De vigtigste konklusioner efter Johnny Depps triumf

Fra MeToo-bevægelsens fremtid til Depp og Heards videre karriere. Soundvenues filmredaktør om, hvad vi kan tage med os fra den nu afsluttede retssag.
De vigtigste konklusioner efter Johnny Depps triumf
Johnny Depp uden for retten i Fairfax, Virginia, under retssagen. (Foto: Cliff Owen/Consolidated News Pictures/Getty Images)

Johnny Depp trak sig sejrrigt ud af den uhyre omtalte retssag mod ekskonen Amber Heard.

Efter 28 dage i retten vurderede en enstemmig jury, at tre passager fra Amber Heards debatindlæg i The Washington Post 2018 var bagvaskelse af Johnny Depp. De dømte hende således til at betale Depp 10 millioner dollars i erstatning samt fem millioner dollars i ekstra straf (i realiteten bliver sidste del kun 350.000 dollars på grund af regler i Virginia).

Imens fik Heard medhold i, at én ud af tre udtalelser fra Johnny Depps tidligere advokat Adam Waldman om Heard til mediet Daily Mail var bagvaskelse. Det blev takseret til to millioner dollars i kompensation.

Dommen var en markant sejr for Depp, idet juryen altså gav ham medhold i, at Amber Heard talte usandt, når hun hævdede i debatindlægget, at hun var udsat for vold i hjemmet – modsat retten i England, der i 2020 vurderede, at tabloidmediet The Sun havde belæg for at måtte kalde Depp en »wifebeater«.

Den mest omdiskuterede kendisretssag siden O.J. Simpson eller Monica Lewinsky er dermed afsluttet. Og hvad står så tilbage?

De langsigtede konsekvenser kan tiden selvfølgelig kun vise, men her er, hvad man kan udlede lige nu:

Der er ingen vindere

Uanset udfaldet til Depps fordel har en så grim retssag, hvor to menneskers mest beskidte vasketøj bliver stillet til frit skue, ingen vindere. Slet ikke når det kommer i kølvandet på en ligeledes omtalt sag i England med samme omdrejningspunkt. Og slet, slet ikke når hovedpersonerne er mennesker, der i høj grad lever af deres personlige brands, som skuespillere gør.

Som Depp også selv har udtalt, vil sagen klæbe til ham, og ser vi bort fra voldsdelen, har det været ubehageligt at få et indblik i den deroute af misbrug og barnagtige skænderier, som sagen også har udstillet. Der er alt andet lige tale om et maskefald for en af klodens største filmstjerner.

Hvor interesseret man ellers kan være i berømthedernes privatliv, har denne sag utvivlsomt krydset grænsen til det punkt, hvor det hverken er sjovt længere eller givende for ens oplevelse, næste gang man ser dem på det store lærred.

Men Depp har fået en betragtelig oprejsning

Når det så er sagt, er det selvfølgelig klart, at sejren tilbyder en betragtelig oprejsning til Johnny Depp, særligt efter han tabte retssagen til The Sun i England. Han har nu retten i Virginias ord for, at han ikke er hustrumishandler.

Med den kolossale opbakning fra fans in mente synes vejen til et comeback nu i langt højere grad at kunne asfalteres. Det bliver måske ikke det første år eller to, at vi kommer til at se ham i kæmpe Hollywood-produktioner på det niveau, han var tidligere, men chancen for, at det kommer til at ske, må unægtelig være væsentligt større nu.

I retssagen fortalte hans tidligere agent siden de helt unge år i et markant vidneudsagn, at karrieren allerede inden Amber Heards debatindlæg var skrantende på grund af Depps problematiske privatliv og misbrug – hvilket også indikerer, at Depps comeback ikke er gjort med denne sejr alene.

Men får han styr på sit shit igen – og det er bestemt ikke utænkeligt – er det nu meget nemmere at se for sig, at han vil få gode roller i prestigeprojekter igen.

Amber Heards karriere er hårdt såret

Til gengæld er der næppe nogen tvivl om, at Amber Heards karriere er lagt i grus. Modsat Depp havde hun ingen nævneværdig fanbase i forvejen, og det stod ikke skrevet i stjernerne, at hun var på vej mod Hollywoods a-liste.

Der er næppe nogen store studier, der har lyst til at have med hende at gøre i kølvandet på denne sag. Dels er hun de facto blevet stemplet som løgner i en retssag, dels vil der følge massiv backlash og debat med en hvilken som helst casting af hende den næste tid.

Hun kan muligvis få roller og opbakning af den del af Hollywood, der har været mest udtalt på »believe all women«-mottoet i MeToo-bevægelsen. Nogle vil måske se det som deres ansvar at samle hende op, nu hvor hun vil være persona non grata andre steder.

Men prestigeprojekter vil hun nok skulle kigge længe efter.

Et paradigmeskift for MeToo-bevægelsen?

Depp vs. Heard-sagen er blevet et epicenter for en af tidens store kulturkløfter: Mellem dem, der i forlængelse af MeToo-bevægelsen siger, at man altid skal tro på kvinders udsagn om overgreb. Og dem, der råber vagt i gevær over for manglende retssikkerhed.

Præcis hvordan Depps sejr vil påvirke diskursen omkring kommende MeToo-sager, er naturligvis for tidligt at sige endnu, men det er nærliggende at tro, at sagen vil blive et centralt referencepunkt for fremtidige diskussioner og anklager. Og måske endda et vendepunkt, hvor villigheden til at tage kvinders ord for pålydende bliver mindre end i de første post-MeToo-år.

Det kan både have positive og negative konsekvenser. Assisterende professor ved University of Georgia School of Law Christine Scartz har sammenfattet dobbeltheden præcist til The Wrap, hvor hun siger, at sagen har fornyet hendes tro på jurysystemet, fordi jurymedlemmerne »lyttede gennem støjen« for at nå frem til deres beslutning. Men samtidig påpeger hun, at det kan have konsekvenser for fremtidige voldsofre.

»Bare ideen om at hvis du står frem og fortæller din sandhed, vil du blive genstand for intens granskning af alt, du nogensinde har gjort, og at den granskning kan lede folk til at konkludere, at du har fabrikeret nogle af dine anklager«, som hun siger.

De sociale medier har igen vist deres grimme ansigt

Man skal ikke have tilbragt mange minutter på sociale medier de seneste to måneder for at opdage, at sagen har fået bølgerne til at gå højt. Debatten er gået fra inkarnerede, men dog relativt lødige forsvar for Johnny Depp til voldsomme verbale overfald på Amber Heard, som trods alt ikke har fortjent mordtrusler eller regulære tilsvininger.

Også kvindelige journalister, der har dækket sagen, er blevet lagt for had og har fået private henvendelser, der kun kan karakteriseres som kvindehad.

Og selv det mindste ord i nøgterne beretninger fra retssagen er blevet tolket, som om man støttede Amber Heard.

Kønt har det ikke været, hvilket fører frem til den sidste konklusion:

Sagen skulle aldrig have været offentlig

At dommeren valgte at lade sagen tv-transmittere i første omgang, så hele verden kunne følge med, var en vanvittig beslutning. Det skabte kaos nok, dengang der kun var tv og tabloidaviser, men med sociale medier, memes osv. var det dømt til at gå galt – og en risikabel beslutning al den stund, at juryen ikke har været isoleret i perioden.

En relativt privat sag mellem to celebs blev løftet til sensationsstof og endte i en ukontrollerbar spiral. Det har ingen været tjent med.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af