’Hovedmistænkt: Madeleine McCann-sagen’: Hvorfor i alverden skal den her serie laves nu?

’Hovedmistænkt: Madeleine McCann-sagen’: Hvorfor i alverden skal den her serie laves nu?
’Hovedmistænkt: Madeleine McCann’. (Foto: PR)

Hvornår gør optrevlingen af en gammel sag mere ondt end gavn?

Det må enhver, der laver en truecrime-serie, spørge sig selv. Når man river op i gamle sår, er det ikke uden potentielle konsekvenser.

Man kan så spørge, om det ikke altid er berettiget at dykke ned i uopklarede sager. Der er måske en fælles pligt til at finde frem til sandheden og sætte plaster på. Men hvad sker der, når vi kradser i såret og efterlader det mere betændt end før?

’Hovedmistænkt: Madeleine McCann-sagen’ efterlader såret mere betændt end før. Mysteriet om den treårige piges forsvinden fra et hotelværelse på et ferieresort i Portugal i 2007 er blevet verdenseje, og mange prøver at finde sandheden om McCanns skæbne. Men hvad er meningen med at involvere os i en igangværende efterforsknings arbejde? Skal vi forbinde en mand, der ganske vist er en grov seriesexforbryder, til en sag, han ikke engang er tiltalt i?

Allerede i 2019 besluttede Netflix at genåbne sagen i ’The Disappearance of Madeleine McCann’, og efter tysk politi offentliggjorde navnet på en mistænkt ved navn Christian B., hoppede verdenspressen på maddingen igen. Den danskproducerede ’Hovedmistænkt: Madeleine McCann’-sagen forsøger således at afdække en ukendt skikkelse: Hvem er Christian B,. og kan han virkelig være manden bag århundredets forsvinding?

’Hovedmistænkt: Madeleine McCann’. (Foto: PR)

Man må give tilrettelæggerne, at de fra start bekender kulør: De ved intet om Christian B. og kommer ikke til at få hjælp fra tysk politi eller myndigheder til at samle puslespillet. Faktisk skal vi se anklageren nægte at besvare spørgsmål så mange gange, at det bliver kedsommeligt. I stedet rejser dokumentarholdet i Christians fodspor gennem Europa for at møde venner og fjender, ekskærester og kolleger, som alle er stødt på mandens både lyse og mørke sider.

Det eneste offentliggjorte bevis fra det tyske politi, som nu fører over portugisisk og engelsk politi i kapløbet om at opklare McCann-sagen, er lokaliseringen af Christian B. i området omkring det tidspunkt, hvor Madeleine forsvandt. Om end tilrettelæggerne ikke selv etablerer nogle direkte forbindelser til McCann-sagen, kan de tegne et billede af en ubehagelig serieforbryder og pædofil, som passer perfekt til gerningsprofilen. Der er ingen tvivl om, at Christian B. er en farlig mand og kan mistænkes for at spille en rolle i Madeleines forsvinden.

Men mens man ser ’Hovedmistænkt: Madeleine McCann’, er man nødt til at spørge: Er det at passe til profilen og være grundlag for en igangværende efterforskning hjemmel nok til, at der skal produceres en dokumentarserie, der for altid vil sætte Christian B. i forbindelse med sagen? Hvorfor skal denne serie laves nu? Hvorfor ikke vente?

Discovery+’s truecrime-satsning forstyrrer mere, end den heler. Undervejs bliver Christian B. faktisk udelukket fra at have noget at gøre med forsvindingen af den ’tyske Madeleine McCann’, Inga Gehricke, som serien også fokuserer på. Skulle Christian B. en dag blive dømt i McCann-sagen, ville det give mening at beskrive den mystiske gerningsmand. Går han fri, bliver serien grundlaget for en folkedomstol – hvis den ikke allerede er det. Det kan godt være, man slører Christians ansigt i serien, og at navnet er et dæknavn, men én Google-søgning blotlægger hans visuelle identitet fuldkommen.


Kort sagt:
’Hovedmistænkt: Madeleine McCann’ er simpelthen lavet en postgang for tidligt.

Anmeldelsen er baseret på alle tre afsnit.

’Hovedmistænkt: Madeleine McCann-sagen’. Dokumentarserie. Tilrettelæggere: Peter Graae og Amalie Kaaris Lund. Spilletid: 3 afsnit á ca. 45 minutter. Premiere: Kan ses på Discovery+.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af