’The Life and Trials of Oscar Pistorius’: Dokumentarserie fremstår usmagelig, når sportshyldest og mordopklaring blandes

’The Life and Trials of Oscar Pistorius’: Dokumentarserie fremstår usmagelig, når sportshyldest og mordopklaring blandes
’The Life and Trials of Oscar Pistorius’. (Foto: DR.)

Kan en dokumentar rumme et sportsidols vej til toppen, en nations historie med vold og racisme og en mordsag i én og samme fortælling? Ja, skaberne af ’OJ: Made in America’ gjorde det på imponerende vis.

Men der er mange fælder at falde i. Opbygningen og fremstillingens fokus er altgørende, hvilket den DR-aktuelle dokumentarserie om den sydafrikanske løber Oscar Pistorius med proteserne af karbonfiber og det klingende tilnavn ’Blade Runner’ er et godt bevis på.

For dokumentaristen Daniel Gordon har tydeligvis set sit snit til at lave sin egen ambitiøse ’OJ: Made in America’ 2.0 ud af den vel at mærke hvide og velstillede Pistorius’ liv. Et liv, der tog en voldsom drejning natten til Valentinsdag i 2013, da nyheden gik verden rundt om, at den olympiske sensation, nationalikon og forbillede for mange mennesker med fysiske handicap skulle have sendt fire dødbringende skud mod sin kæreste, den jurauddannede model Reeva Steenkamp, i sit hjem.

Gordon vil mange ting gennem det næsten seks timer lang(trukne) dokumentarmaraton. Han har fået fat i gud og hvermand af familiemedlemmer fra begge lejre, journalister, atleter, advokater, gamle lærere og en islandsk familie for i klassiske talking heads-interviews at komme rundt om mennesket og sagen, men særligt unikummet Oscar Pistorius.

Det ene øjeblik er det en true crime med fokus på, om Oscar Pistorius’ dræbte Reeva forsætligt, eller om der faktisk er hold i Pistorius’ forsvar om, at han med lyset slukket skulle have skudt Reeva i den tro, at det var en indtrængende indbrudstyv. Det næste øjeblik er det en helgenfortælling om drengen uden ben, der mistede sin elskede mor i en ung alder og mod alle odds og et skurkagtigt diskriminerende atletikforbund sprintede sig til at kæmpe på lige fod med verdens bedste atleter.

’The Life and Trials of Oscar Pistorius’. (Foto: DR.)

Løbende får vi også fremlagt den uhyggeligt medieeksponerede sag og det livetransmitterede og meget melodramatiske retssagsforløb, hvor evigt hulkende Oscar måtte stå til måls for lidt af hvert.

I små intervaller højnes historiens perspektiv, og ud fra sagen tegner sig symptomer på dybereliggende samfundsproblemer i den sydafrikanske grundvold. Sporene fra Sydafrikas historie med apartheid, sortes manglende rettigheder og de mange år i 80’erne med undtagelsestilstand får en smule plads. Kortvarigt giver mordet på Reeva anledning til at kaste lys på den stadigt voksende epidemi af vold mod og mord på (særligt sorte) kvinder.

Tonalt bliver det imidlertid en tematisk uskøn rodebutik, hvor stærke historier – for eksempel om retssagens sorte kvindelige dommer Thokozile Masipa – smides tilfældigt ind i en sandwich af mordmysterie og meritter. Gordon har tidligere til ESPN’s prisværdige sportsserie ’30 for 30’ – som ’The Life and Trials of Oscar Pistorius’ også hører under – lavet en flot og koncentreret serie om fodboldtragedien på Hillsborough, hvor 96 fodboldtilhængere døde i 1989. Gordon virker med sit brede perspektiv og sine forskellige historier til at have gabt over for meget denne gang.

I sidste ende er der noget forstyrret og usmageligt over den måde, mordet på Reeva blandes sammen med et klassisk sportsnarrativ om at opnå det umulige tilsat ti minutter, hvor en islandsk familie hjerteskærende fortæller om Oscars store betydning og støtte for deres dreng med samme fysiske defekt.

Den side hører ganske vist med til historien om Oscar Pistorius. Men selvom hans navn indgår i titlen, er det på sin plads at spørge, om Oscar Pistorius fortjener alt det fokus og den sympatiskabende vinkling i en mordsag, hvor den anden part, Reeva, aldrig bliver til mere end en kvinde, som var sammen med den forkerte mand på det forkerte tidspunkt.


Kort sagt:
Der bliver stillet mange spørgsmål i ’The Life and Trials of Oscar Pistorius’, men nogen skulle have spurgt, hvordan og om de overhovedet passer sammen.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

’The Life and Trials of Oscar Pistorius’. Dokumentarserie. Instruktion: Daniel Gordon. Manuskript: Daniel Gordon. Spilletid: 4 afsnit af 90 minutter. Premiere: Kan ses på DR.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af