De 10 bedste journalistfilm fra nyere tid tegner et dystert billede af medieverdenen – og indimellem håbefuldt

I anledning af den biografaktuelle ’She Said’ anbefaler vi de bedste film om journalister og medier fra det nye årtusind. Det er langt fra altid, de dulmer medieleden – men indimellem gør de.
De 10 bedste journalistfilm fra nyere tid tegner et dystert billede af medieverdenen – og indimellem håbefuldt
'Shattered Glass'. (Foto: PR)

Som journalist kan det indimellem være frustrerende at se journalister portrætteret på film og i serier. Som i HBO-hittet ’Sharp Objects’, hvor Amy Adams altid glemte at tage noter, når hun talte med kilder – og var månedsvis om at skrive så meget som en halv artikel og alligevel ikke forstod, at hendes redaktør var på nakken af hende.

Men heldigvis lykkes det også indimellem Hollywood og omegn at skildre den journalistiske verden, så det er interessant, relevant og forhåbentligt også vedkommende for folk uden for medieboblen.

Klassikeren ’All the President’s Men’ satte barren for den seriøse fortælling om journalister som tålmodigt undersøgende superhelte, mens vi også gennem filmhistorien har set bagsiden af mediefrikadellen i mesterværker som ’The Sweet Smell of Succes’ og ’Network’.

I denne uge har ’She Said’ premiere i biograferne – en film om en af de mest dagsordensættende medieafsløringer i moderne tid, nemlig Jodie Kantor og Megan Twoheys afdækning af Harvey Weinsteins uhyrligheder i The New York Times, som lagde grundstenen for MeToo-bevægelsen.

I den anledning peger vi på de 10 bedste film om journalister og medier fra nyere tid med årtusindskiftet som skæringsdato.

Da journalistik er et seriøst anliggende (…), har jeg set bort fra komedier som ’Anchorman’ og ’Borat’, selvom de måske indkapsler flere sandheder om medieverdenen, end man måske skulle tro. Men i disse tider, hvor medierne er under pres (ikke kun selvforskyldt), skal der være plads til de mere oprigtige behandlinger af det journalistiske felt.

Så vi starter med intet mindre end en Oscar-vinder:

‘Spotlight’. (Foto: PR)

1. ’Spotlight’

Tom McCarthys vinder af Bedste Film-Oscar’en er ikke en idealiseret fremstilling af graverjournalister (de er ikke lækre som Redford/Newman i ’All the President’s Men’!), men repræsenterer alligevel den version af journalistikkens betydning, som de fleste journalister nok gerne vil se sig selv i.

I centrum er graverenheden hos avisen The Boston Globe – den såkaldte Spotlight-enhed – der på rendyrket knofedt, tålmodighed og vilje afslører systematiske overgreb mod børn i den katolske kirke. Tom McCarthy instruerer med kølig nøgternhed, og klassespillere som Michael Keaton, Mark Ruffalo og Rachel McAdams bærer ensemblet frem uden at overskygge for sagen i centrum.

Den underspillede suspense driver filmen frem, og selvom det er tydeligt, at det langstrakte opklaringsarbejde har konsekvenser for journalisternes privatliv, er filmen fuld af respekt for det arbejde, de gør. ’Spotlight’ viser, hvad journalistikken kan, når den er bedst.

Kan ses på Viaplay, CMore og Blockbuster.

‘Shattered Glass’. (Foto: PR)

2. ‘Shattered Glass’

Men så vender vi os mod skyggesiderne. ’Shattered Glass’ bygger på den virkelige sag om Stephen Glass, der var en rising star hos magasinet The New Republic – indtil det viste sig, at mange af hans artikler var snyd og bedrag. Han opfandt simpelthen kilder, der ikke fandtes, for at gøre sine historier bedre.

Billy Rays film skildrer en medieverden, hvor albuer og pres for at levere de bedste historier fører til en anløben moral – som vi herhjemme jo også har set flere eksempler på, ikke mindst den såkaldte Se & Hør-sag med tystys-kilder og Henrik Qvortrup i fedtefadet.

Men først og fremmest er det et fascinerende portræt af en ung aspirerende journalist, der egentlig har gode intentioner, men kommer til at løbe efter sine værste impulser for hæder og berømmelse. Spillet af Hayden ’Darth Vader’ Christensen i sin bedste rolle uden for Star Wars-regi.

Kan ses på Filmstriben, Viaplay og Blockbuster.

‘Christine’.

