’Stutz’: Sjældent har en Hollywood-stjerne virket så sårbar som Jonah Hill i ny Netflix-dokumentar

’Stutz’: Sjældent har en Hollywood-stjerne virket så sårbar som Jonah Hill i ny Netflix-dokumentar
'Stutz'. (Foto: Netflix)

En artsy selvhjælpsbog i dokumentarformat.

Det er umiddelbart den beskrivelse, der kommer tættest på Netflix-dokumentaren ’Stutz’, der er instrueret og fortalt af skuespiller Jonah Hill.

Beskrivelsen kan måske lyde nedladende, men det er den ikke nødvendigvis. For dokumentaren vil (og kan) mere. Ikke desto mindre vil den formentligt ramme plet for nogle, mens den for andre vil virke som en omgang selvhjælps-Hollywood-fnidder. Dokumentaren siger det selv: »Enten bliver det den bedste dokumentar nogensinde, ellers bliver det den værste, men formentligt begge dele på samme tid«.

‘Stutz’. (Foto: Netflix)

Et uventet twist løfter filmen, men først skal vi lige have noget på plads. Vi skal forstå omfanget af det problem, dokumentaren taler ind i: Verdens mentale helbred. I Danmark får hver tredje på et tidspunkt i livet en psykisk sygdom, samtidig med at flere og flere søger hjælp fra psykologer, psykiatere eller alternative veje. I USA og i andre lande ses et lignende problem – og det rammer alle. Unge som gamle, fattige og – som i dette tilfælde – velhavende Hollywood-kendisser.

Det er lige præcis det, ’Stutz’ forsøger at imødekomme.

I filmen er vi med til en konsultation mellem skuespiller Jonah Hill og hans psykiater gennem fem år, Phil Stutz, en veltalende, grovmundet og ualmindeligt direkte psykiater, der i løbet af sin karriere har gjort sin uortodokse psykiaterstil til en af de mest prominente og unikke tilgange til at hjælpe patienterne – blandt andet med sin bestseller ’The Tools’.

»Just shut the fuck up and do what I tell you«, lyder det fra newyorker-psykiateren. Phil Stutz sidder ikke bare og lytter, som den gængse opfattelse af en psykiater er. I stedet kommer han med direkte råd og løsninger – såkaldte tools, der ifølge Stutz kan hjælpe patienten på dagen. Det er de tools, som patienten og vennen til Phil Stutz, Jonah Hill, gerne vil vise verden – for de har hjulpet ham gennem hans egne psykiske problemer.

‘Stutz’. (Foto: Netflix)

Jonah Hill har, siden han var ung teenager, lidt af angst, selvtillidsproblemer og har været ramt af sorg flere gange, og på trods af en succesfuld karriere som skuespiller har hans psykiske problemer altid fulgt ham – hans skyggeside eller Part X, som den bliver kaldt i dokumentaren. Det er blandt andet grunden til, at Hill har besluttet at stoppe med at promovere sine film. Han sætter på den måde sit mentale helbred over sin karriere.

På overfladen er det en dokumentar om psykiateren Phil Stutz fortalt af Jonah Hill. Et skifte i det sædvanlige patient/psykiaterforhold. For lige så uortodoks som psykiaterens egen stil er, lige så uortodoks er Jonah Hill som instruktør.

Jonah Hill leger nemlig psykolog for sin egen psykiater, hvor Phil Stutz ikke kun får lov til at formidle sin ekspertise og sine tools, men også bliver spurgt til sin barndom, sine nederlag og sine bekymringer. Mens Jonah Hill selv afviser alle spørgsmål rettet mod skuespillerens eget liv. 

‘Stutz’. (Foto: Netflix)

Og her kommer skiftet i dokumentaren. For omtrent en tredjedel inde i dokumentaren kryber Jonah Hill til korset og bryder den jordnære virkelighed, dokumentaren har sat op: Jonah Hills tilgang ikke virker. Mens han lavede en film om at være åben og sårbar, har han holdt sig selv på afstand og sat en falsk præmis op ved at bruge specialeffekter, kostumer og paryk til at skjule det faktum, at dokumentaren i virkeligheden har været en pinefuld optagelse over to år og ikke blot den ene konsultation, som filmen ellers giver udtryk for.

Fra det punkt bliver filmen betydeligt mere interessant og placerer sig et sted mellem dokumentar og fiktion. Nu bliver der pludselig talt med stor ærlighed om mental sundhed, menneskelige fejl og tab mellem to mænd, der tydeligt har et stærkt kærlighedsbånd.

Jonah Hill lader os komme helt tæt på. Sjældent har en Hollywood-stjerne virket så sårbar. Sjældent har en Hollywood-stjerne virket så menneskelig.

Det i sig selv gør på mange måder filmen unik.


Kort sagt:
På trods af sine selvhjælpsbogskvaliteter er ’Stutz’ en unik og hjertevarm fortælling om mental sundhed og venskabet mellem patienten Jonah Hill og den uortodokse psykiater Phil Stutz.

’Stutz’. Dokumentar. Instruktion: Jonah Hill. Medvirkende: Jonah Hill, Phil Stutz. Spilletid: 96 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af