David Cronenberg og Viggo Mortensen er en af de vigtigste filmduoer i nyere tid – vi rangerer deres film

Viggo Mortensen har en af hovedrollerne i David Cronenbergs ’Crimes of the Future’, den canadiske mesters første film i otte år. Det er fjerde gang, instruktøren og skuespilleren samarbejder, og de har beriget hinandens kunstneriske virker på en måde, som efterhånden må anses som en filmhistorisk milepæl.
David Cronenberg og Viggo Mortensen er en af de vigtigste filmduoer i nyere tid – vi rangerer deres film
Viggo Mortensen i 'Eastern Promises'. (Foto: PR)

John Ford og John Wayne. Steven Spielberg og Tom Hanks. Martin Scorsese og Robert De Niro. Woody Allen og Diane Keaton.

Filmhistorien er rig på dynamiske instruktør-skuespiller-samarbejder, og efterhånden kan man godt tilføje David Cronenberg og Viggo Mortensen til kongerækken.

Med sin biografaktuelle ’Crimes of the Future’ vender den canadiske auteur David Cronenberg tilbage til bodyhorror-genren, som gjorde ham verdenskendt med film som ’Scanners’, ’Videodrome’ og ’The Fly’.

Samtidig markerer filmen fjerde gang, den 79-årige instruktør slår kræfterne sammen med den dansk-amerikanske stjerneskuespiller.

Duoen mødtes første gang i 2001 ved filmfestivalen i Cannes til en promoveringsfest for ’Ringenes herre’, hvori Mortensen som bekendt spillede Aragorn.

Det har siden vokset sig til et blændende godt makkerskab. Cronenberg havde tilmed en cameo som proktolog i Mortensens instruktørdebut ’Falling’.

Samarbejdet med Viggo Mortensen opstod i en tid, hvor instruktørens karriere var ved at tage en drejning væk fra bodyhorror-genrens overnaturlige elementer og bevægede sig ind i en mere realistisk og psykologisk retning, dog stadig med vold samt kroppens skrøbelighed i førersædet.

Det var i høj grad via samarbejdet med Mortensen, at Cronenberg fik et kunstnerisk comeback i en bredere offentlighed efter at have opereret mere ude i marginerne af filmscenen de foregående år. Og i Mortensen fandt han en skuespiller, der både inkarnerede den mørke mystik, som kendetegner hans film, og som forplanter en naturlig empati og nysgerrighed i publikum med sin underspillede lavmælthed og troværdighed.

Det var denne cocktail, der var essensen af det nye gennembrud, Cronenberg fik med de to øverste film på denne liste. Og den anden vej rundt fik Viggo Mortensen en exceptionel mulighed for at distancere sig fra de store Hollywood-roller efter ’Ringenes herre’ og at bekende kulør som en kompromisløs skuespiller med forkærlighed for det skæve og anderledes og de stærke kunstneriske stemmer. Hvilket har høstet ham nogle af karrierens mest glødende anerkendelser.

I anledning af ’Crimes of the Future’ rangerer vi makkerparrets foreløbigt fire samarbejder.

‘A Dangerous Method’. (Foto: PR)

4. ’A Dangerous Method’

Det tredje samarbejde mellem den canadiske mesterinstruktør og den dansk-amerikanske skuespiller tog sig en tematisk detour i form af det historiske drama ’A Dangerous Method’ fra 2011.

Handlingen finder sted i årene op til Første Verdenskrig, hvor den smukke, men forstyrrede Sabina Spielrein (Keira Knightley) tvangsindlægges på et psykiatrisk hospital i Schweiz. Her får hun den unge Carl Jung (Michael Fassbender) til læge, som skal forsøge at helbrede hendes hysteri gennem hans alternative tilgange til psykoanalyse, der blandt andet involverer drømmetydning og ordassociationer som værktøjer. Jung begynder en affære med Spielrein og lader hende assistere ham i hans arbejde.

Viggo Mortensen træder ind i billedet som psykoanalysens sexfikserede fader Sigmund Freud, som har et turbulent forhold til sin discipel i Jung, da deres tilgange til at analysere menneskets psyke ikke stemmer overens.

Udover at dykke helt ind i hovedet på Freud i sin research fik Mortensen lavet en næseprotese til rollen og fik iført sig mørke kontaktlinser for bedre at ligne underbevidsthedens østrigske pioner.

Michael Fassbender og Viggo Mortensen er gode over for hinanden, men selvom filmen kun er halvanden time lang, er den også en anelse tung i optrækket i modsætning til Cronenberg og Mortensens første samarbejder.

Kan ses på HBO Max.

Viggo Mortensen og Léa Seydoux i ‘Crimes of the Future’. (Foto: Screenshot)

3. ’Crimes of the Future’

I et interview med Vanity Fair kom det frem, at David Cronenberg gjorde alt for at overtale Viggo Mortensen, der ellers flere gange har meldt sin skuespilpension, til at spille hovedrollen i sit bodyhorror-comeback ’Crimes of the Future’, hans første film i otte år.

Ikke siden ’Existenz’ fra 1999 havde Cronenberg beskæftiget sig med genrens overnaturlige elementer som i denne science fiction-film om to performancekunstnere spillet af Mortensen og Léa Seydoux, der bruger kirurgi som en form for udstilling og underholdning.

