Sovjetisk ‘Ringenes herre’-film er pludselig dukket op på YouTube

Sovjetisk ‘Ringenes herre’-film er pludselig dukket op på YouTube
Peter Jacksons udgave af 'Ringenes Herre'. (Foto: PR)

J.R.R. Tolkiens bøger om Gandalf, Frodo, Aragon og co. er for de fleste i dag synonym med Peter Jacksons storslåede filmfranchise, mens der også er en Amazon-serie på vej senere i år (som dog vil fokusere på en anden tidsalder i universet).

Men før den første film i Jacksons serie, ’Eventyret om Ringen’, fik premiere for omtrent 20 år siden, var der faktisk en sovjetisk forgænger for megasuccesen, som også tog udgangspunkt i Tolkiens første bog.

‘Khraniteli’ er titlen på den længe forsvundne tv-film fra 1991, som nu kan ses gratis på YouTube. Ifølge The Guardian er filmen den eneste adaption af Tolkiens værker, som blev lavet i Sovjetunionen.

Den blev kun vist på tv én gang i ’91, hvorefter den forsvandt. Men stationen 5TV, der i dag har taget over for Leningrad Television, har nu hevet filmen ud af tidens glemsel og smidt den på nettet. Dermed er chancen for, at den forsvinder igen, minimal.

Værd at bemærke er, at plottet og visse tekniske elementer er langt fra det, som de fleste forventer af en ’Ringenes herre’-produktion. Andrei Romanov fra rockbandet Akvarium står bag musikken, og flere plotelementer og karakterer skulle angiveligt afvige fra Jacksons version.

Derudover har Jackson højst sandsynlig også haft teknisk og økonomisk større råderum, end hvad tilfældet var i Sovjetunionen i start-90’erne.

Jacksons ‘Ringenes herre’-film viste sig efterfølgende at gå fint i spænd med det postsovjetiske publikum, da filmene fik premiere i Rusland. Ifølge Box Office Mojo tjente trilogien sammenlagt 27,8 millioner dollars.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af