Kunstfilmskolen Ecole De Leth holder til på kunstmuseet Arken og er grundlagt af Jørgen Leth, Asger Leth og Mette Ohlendorff. Pop up-skolen blev grundlagt i foråret 2020 med en vision om at udvikle de kunstneriske egenskaber hos både nuværende og kommende filmskabere.
På skolen stifter eleverne bekendtskab med Jørgen Leths hovedværker, og med udgangspunk i metoderne brugt i hans film skal eleverne selv skrive og instruere tre kortfilm. Eleverne får undervisning og vejledning af prominente filmskabere undervejs, og underviserne på det første år, der nu er slut, talte blandt andre Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm.
Gennem de seneste uger har eleverne på Immersive Art Film-forløbet produceret mere end 50 film i forskellige genrer.
Her bringer vi de otte bedste, udvalgt af de skolens tre grundlæggere og præsenteret af Jørgen Leth. Filmskolen vender i øvrigt tilbage med endnu et forløb næste år.
1: ‘Det Banale & Det Væsentlige’ – Elise Lucia Langager
Kommentar af Jørgen Leth:
Godt digterportræt. En slidt genre. Men Elise viser, det stadig kan lade sig gøre at vise et kreativt menneske som et godt billede af både sig selv og af den skabende proces. Og Jakob Skyggebjerg er et fint eksempel på en digter, som er frygtløs i sine udtalelser. Provokerende. Det hele er smukt fotograferet. Også tekster oplæst af andre personer fra den danske virkelighed. Ikke indlysende illustrationer af noget, der giver sig selv, men rids af en personlig verden.
2: ‘250302-XXXX’ – Anton Lønborg
Kommentar af Jørgen Leth:
Anton har lavet et stærkt portræt af sig selv i en krise. Fra første billede er man ført ind i et sind. Han er under bruseren i meget lang tid, som om det drejer sig om at vaske sig selv helt ud. Han fordyber sig i en slags ægte renselsesproces, som får rituel dybde. Han kommer igennem filmens enkle fortælling som en slags engel.
3: ‘En Morgen, En Mor & En Dreng’ – Katrine Weber
Kommentar af Jørgen Leth:
Et meget fint eksempel på at den allerenkleste dokumentariske stil stadig kan bruges, når talentet er der. Katrine tager en ganske dagligdags ting, som at hendes søn hellere vil blive hjemme end hen i børnehaven, og gennemspiller denne minikonflikt med mange fine nuancer. Der er ikke en forkert tone i den her beskedne skildring fra den danske hverdag.
4: ‘Haven’ – Tine Reingaard, Hanna Helena Bjørnø & Lucca Lutzky
Kommentar af Jørgen Leth:
En lille pige tager et rum i besiddelse. Hun skaber en fantasi om rummet, der står midt i en spændende have. Hun kommer helt tæt på en stor flok bier i et glas. Det er både rædsel og skønhed og leg. Bierne er en fremmed verden, og de er spærret inde. Er det her en thriller?
5: ‘Heks’ – Robert Strømgren
Kommentar af Jørgen Leth:
Robert vover sig modigt ud i en ofte misbrugt genre, hekse i middelalderens mørke Europa. Der hvor Carl Th. Dreyer har lavet mesterværker. Han lægger gamle uhyggelige tekstcitater frem fra en tid, hvor kvinder blev dæmoniseret og forbudt adgang. Han arbejder i sin fiktion stilsikkert med en talentfuld ung skuespillerinde, som han får maksimalt ud af. Imponerende og løfterigt.
6: ‘Ba ba’ – Dorothy Zhang & Thomas Krogh
Kommentar af Jørgen Leth:
En i den vestlige verden næsten usandsynlig historie. Dorothy har opsøgt sin familie, en flok kinesiske drenge, af næsten samme aldersgruppe, som bor sammen i et stort hus i Génève. Deres far har hyret en kvinde til at passe på børnene og opdrage dem. En gang imellem har de stramt orkestrerede gruppesamtaler over telefon med faren i Shanghai og skal vise ham, at de er fysisk i form og kan udføre bestemte øvelser.
Filmen lykkes med den meget svære opgave at give et sammenhængende billede af en næsten kaotisk situation. Og med at menneskeliggøre konflikter og samværsmønstre i det store hus. Det er en slags antropologisk beretning fyldt med bevægelse og både voldsomme og morsomme sammenstød.
7: ‘Tyskertøs’ – René Georg Johansen & Marie Louise Omme
Kommentar af Jørgen Leth:
Den kontroversielle leder af fotoskolen Fatamorgana er blevet kendt for sin kompromisløse og krævende ledelsesstil, men også for sin karisma som fortæller. René og Marie Louise får meget ud af at kigge tæt på ham, inklusive tiden udenfor og rundt om den tid, hvor kameraet kører. Det er befriende tydeligt, at han er klar over situationens intensitet
8: ‘Can I smile?’ – Hanna Helena Bjørnø
Kommentar af Jørgen Leth:
Hanna har lavet en ægte happening ud af en tindersituation. Hun har sat en mand stævne til en middag med betjening. Der er forskellige spilleregler, eksempelvis at de ikke må tale sammen. Det skaber en spændingsfuld dynamik i måltidets iscenesættelse. Det vigtigste er, at aftalerne holdes. Stilsikkert og morsomt.
Du kan se 18 af Ecole De Leth-filmene på: https://vimeo.com/showcase/7848990