3. ‘Christine’

Fra ondt til værre. Snyd og bedrag er det rene vand i forhold til de virkelige begivenheder, som Antonio Campos’ ’Christine’ baserer sig på, nemlig historien om nyhedsværten Christine Chubbuck, der slet og ret skød sig selv for rullende kameraer.

Rebecca Hall har aldrig været bedre end i rollen som den opadstræbende, men også usikre og tiltagende deprimerede Christine. Filmen placerer ikke entydigt skylden for tragedien hos medieverdenen – men omvendt: Den fritager heller ikke medieverdenen for et ansvar.

’Christine’ skildrer en tv-station, hvor jagten på bedre seertal overtrumfer jagten på historier, der gør en forskel, og Christine er fanget i et spil for forfremmelser, som hun i sidste ende bukker under for. Det er ikke en behagelig film at se – knugende, intens og svær at glemme.

Kan ses på Blockbuster, Viaplay og iTunes.

Jake Gyllenhaal i ‘Nightcrawler’.

4. ‘Nightcrawler’

Nu bliver det seriøst dystert. I Dan Gilroys ‘Nightcrawler’ spiller Jake Gyllenhaal den umanerligt creepy Lou Bloom, der beslutter sig for at perfektionere den tvivlsomme profession at optage film ved ulykkessteder og sælge båndene videre til de sensationshungrende lokale tv-stationer.

Lou Bloom iscenesætter sig selv som en hårdtarbejdende, perfektionistisk og ambitiøs leverandør, men i virkeligheden er han en mand uden skrupler. Og ligesom Travis Bickle var billedet på samfundets forfald i ’Taxi Driver’, er Lou inkarnationen af en moralsk deroute, krystalliseret i tv-stationernes skrupelløse jagt på det gode billede, koste hvad det vil.

Man bliver ikke just opmuntret på mediernes vegne, og man kan jo vælge at tænke, at Lou Bloom er en depraveret undtagelse. Men selvom hans handlinger udgør en ekstrem diagnose over medieverdenen, er der nok også et gran af sandhed.

Kan ses på Viaplay, Blockbuster og YouTube Movies.

‘The End of the Tour’.

5.‘The End of the Tour’

Men før det bliver alt for nedslående, er der jo også anden journalistik end den sensationshungrende, for eksempel den nysgerrige kulturjournalistik, som vi får en fascinerende prøve på i James Ponsoldts ’The End of the Tour’, der som flere af de andre film på listen er bygget på virkelige hændelser.

Jesse Eisenberg spiller journalisten David Lipsky fra The Rolling Stone, der over fem dage forsøger at interviewe den uforudsigelige forfatter David Foster Wallace (Jason Segel i sit livs rolle), som netop havde fået et kolossalt gennembrud med bogen ’Infinite Jest’.

Foster Wallace er ikke verdens nemmeste interview, men til gengæld udfordres Lipsky på sine egne aspirationer og drømme: Han er både fascineret af og misundelig på Foster Wallace, der formår at pirke til Lipskys forfængelighed med sin blanding af uforudsigelighed og ærlighed.

Det er et følsomt, rørende og tankevækkende møde, der skræller lag på lag af kunstigheden i mødet mellem journalist og kunstner.

Kan ses på Blockbuster, iTunes og Google Play.

‘Almost Famous’. (Foto: PR)

6. ‘Almost Famous’

Nu bliver det for alvor romantisk. Cameron Crowes ’Almost Famous’ er en smittende og charmerende fortælling om en 19-årig musiknørd, William Miller, der i starten af 70’erne bliver hyret af magasinet Rolling Stone til at skrive en artikel om rockbandet Stillwater.

William får, ikke mindst via groupien Penny Lane (Kate Hudson), en exceptionel adgang til bandet og dets karismatiske guitarist Russell Hammond (Billy Crudup), og selvom filmen også viser bagsiden af rockstjernemedaljen, er dens fortælling fra et journalistisk synspunkt det, drømme er gjort af. Det er drømmen om det gudsbenådede skrivetalent, der får sit livs chance – og griber den.

Filmen er baseret på instruktør Crowes egen fortid som purung Rolling Stone-journalist, og selvom filmen blev et massivt flop ved billetlugerne, har den efterhånden fået status som en nyklassiker.

Kan ses på Viaplay, Blockbuster og iTunes.

‘Capote’. (Foto: PR)

7. ‘Capote’

Vi bliver i de højtravende litterære aspirationer med filmen om Truman Capote og hans banebrydende arbejde med det, man i dag ville kalde true crime-genren – nemlig hovedværket ’In Cold Blood’ om det brutale mord på en hel familie i en lille by i Kansas i 1959.

