Misbrugeren har gennem historien været omdrejningspunktet for en lang række ikoniske film.
Hvem husker ikke 13-årige Christiane F., som i den hårrejsende film af samme navn må prostituere sig selv for at finansiere et overhængende heroinmisbrug?
Eller John Travolta, der i ’Pulp Fiction’ kører rundt i sin kirsebærrøde Chevrolet i en heroinrus med et smil og et blik, der udtrykker ultimativ salighed?
Længere tilbage har Billy Wilder med ‘Lost Weekend’ fra 1945, Jack Lemmon i ‘Days of Wine and Roses’ fra 1962 og Richard Burton i ‘Hvem er bange for Virginia Woolf’ fra 1966 leveret nogle af historiens store alkoholikerportrætter.
En af årsagerne til, at film og misbrug går så godt i spænd, er dels identifikationsfaktoren. De fleste af os har, som hovedpersonerne i Thomas Vinterbergs aktuelle ’Druk’, fundet os på begge sider af den hårfine grænse mellem at være tilpas beruset og alt for fuld.
Dertil rummer misbrugeren et dramaturgisk potentiale, fordi deres skæbner både kan fortælles som solstrålehistorier og tragedier. Og på overgangen fra ekstase til undergang. Med andre ord en udvikling, der kalder på stort skuespil.
Er man efter ‘Druk’ på udkig efter streamingklar film, der kaster et nuanceret blik på misbruget og misbrugeren, guider vi til seks af de bedste her:
‘Trainspotting’
»Vælg livet. Vælg et job. Vælg en familie. Vælg et fucking stort fjernsyn, vælg opvaskemaskiner, biler, kassetteafspillere og elektriske dåseåbnere«.
Sådan beskriver Renton (spillet af en meget tynd Ewan McGregor i sin gennembrudsrolle) de valg, det moderne menneske står over for, såfremt man vælger et liv på dydens sti (eller uden stoffer) i Danny Boyles ’Trainspotting’.
Filmen fik i 90’erne øjeblikkelig klassikerstatus for dens legesyge udforskning af misbrugeren. Den gjorde sig blandt andet bemærket ved de meget eksplicitte heroinindsprøjtningsscener, som ifølge nogle kritiske stemmer glorificerede oplevelsen af at være høj på stoffer.
Det kan man diskutere, men jeg tvivler på, at der sidder nogen, der efter at have set filmen oprigtigt har lyst til at skyde heroin i årene og opleve den tumult, som Renton og resten af slænget i den skotske forstad går igennem.
Den egentlige tragedie i ‘Trainspotting’ er, at Renton og co. er henstillet til et liv på stoffer, fordi de ikke passer ind i den borgerlige livsførelse med arbejde fra 8-16, store fjernsyn og elektriske dåseåbnere.
Kan ses på Viaplay.
‘Half Nelson’
Hovedkarakteren Dan (en underspillende Ryan Gosling) lever i Ryan Fleck og Anna Bodens debutfilm ’Half Nelson’ lidt af et dobbeltliv. Om dagen er han historielærer – en rigtigt dygtig en af slagsen – og om aftenen indtager han alverdens stoffer fra crack til kokain ensomt hjemme i lejligheden.
En hemmelighed han bærer meget godt, indtil hans mellemtrinselev Drey (Shareeka Epps) en dag finder ham halvbesvimet i skolens omklædningsrum med en crackpibe i hånden. Hemmeligheden bringer dem tættere. Drey får en meget tiltrængt faderfigur, og Dan får noget at leve for uden for skolens rammer.
I modsætning til tidligere film, der skildrer misbrugeren som en handlingslammet figur, minder ’Half Nelson’ os om, at misbrugeren også kan være et menneske som dig og mig, der hver dag kommer ud af sengen og passer sit arbejde.
’Half Nelson’ indbragte Ryan Gosling hans første Oscar-nominering.
Kan ses på Filmstriben.
‘Requiem for a Dream’
Mange film har som bekendt skildret de vidtrækkende konsekvenser af et løssluppent stofmisbrug, men få af dem har fortalt det med et så kreativt formsprog som Darren Aronofsky i ‘Requiem for a Dream’.
