En af de værste film i 20 år: Det afslører tallene om årets Oscar-felt

Vinder ’The Power of the Dog’ en guldstatuette for Bedste Film, underbygger den en klar tendens fra de seneste års årgange, skriver Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen.
En af de værste film i 20 år: Det afslører tallene om årets Oscar-felt
Oscar. (Foto: Carlo Allegri/Getty Images.)

Før de seneste seks års Oscar-uddelinger har vi her på Soundvenue gransket de nominerede i kategorien for bedste film med udgangspunkt i det anerkendte kritikeraggregatsite Metacritic, der samler anmeldelser af film fra cirka 60 toneangivende kritikere i den engelsksprogede verden.

Vi har sammenlignet data fra de nominerede film helt tilbage til 1993 for på den måde at vurdere den aktuelle Oscar-årgang i lyset af tidligere årgange.

Og hvordan ser det så ud i år? Er det et stærkt Oscar-felt?

Lad os kigge på listen over årets 10 nominerede i kategorien bedste film – og den dertilhørende Metacritic-værdi:

Drive My Car: 91
Licorice Pizza: 90
The Power of the Dog: 89
West Side Story: 85
King Richard: 76
Belfast: 75
CODA: 75
Dune: 74
Nightmare Alley: 69
Don’t Look Up: 49

Gennemsnitsscoren for de 10 film lyder på 77,3. Det er noget mindre end sidste år, hvor feltet på otte film – anført af den senere vinder, ‘Nomadland’ – præsterede en gennemsnitsscore på 83,0. Det er også mindre end gennemsnittet for alle Oscar-årgange siden 1993, der lyder på 80,7.

Hvis ’The Power of the Dog’ vinder en Oscar for bedste film, vil den bidrage til tendensen i nyere tid med, at kritikerroste film har klaret sig godt i Oscar-regi.

For fem år siden vandt kritikernes foretrukne film det år,’Moonlight’ (med en forrygende Metacriticscore på 99), en Oscar for bedste film, og året før var det ligeledes den bedst anmeldte af de nominerede film, der vandt den store hæder: ’Spotlight’ (93).

For to år siden skete det igen: Den universelt roste (og tilmed Cannes-vindende) koreanske film, ’Parasite’ (MC: 96) vandt som den første fremmedsprogede film nogensinde Oscars hovedpris. Sidste år vandt ’Nomadland’ – også feltets bedst anmeldte film – med en MC-score på 93.

‘Parasite’-instruktør Bong Joon-ho på scenen, da han modtog prisen for bedste instruktør. Siden vandt ‘Parasite’ også for Bedste Film. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Som det fremgår, er ’The Power of the Dog’ med en MC-værdi på 89 komfortabelt over gennemsnitsværdien for nominerede film både i år og generelt, men to film overstråler den alligevel knebent: den japanske favorit for bedste internationale film, ’Drive My Car’ (91), og Paul Thomas Andersons ’Licorice Pizza’ (90).

Det er sket tre gange siden 1993, at filmen med den dårligste kritikermodtagelse af de nominerede har snuppet Oscaren: ’Braveheart’ (1995, MC: 68), ’Gladiator’ (2000, MC: 64) og ’Crash’ (2005, MC: 69). Dermed er den suveræne lavscore-kandidat i årets felt, Adam McKays såkaldte klimasatire ’Don’t Look Up’, altså historisk vurderet ikke helt chanceløs.

Man kan dog bemærke, at de tre Oscar-vindere med feltets laveste score ligger mere end 15 år tilbage i tiden. Der er noget med online-meningsdannelse og sociale medier, der har gjort det sværere for film uden opbakning fra smagsdommerne (om det så er bloggere eller toneangivende kritikere på traditionelle medier) at klare sig uskadt igennem måneders intensiv granskning.

Man skyder nok ikke helt ved siden af ved at hævde, at udviklingen i retning af at vælge kritikerroste titler som bedste film i Oscar-regi til dels skyldes den større diversitet, der er blevet dagens orden inden for Akademiets rækker. De ældre hvide mænd udgør nu en minoritet i et Akademi, hvor andelen af kvinder, etniske minoriteter, internationale filmfolk og yngre filmstemmer har fået et gevaldigt nøk opad.

