringen, som Information har bragt (læs den i sin helhed her).

»Vi underskriver denne erklæring, fordi vi allerede har været igennem en bølge af #MeToo og Times Up, men nu har produktionsassistenten Emilia Moth givet os en chance mere, så vi kan sætte spotlys på krænkelser, der findes på vores arbejdspladser«, skriver de også. Og videre:

»Dette er et opgør, der vil kræve fortløbende arbejde af os alle, et arbejde der begynder med en erkendelse af, at vi har et problem. Vi må opbygge en mere åben og ærlig dialog om, hvordan vi alle konkret kan gøre det bedre i fremtiden«.

Blandt underskriverne er Trine Dyrholm, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Lars Mikkelsen, Susanne Bier, Sofie Gråbøl, Ditte Hansen, Frederikke Dahl Hansen, Jakob Cedergren, Josephine Park, Johannes Lassen, Lars Ranthe, Laura Christensen, Malou Reymann, Marijana Jankovic, Nicolas Bro, Sara Hjort Ditlevsen, Søren Malling, Victoria Carmen Sonne og ‘Doggystyle’-skaber Anna Emma Haudal.

Til Information siger en af initiativtagerne til erklæringen, dokumentarinstruktør Olivia Chamby-Rus:

»En håndfuld af os tog initiativ til brevet, fordi vi kunne mærke, at der var et behov for at udtrykke støtte til Emilia i branchen. Vi spurgte vores kolleger, om de ville være afsendere på brevet, og opbakningen var så stor, at det hurtig voksede sig til en underskriftsindsamling, som nu fortsætter online. Vi vil gerne vise, at nu overtager vi stafetten og tager ansvar for at gøre branchen bedre«.

MeToo-bølgen startede som bekendt i filmbranchen med Harvey Weinstein-skandalen, og i dansk film har der da også været meget fokus på sexisme og krænkelser internt, men det har været overraskende småt med de konkrete sager.

Nu har sagen om Feras Fayaad og hans danske selskab Danish Documentary imidlertid fået debatten til at blusse op igen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af