Filmen følger fire karakterers parallelle misbrugsforløb, hvis fællesnævner er, at de ender katastrofalt.
Karakteristisk for filmen er dens subjektive fortælleform. Vi ser med andre ord konsekvenserne af karakterenes misbrug gennem øjnene på karaktererne selv.
Som seere får vi således en fysisk fornemmelse af, hvad det vil sige at være paranoid og på stoffer, når lysene tænder og slukker, mens kameraet flakker balstyrisk rundt hjemme i Sara Goldfarbs (Ellen Burstyn) lejlighed.
Overvejer du, om du skal prøve stoffer? Så se lige ‘Requien for a Dream’ først. Og så kan du jo i samme ombæring stifte bekendtskab med et af filmhistoriens mest ikoniske soundtracks.
Kan ses på Blockbuster.
‘Oslo, 31. august’
Det er ikke mangel på muligheder, der er problemet for den afmægtige og selvmordstruede Anders (Anders Danielsen Lie), som har taget en fridag fra afvænningsklinikken for at besøge gamle venner og bekendte i norske Joachim Triers smukke og vemodige ’Oslo, 31. august’.
Han har en god uddannelse, et godt bagland i ryggen med familie og venner, der bakker ham op. Men hvad hjælper alle alt dette, når Anders ikke kan finde forsone sig med at leve et liv som alle andre?
»Lykkelige mennesker er dumme«, siger han til bedstevennen Thomas (Hans Olav Brenner), når han prøver at forklare ham, hvorfor han ikke bare tager sig sammen.
Anders repræsenterer således identitetskrisen for en generation, der som konsekvens af livets endeløse muligheder føler sig eksistentielt forvildede.
Kan ses på Filmstriben.
‘Smashed’
Da den tømmermændshærgede Kate (Mary Elizabeth Winstead) brækker sig på gulvet foran sine elever i indskolingen i James Ponsoldts indiekomedie ‘Smashed’, spørger en af hendes elever, om hun er gravid.
I et øjebliks fortvivlelse svarer Kate »ja«, og den løgn insisterer hun også på over for rektor Mrs Barnes (Megan Mullally). Bag løgnen gemmer Kate på en smertelig sandhed: Hun er alkoholiker.
Herefter eskalerer indtaget for Kate og hendes sammensvorne, Charlie (Aaron Paul), hvilket resulterer i et par vilde blackouts, der får Kate til at trække en streg i sandet. Charlie er dog ikke helt vild efter at lægge sprutten på hylden, da han med sit erhverv som musikkritiker sagtens kan fungere i en alkoholisk tilværelse.
‘Smashed’ er på mange måder en usentimental film, og det er dens styrke. Alkohol er ikke den sort-hvide forbryder, som skal skaffes af vejen for enhver pris. Alkoholen er også forudsætningen for en masse gode oplevelser, som Kate går glip af, fordi hun siger stop.
Kan ses på Blockbuster.
‘A Star is Born’
Bradley Coopers Oscar-vindende debutfilm ’A Star is Born’ – baseret på flere tidligere film af samme navn og med samme grundhistorie – fik i 2018 mange flotte ord med på vejen for måden, hvorpå den skildrede alkoholisme.
Filmen følger den afdankede, alkoholiske countrystjerne Jack (Bradley Cooper), som tager den aspirerende countrysanger Ally (Lady Gaga) under sine vinger og hjælper hende henimod at blive en stjerne, mens de to udvikler en romantisk relation.
En af filmens styrker ligger i dens troværdige måde at belyse, hvad det vil sige at være i et forhold med en alkoholiker, og hvorfor det ikke altid er det mest indlysende i verden at forlade ham. For selvom Ally gang på gang oplever svigt fra Jack, så ser hun ham også for det, han i virkeligheden er: Et menneske med en sygdom.
Alkoholisme er en alvorlig sygdom, og i ‘A Star is Born’ ser vi også, hvad sygdommen kan udvikle sig til, hvis den ikke bliver behandlet i tide.
Kan ses på Blockbuster og Viaplay.