De 10 mest spændende danske film, du skal se på CPH:DOX 2021

21. april slår Danmarks største filmfestival dørene op til et imponerende digitalt program, der suppleres af live-visninger, når biograferne åbner 6. maj. Ikke mindst udvalget af danske film er et sandt overflødighedshorn, og her er nogle af de mest interessante, som med garanti er din tid værd.
De 10 mest spændende danske film, du skal se på CPH:DOX 2021
'70/30'. (Foto: Marie Hald)

’70/30’

Årets åbningsfilm på CPH:DOX tager os med ind i kulissen bag arbejdet med regeringens ambitiøse klimaplan om at reducere Danmarks co2-udledning med 70 procent inden 2030. Den anerkendte dokumentarist Phie Ambo følger både klimapolitikerne Dan Jørgensen og Ida Auken og to unge klimaaktivister i en tumultarisk proces, hvor spørgsmålet blandt andet er, om politikerne tør sætte handling bag de flotte ord.

‘President’. (Foto: PR)

’President’

Camilla Nielssons film om et skelsættende valg i Zimbabwe var udtaget til den førende Sundance-festival, og det er således en allerede internationalt velrenommeret film, vi nu får at se herhjemme.

I 2017 afsatte militæret den berygtede diktator Robert Mugabe, og der var således håb om bedre tider ved det første demokratiske valg. Filmen følger på nært hold oppositionslederen Nelson Chasima, der kæmper mod de værste reminiscenser fra den gamle samfundsstruktur, der stadig spøger: Korruption og svindel.

‘Skål’. (Foto: PR)

’Skål’

Selvom Færøerne er en del af Danmark, er øgruppen stadig præget af reaktionære forestillinger om temaer som seksualitet og abort. Det mærker den unge digterspire Dania på egen krop – hun kommer fra en kristen familie, som hun elsker, men samtidig trækkes hun mod et moderne ungdomsliv med alkohol, frihed, dans og sex.

Hun er kærester med den lokalkendte rapper Trygvi, som kommer fra en sekulær familie, og debutanterne Cecilie Debell og Maria Torgaard skildrer intimt og empatisk det forelskede par og deres kamp for at leve den forandring, de gerne så sprede sig til hele det færøske samfund.

‘Elsker, elsker ikke’. (Foto: PR)

’Elsker, elsker ikke’

Hvordan ser kærlighed ud i 2021? Det udforsker de tre debutanter Andrine Moland, Caroline Mathilde Salic og Kathrine Skibsted i ’Elsker, elsker ikke’ i ærlige samtaler om alt fra sex og dating til åbne forhold og kærlighedssorger.

Filmen giver et bramfrit indblik i, at kærlighed ikke behøver leve op til de gammeldags konventioner om den eneste ene og ægteskabet som det ultimative mål.

’Klub Kranium’. (Foto: PR)

’Klub Kranium’

I sin debut følger Frigge Fri tre unge outsidere, Josephine, Mareridt (!) og Jay, der i en jysk provinsby har fundet et fællesskab og en identitet i goth-kulturen med alt, hvad dertil hører af hanekam, kranier og ansigtspiercinger.

Men en dag forelsker Josephine sig i den lidt ældre Jan. Og kan det mørkrandede venskab mellem trekløveret holde til, at hun pludselig kigger andre veje end goth-miljøets darkness?

’Frihed, håb og andre synder’. (Foto: PR)

’Frihed, håb og andre synder’

Signe Byrge Sørensen er herhjemme især kendt som produceren bag Joshua Oppenheimers skelsættende ’The Act of Killing’ og ’The Look of Silence’, men nu har hun sin første instruktørkreditering, sammen med Rami Farah, i denne film, der samler op på borgerkrigen i Syrien på 10-året for den syriske revolution.

I filmen genforenes tre syriske aktivister, der var sammen i mediekollektivet Daraa, på en teaterscene i Paris, hvor Rami Farah konfronterer dem med optagelser fra begyndelsen af opstanden i landet. Et gensyn, der bringer stærke følelser frem i trioen.

‘Solutions’. (Foto: PR)

’Solutions’

Den anerkendte dokumentarskaber Pernille Rose Grønkjær (’Monastery’, ’Den anden side’) vender i sin nye film blikket mod nogle af verdens førende forskere, der har isoleret sig i 10 dage i New Mexicos ørken for at udvikle bæredygtige løsninger på verdens mest presserende problemer, fra miljø til uddannelse og kunstig intelligens, og skabe en bevægelse med fokus på, at videnskaben skal sikre menneskets fremtid.

Rose Grønkjær var med som fluen på væggen hele vejen.

‘Kim Kanonarm’. (Foto: PR)

’Kim Kanonarm’

Kim Kanonarm går efter verdensrekorden: At spille arkadespil i 100 timer uden pause.

Han er kongen af arkadespil fra 80’erne og dermed kongen af Bip Bip Bar på Nørrebro, men nu har han sat sig et ambitiøst mål, som kræver de loyale venners støtte, og debutant Mads Hedegaard følger hele rekordforsøget – og venskaberne – med varme, hjerte og passende retroæstetik.

‘Min bror, mit hjem’. (Foto: PR)

’Min bror, mit hjem’

Kathrine Ravn Kruse debuterede med den fine ’Mig og min far – hvem fanden gider klappe’, en personlig film om forholdet til hendes alkoholiserede far.

Nu vender hun blikket ud i verden, mod de to afghanske flygtningebrødre Popal og Darmal, der efter ni års adskillelse bliver genforenet i Danmark. Men hurtigt bringes Darmals opholdstilladelse i fare, og Popal kæmper en brav kamp sammen med et præstepar for, at hans traumatiserede bror kan blive i landet.

‘Children of the Enemy’. (Foto: PR)

‘Children of the Enemy’

Gorki Glaser-Müllers dansk-svenske ’Children of the Enemy’ er mildest talt aktuel: Den følger svensk-chilenske Patricio Galvez, der stålfast kæmper for at få sine syv svenske børnebørn ud af Al Hol-fangelejren i Syrien. Hans datter blev radikaliseret af sin svenske mand, og de blev begge dræbt i Syrien, hvor deres børn nu er overladt til en usikker fremtid.

Filmen følger på hjerteskærende vis Patricio på en 45 dage lang rejse fra Irak til Syrien, hvor han desperat arbejder for at redde sine børnebørn, inden det er for sent.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af