Bennett Millers ’Capote’ går tæt på det bånd, Capote knytter til en af morderne, og filmen går ikke mindst i kødet på den komplekse balance mellem den nøgterne journalist og det empatiske menneske, der bliver mere og mere mudret, også for forfatteren selv.

’In Cold Blood’ blev både Capotes mest berømte værk og den fortælling, der beseglede hans på mange måder triste skæbne. Filmen indkapsler begge dele med et – for biopic-genren – stramt og kondenseret fokus.

Og så kommer vi ikke uden om, at Philip Seymour Hoffman er fuldstændigt fantastisk i hovedrollen.

Kan ses på Filmstriben, Viaplay og iTunes.

‘Frost/Nixon’. (Foto: PR)

8. ‘Frost/Nixon’

Nu skal vi tilbage til den klassiske journalistiske disciplin, der kan fælde præsidenter, udløse valg og afdække store sandheder.

Ron Howards ‘Frost/Nixon’ handler om de fire interview, Richard Nixon indvilligede i at lave med den britiske talkshow-vært David Frost i 1977, tre år efter han var trådt tilbage som præsident i kølvandet på Watergate-skandalen. Frost var kendt som en lidt overfladisk charmør, som ingen troede ville være i stand til at gå Nixon rigtigt på klingen og komme nærmere sandheden om, hvad ekspræsidentens rolle i indbruddene i Watergate-bygningen var.

Filmen følger Frosts minutiøse forberedelser, og så oplever vi fyldigt selve interviewene, båret af intenst spil af Michael Sheen som Frost og Frank Langhella som Nixon. Det er et fascinerende indblik i tv-konfrontation, når det er bedst.

’Frost/Nixon’ er skrevet af senere ’The Crown’-skaber Peter Morgan, baseret på hans eget teaterstykke, mens et førsteklassesbirollecast med Sam Rockwell, Matthew Macfadyen, Rebecca Hall, Kevin Bacon, Oliver Platt og Toby Jones i sig selv er et tilløbsstykke.

Kan ses på Viaplay og Blockbuster.

‘Good Night and Good Luck’. (Foto: PR)

9. ‘Good Night and Good Luck’

Apropos storladne tv-øjeblikke, der sætter sig fast i den kollektive hukommelse. George Clooneys anden spillefilm som instruktør handler om den legendariske amerikanske nyhedsvært Edward R. Murrow, der brød med sin neutrale persona for at gå i rette med senator Joseph McCarthy og dennes fascistiske fremfærd over for alle, han mistænkte for at nære kommunistiske sympatier.

I smuk sort-hvid kommer vi ind i hovedet på Murrows etiske dilemma, velspillet af David Strathairn i en af karrierens få hovedroller. Omkring ham gør Jeff Daniels, Patricia Clarkson, Robert Downey Jr., Frank Langhella (der var han igen) og Clooney selv god figur i en film, der understreger, at blind neutralitet ikke i sig selv er en journalistisk dyd, nogle gange tværtimod.

Kan ses på Filmstriben, Mubi og SF Anytime.

‘Kongekabale’. (Foto: Nordisk Film)

10. ‘Kongekabale’

Men bliver der slet ikke lavet film om gæve journalister eller moralsk depravererede medier i Danmark? Ikke mange! Christina Rosendahls ’Idealisten’, Kathrine Windfelds ’Flugten’ og DR-serien ’Borgen’ er blandt de få danske fortællinger med journalistikken i centrum, men det bedste eksempel er vel nok Nikolaj Arcels skelsættende debut ’Kongekabale’, noget så sjældent som en dansk politisk thriller.

Historien er baseret på journalist og tidligere spindoktor Niels Krause-Kjærs bog af samme navn. Anders W. Berthelsen har rollen som den unge journalist Ulrik Torp, der skal dække det forestående valg for avisen Dagbladet, og som hurtigt trækkes ind i et grimt spil omkring det fremadstormende Midterpartiet og deres interne kamp om statsministerposten.

Det er en tidstypisk skildring af kynisk spin og skånselsløs magtbegærlighed, hvor journalisten til en start køres om hjørner med, men som til sidst er den eneste, der kan afdække sandheden og fælde den skyldige for rullende kameraer.

Samtidig er det en elementært spændende film, der blev et fortjent stort gennembrud for Arcel og manusforfatter Rasmus Heisterberg.

Kan ses på DR TV, CMore og Blockbuster.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af