Bedste og værste årgange

For fire år siden vandt ’The Shape of Water’ Oscaren for bedste film i et felt (2017), der var det stærkeste i årene 1993-2021. Gennemsnittet lå på 87,4 for de ni nominerede film (gennemsnittet for alle Oscar-årgangene 1993-2021 lagt sammen lyder som nævnt på 80,7).

Det værste år i nyere Oscar-historie så vi i 2018. Der var et klart skel mellem de fem film med den højeste værdi (herunder ’Roma’ og ’The Favourite’) og de tre film med den laveste score (’Green Book’, ’Vice’ og ’Bohemian Rhapsody’). Den samlede score for de otte nominerede film lød på 72,9 (nærmeste konkurrent til den kedelige titel af ’dårligste Oscar-sæson’ er 1999 – inklusive tvivlsomme indsatser som ’American Beauty’, ’The Cider House Rules’ og ’The Green Mile’ – med scoren 74,0).

I 2019-sæsonen var gennemsnitsscoren på den lune side af gennemsnittet – 81,4 – men den samlede score dækkede over et enormt spring mellem top og bund i kategorien: Således lå ’Parasite’, ’Little Women’, ’The Irishman’ og ’Marriage Story’ alle i top med en score på 90 eller derover, mens der samtidig blev plads til titler som ’JoJo Rabbit’ og ’Joker’ med en score på henholdsvis 59 og 57.

‘Jojo Rabbit’, en af de ifølge kritikerne dårligste Oscar-film. (Foto: PR)

Vi ser den samme tendens i år, hvor ’Drive My Car’, ’Licorice Pizza’, ’The Power of the Dog’ og ’West Side Story’ skiller sig klart ud (med værdier mellem 85-91). Herefter er der et spring på 9-11 point ned til en mellemgruppe (’King Richard’, ’Belfast’, ’CODA’ og ’Dune’) med værdien 74-76. ’Nightmare Alley’ halter efter på 69.

Men helt alene – med afstand – finder vi ’Don’t Look Up’ med en MC-score på rædderlige 49. Der er altså hele 20 point mellem nummer 9 og nummer 10, og der er hele 42 point mellem nummer 1 (’Drive My Car’) og nummer 10 (’Don’t Look Up’).

Med nomineringen af ’Don’t Look Up’ sikrer 2021-sæsonen sig dermed inklusion på top-10-listen over de dårligst anmeldte bedste film-kandidater i perioden 1993-2021 (bemærk at Adam McKay også er repræsenteret med ’Vice’):

Extremely Loud & Incredibly Close (2011): 46
Bohemian Rhapsody (2018): 49
Don’t Look Up (2021): 49
The Blind Side (2009): 53
JoJo Rabbit (2019): 57
The Reader (2008): 58
Life is Beautiful (1998): 59
Joker (2019): 59
The Green Mile (1999): 61
Vice (2018): 62

Den vel nok mest forkætrede Oscar-vinder i mands minde, ’Crash’, har en MC-score på 69. Hvilket fortæller sin egen historie om, at en Oscartriumf kan have katastrofale følger for en films renommé – hvis den vel og mærke vinder over en mere hæderværdig kandidat (som i det tilfælde var ’Brokeback Mountain’, MC= 87).

Havde ’Kongens store tale’ tabt til ’The Social Network’ i 2010, havde de fleste filmkendere formentlig haft det fint nok med Tom Hoopers film om en stammende britisk monark, men fordi den vandt over en film, der definerede tidsånden og sås som en kulmination på David Finchers kinetiske filmmesterskab, er Hoopers film – og Hooper selv – blevet reduceret til en laughing stock.

Af samme grund vil det nok også forbløffe dig at få at vide, at ’Kongens store tale’ har en MC-score på flotte 88!

Det kan fungere som en reminder om, at det at harcelere over bestemte filmtitler ofte er en retrospektiv øvelse, der har rigtig meget med kontekst at gøre. Som for eksempel hvorvidt en film er Oscar-vinder eller ej.

Kigger man ned over listen over de seneste 10 års vinderfilm, tror jeg, mange vil undre sig over de høje værdier til film, der ’kuppede’ Oscaren for bedste film uden at have sat sig varige kunstneriske spor. Titler som ’The Shape of Water’ (MC: 87), ‘The Artist’ (MC; 89) og ’Argo’ (MC: 86). Alle på hver sin måde solide film, men næppe nogle ret mange ville medtage på en liste over 10’ernes bedste film – endsige 10ernes bedste Oscarfilm.

Årets Oscar-show finder sted 27. marts.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af