Filmen foregår på et uspecificeret tidspunkt i fremtiden, hvor menneskeheden har været igennem flere biologiske ændringer og mutationer af kroppen, heriblandt, at smertetærsklen er forsvundet. Af den grund kan man udføre kirurgi uden anæstesi, og her lægger Mortensens karakter Saul Tenser krop til, mens partneren Caprice (Seydoux) åbner ham op til fuldt skue for publikum.

Sideløbende forsøger politiet at opspore en radikal gruppe af evolutionister, hvis udvikling af kroppen lige har taget et skridt videre end alle andre, hvilket regeringen ser som en trussel mod samfundet og menneskeden.

’Crimes of the Future’ er Cronenberg’sk med stort C, og instruktøren havde selv forudset udvandringer inden for de første fem minutter af filmen før verdenspremieren, hvilket er fuldt forståeligt. Dog er de sidste 20 minutter endnu stærkere.

Viggo Mortensen leverer en interessant præstation som den mørkklædte, hæse Saul, der i store dele af filmen enten er installeret i en af Cronenbergs mærkværdige maskiner, der kan hjælpe kroppen med alt fra fordøjelse til søvn eller sidder på hug i skyggerne.

Mens ’Crimes of the Future’ ikke er den bedste bodyhorror-film, der er kommet fra the mind of David Cronenberg, er den et kærkomment gensyn fra en af genrens pionerer. 

Kan ses i biografen fra 1. december.

Viggo Mortensen i ‘A History of Violence’ (Foto: PR)

2. ’A History of Violence’

Mens David Cronenbergs ’Spider’ fra 2002 markerede det første skifte væk fra instruktørens signaturgenre, var det først med actionthrilleren ’A History of Violence’ i 2005, at hans nye stil virkelig stod i fuldt flor.

I dette første samarbejde med Cronenberg spiller Viggo Mortensen caféejeren Tom Stall, en vellidt mand og familiefar i et lille samfund i Indiana, hvor han bor i sammen sin kone og to børn. Men en aften ankommer to kriminelle til hans café og begynder at true hans kunder og ansatte. Da den ene begår seksuelt overgreb på en ansat, slår det klik for Tom, der slår dem ihjel, som var det det letteste i verden.

Efter han bliver hyldet for sin heroiske handling på landsdækkende tv, begynder folk, der har en forbindelse til Toms fortid, at dukke op, heriblandt Ed Harris i en klassisk hård hals-rolle. Og så er der dømt neglebidende noir for alle pengene, da Tom ser sig nødsaget til at se sin frygt og gamle arbejdsgivere i øjnene – naturligvis med konsekvenser for det ellers magelige familieliv, han har skabt sig.

’A History of Violence’ er baseret på den grafiske novelle af samme navn fra 1997 og handler i høj grad om menneskets forhold til vold, og hvordan vold bliver brugt som et alternativ i konfliktløsning. Som publikum bliver man holdt gidsel af Cronenberg og en storspillende Mortensen, når man kommer til at holde med manden, hvis fortid er en del mørkere end først antaget. 

Selv har Viggo Mortensen beskrevet ’A History of Violence’ som en af de bedste film, han nogensinde har været med i, hvis ikke den bedste.

Kan ses på Viaplay.

Viggo Mortensen i ‘Eastern Promises’

1. ’Eastern Promises’

David Cronenbergs russiske gangsterfilm fra 2007 er rå på alle leder og kanter og et bragende godt eksempel på canadierens gennemtrængende less is more-stil. Mens den ligesom ’A History of Violence’ arbejder med temaer som identitet, kriminalitet og menneskets moralske forfald, spiller Cronenbergs passionerede interesse for kroppen en særlig rolle.

’Eastern Promises’ foregår på de evigt våde gader i London, hvor Anna, en russisk-britisk jordemoder spillet fortrinligt af Naomi Watts, finder en kun 14-årig russisk sexarbejders dagbog, efter hun dør under fødslen af en lille pige. Ramt og rørt af tragedien vil Anna til bunds i sagen og opsøger en transsibirisk restaurant ejet af den russiske mafiaboss Semyon (Armin Mueller-Stahl), der muligvis har haft en finger med i spillet.

Her krydser hun veje med Viggo Mortensen, der spiller iskold russisk mafiahåndlanger og chauffør med højt tilbagestrøget hår og en gådefuld aura omkring sig. Samtidig er han bodyguard for Semyons alkoholiserede søn Kirill (Vincent Cassel), prinsen til det kriminelle imperium.

I den russiske mafia er ens livshistorie fortalt på ens krop gennem tatoveringer, der beskriver alt fra ens opvækst og etnicitet til kriminelle færdigheder og rang i den organisation, man er loyal overfor. I ’Eastern Promises’ sætter Cronenberg fokus på det aspekt af livet som en vory v zakone (thief in law, red.), og det fører til nogle fede sekvenser, hvor man kommer helt tæt på tatoveringernes betydning.

Et af filmens absolutte højdepunkter kommer i form af en kampscene, hvor Viggo Mortensen bekæmper to læderklædte tjetjenske lakajer i en sauna, mens han selv er iklædt sit bedste adamskostume. Aldrig har man været så bekymret for, at håndlangernes stik- og hugvåben skal komme til at filere det mandlige kønsorgan som i denne sekvens, hvor Mortensens Nikolai Luzhin med nød og næppe, og dog på rimelig effektiv vis, får krammet på hans overfaldsmænd i sidste ende. Ren brutalitet.

’Eastern Promises’ gav Viggo Mortensen hans første Oscar-nominering. Siden er den blevet en kultfilm og står stadig som det bedste samarbejde mellem Cronenberg og Mortensen til dato.

Kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af