’Into the Deep’: Omdiskuteret Netflix-dokumentar om Peter Madsen er usmagelig

’Into the Deep’: Omdiskuteret Netflix-dokumentar om Peter Madsen er usmagelig

»I Danmark har vi et udtryk, der handler om, at man kan tie noget ihjel,« siger den anonymiserede eks-kollega til Peter Madsen, Sara, i dokumentaren ’Into the Deep’. »Men man taber en del af den sande historie, hvis historierne fra de, der står tilbage, ikke bliver fortalt«.

Men sandheden er, at flere af de involverede i Emma Sullivans Netflix-dokumentar ’Into the Deep’ ikke vil tale mere om Peter Madsen. For inden vi kan snakke om filmen, skal vi tilbage til starten af 2020, da dokumentaren fik premiere på Sundance Film Festival. Her fik filmen nemlig både rosende ord og hård kritik.

De medvirkende deltog i sin tid i dokumentaren, da den ville fortælle om rumfantasten og amatørbyggeren Peter Madsens mærkværdige verden. Men da Peter Madsen midt under optagelserne forsvandt sammen med sin ubåd og journalisten Kim Wall, ændrede historien sig drastisk. På vej mod fantastiske drømme styrtede filmen ned i mørkets afgrund.

Pludselig stod Raketmadsens Rumlaboratorium i en ny kontekst, hvor kolleger havde skamrost en bestialsk morder og potentielt ville fremstå som Madsens lidt for godtroende medløbere. Én medvirkende havde bedt om at blive klippet ud, men alligevel optrådte hun i filmen. Og en kameramand tog allerede på premieredagen på Sundance skarp afstand fra filmen og dens metoder.

Nu, tæt på tre år senere, har filmen premiere på Netflix i en ny version. Den handler stadig om Peter Madsen, hans selvstartede rumkapløb og de mange frivillige, der bar drømmen med ham. Og den handler også stadig om den skelsættende dag, hvor Madsen og Kim Wall forsvandt, og hvordan den ubærlige sandhed kom til overfladen.

Men der er færre medvirkende ifølge Ekkos anmelder Niels Jakob Kyhl Jørgensen, som så den originale film på Sundance. Han har fortalt til TV 2, hvordan den nye udgave har flere anonymiserede medvirkende, og at nogle af den originale films allerstærkeste scener er klippet ud.

Det er svært ikke at tage disse informationer med sig, når man ser dokumentaren i dag. Men uanset hvordan filmen så ud på det store lærred i 2020 eller på streamingtjenesten Netflix i 2022, har ’Into the Deep’ et gevaldigt problem med at retfærdiggøre sin eksistens.

Den vil fortælle, hvordan nogle mennesker kan manipulere og bedrage alle omkring dem, men faktisk føles den som endnu en platform for Madsens berømmelsesjagt. Det var engang jagten på opmærksomhed til hans ukuelige rummission, men nu tjener den fascinationen af hans person.

Sullivans film giver ellers stemme til praktikanter, medarbejdere og en tæt ven af Madsen. Vi følger dem både op til og efter den 10. august 2017, og hvordan de stille og roligt går fra bundløs anerkendelse til forvirring til absolut afsky. På den måde består dokumentaren af mange øjebliksbilleder og skæve momenter stykket sammen til en, indimellem, lidt rodet fortælling.

Raketmadsens Rumlaboratorium er et sted fuld af kærlige, eftertænksomme, rationelle og håbefulde mennesker, som blev ført bag lyset af en løgnagtig mand med en skjult indre verden. Deres rejse fra fascination til foragt er filmens følelsesmæssige investering, særligt med den anonymiserede Sara som bliver dybt traumatiseret af hele sagen.

Men øjeblikkene med Peter Madsen står i dag som særligt forstyrrende, og både i interviews og i felten virker hans opførsel påfaldende. Fra det harmløse, som hvordan han i spøg vil slå nogen ihjel med en ske, til det foruroligende, hvor han udtaler, at han enten vil blive verdens største helt eller kriminelle. Han taler om at gøre sin nedtur spektakulær, og hvordan døden er uundgåelig, men betinget af smerten i den.

Bagklogskabens lys får ikke ’Into the Deep’ til at stråle, men derimod til at virke usmagelig. Man bliver ikke klogere eller mere eftertænksom omkring Madsens person, men man får mest af alt lyst til at slukke for en gerningsmands forstyrrede tanker.

Derfor føles det, som om ’Into the Deep’ mest af alt handler om Peter Madsen – og det føles bare ikke rigtigt. Sullivans optagelser viste sig vigtige for efterforskningen og blev brugt som bevismateriale i retssagen, men jeg synes, det er værd at spørge, om filmen ikke skulle være parkeret der: som uundværlig dokumentation, der kunne hjælpe retfærdigheden med at ske fyldet.

Jeg ønsker ikke, at Madsens tidligere kollegaer og venners historier og oplevelser bliver tiet ihjel – men ’Into the Deep’ har ikke blikket for at fortælle dem.


Kort sagt:
Den kontroversielle dokumentar ’Into the Deep’ vil give indsigt i erkendelsesprocessen hos Peter Madsens kolleger, men giver mest af alt en morder mere unødig skærmtid.

’Into the Deep’. Dokumentar. Instruktion: Emma Sullivan. Spilletid: 90 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af