Kostskoleondskaben har aldrig været stærkere beskrevet end i disse tre film

Chokeret over TV 2’s Herlufsholm-dokumentar? Disse tre film ser kostskole-ondskaben i øjnene.
Kostskoleondskaben har aldrig været stærkere beskrevet end i disse tre film
'Ondskab'. (Foto: PR)

En disclaimer: Der findes masser af dejlige kostskoler verden over. Det er bare ikke dem, vi taler om lige nu, hvor TV 2’s chokerende dokumentar ’Herlufsholms hemmeligheder’ just har afdækket en depraveret volds- og sexmisbrugskultur på landets mest prestigiøse skole.

Hvad får privilegerede unge til at opføre sig som vilde dyr?

Disse tre fiktionsfilm, hvoraf to er baseret på virkelige hændelser, hudfletter de psykologiske spil og traumer, der kan opstå i giftige kostskolemiljøer.

‘Ondskab’

Svenske Mikael Håfströms uafrystelige kostskoledrama ’Ondskab’ er blevet nævnt hyppigt i forbindelse med mediernes dækning af Herlufsholm-skandalen.

Og det er da også nærliggende at drage paralleller mellem TV 2’s dokumentar og det skolemiljø, der præsenteres i den Oscar-nominerede nyklassiker – ikke mindst fordi ’Ondskab’ er baseret på bestseller-forfatteren Jan Guillous selvbiografiske roman og ifølge forfatteren er så godt som 100 procent tro mod, hvad der foregik i virkeligheden på den nu lukkede kostskole Solbacka.

Andreas Wilson spiller Erik (aka. Guillou), som efter at være blevet banket af sin stedfar og smidt ud af skolen for selv at slås sendes på en fin kostskole. Erik kommer ellers ikke fra noget privilegeret hjem, men hans mor skraber pengene sammen i håbet om, at hendes søn kan få en ny, mere mulighedsrig start på livet.

Hvad der møder Erik er imidlertid en decideret afstumpet voldskultur, hvor skolens ældste elever gør livet surt for de yngre igennem sadistiske ydmygelser og korporlig afstraffelse. Ført an af psykopaten Otto Silverhielm, spillet af Gustav Skarsgård (storebror til Alexander og Bill).

’Ondskab’ gør ondt. Det er grum film, der sætter sig i kroppen og får en til at bore neglene ned i håndfladerne i arrigskab over den uretfærdighed, Erik står over for. Men det er også en vigtig film, hvis tematikker og portræt af unge drenges meningsløse forråelse nu krystalliseres i kølvandet på ’Herlufsholms hemmeligheder’.

Kan ses på Netflix, TV 2 Play, HBO Max, C More, iTunes, SF Anytime.

‘Cracks’. (Foto: PR)

‘Cracks’

Eva Green er fænomenal som den magtliderlige lærer og tidligere kostskoleelev Miss G, der i 1930’ernes England bliver besat af en ny elev på den pigekostskole, hvor hun underviser.

’Ted Lasso’s Juno Temple spiller Di, Miss G’s favoritelev, som kastes ud i giftig eksistentiel krise, da hun føler, at hendes tilværelse som øverstbefalende i pigehierarkiet udfordres. Fiamma, den nye pige (spillet af spanske María Valverde fra ’Exodus: Gods and Kings’), er ellers ikke synderligt imponeret af Miss G’s tilnærmelser, men i det lille, lukkede skolemiljø er det ikke en mulighed at se til fra sidelinjen.

Et stadigt mere foruroligende trekantsdrama bobler og syder mellem den voksne kvinde og de to elever, og det er forfriskende, at instruktør Jordan Scott (Ridley Scotts datter) zoomer ind på lærerens rolle i at puste til den usunde kultur, der fører til vold og seksuelle krænkelser.

Det er overraskende barsk film med en slutning, der næsten tager pusten fra én.

Kan ses på iTunes.

‘The Riot Club’. (Foto: PR)

‘The Riot Club’

Champagnen flyder, og arrogancen drypper af væggene i Lone Scherfigs ’The Riot Club’, baseret på teaterstykket ’Posh’ af Laura Wade.

Fortællingen går bag om virkelighedens legendariske The Bullingdon Club i Oxford: Et yderst magtfuldt universitetsbroderskab, der har talt både premierminister Boris Johnson, den tidligere premierminister David Cameron og sågar Danmarks Kong Frederik 9. blandt sine medlemmer i årenes løb.

Scherfig inviterer os ind i hjertet af The Riot Club, hvis medlemmer hører til blandt Englands kommende magtelite. De ved det, og vi ved det, når vi overværer dem købe sig til respekt og indflydelse og ikke mindst slippe af sted med mere og mere horrible ’drengestreger’.

Filmen kulminerer med broderskabets årlige herremiddag, som vanen tro går ud på at æde, drikke og smadre sig igennem en lokal beværtning, hvis forfærdede ejer står magtesløs over for de unge vilde. Det evigt klasseopdelte England er proppet ned i en ekstrem filmisk nøddeskal.

’The Riot Club’ er en mere »kommerciel« filmoplevelse end de to ovenstående titler og ikke helt så psykologisk dyb, som man kunne have ønsket sig. Men visheden om, at begivenhederne folder sig ud baseret på fortællinger fra tidligere studerenes munde, er kuldegysende.

Og så er castet med Max Irons, Sam Claifin og Max Minghella i front stærkt seværdigt.

Kan ses på Filmstriben, HBO Max, iTunes, SF Anytime og Blockbuster.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af