’The Other Profile’: Underholdende dokumentarisk detektivfortælling tager det ene twist efter det andet

’The Other Profile’: Underholdende dokumentarisk detektivfortælling tager det ene twist efter det andet
'The Other Profile'. (Foto: CPH:DOX)

CPH:DOX. Har du nogensinde prøvet at google dig selv for at se, hvad der kommer frem af informationer? Eller søge efter dig selv på Facebook for at undersøge, om du er den eneste af dit navn?

Af frygt for tåkrummende billeder fra fordums slørede byture og fastelavnsfester i folkeskolen kan det af og til være noget, man ender med at fortryde.

Men det kan også tage en helt anden drejning, som det gjorde, da den franske filmskaber Armel Hostiou fik nys om, at han ikke var den eneste af sit ellers forholdsvise atypiske navn, der færdedes på Facebook.

Én ting er at dele navn med en anden person, men denne bruger benyttede sig også af Hostious billeder og professionelle oplysninger til at lure håbefulde skuespillere til falske optagelsesprøver. Dog ikke i Paris, hvor den virkelige Armel Hostiou er bosat, men i Demokratiske Republik Congos hovedstad Kinshasa.

’The Other Profile’ (på fransk: ’Le Vrai Du Faux’) er en af de centrale titler på dette års CPH:DOX, som blandt andet er udtaget til dokumentarfilmfestivalens hovedkonkurrence Dox:Award. Og med rette. For den 46-årige instruktørs film er godt skruet sammen og holder dig på tæerne, mens den samtidig får dig til at sætte spørgsmålstegn ved Hostious mission, lige så meget som han selv gør.

Da Facebook ikke vil acceptere franskmandens anmodning om at slette den falske profil, tager han sagen i egen hånd og rejser til Kinshasa for at opspore sin dobbeltgænger.

Her bliver han taget imod af de to lokale fixere Peter og Sarah, der sætter sig for at hjælpe den hvide, fremmede filmskaber, men samtidig ikke lægger skjul på, at det kan blive en enormt svær opgave. Kinshasa er nemlig en såkaldt megacity med over 17 millioner indbyggere, så det vil være som at finde en nål i en høstak – eller som Sarah beskriver det: »en myre i en skov«.

Til Armel Hostious fordel er befolkningen overvejende fransktalende, naturligvis grundet landets brutale kolonihistorie under belgiske Kong Leopold 2. fra 1908 og frem til landets uafhængighed i 1960. Spøgelserne fra kolonitiden lurer stadig i kulisserne i form af stor fattigdom, der afføder kriminalitet, som det er tilfældet med personen, der driver ulovlig forretning i Hostious navn.

’The Other Profile’ er en sand detektivfortælling med adskillige uforudsigelige drejninger, der dog fungerer bedst, når der reflekteres over congolesernes forhold til internettet og den dobbelthed, landets kolonitid har efterladt i deres kroppe og sind.

»Vi lever i Congo, men vores tanker er andetsteds«, fortæller Sarah under en køretur gennem Kinshasas tætpakkede gader. Her er den amerikanske og europæiske drøm til stede, når mennesker gerne vil lave film, tv og musik for at bryde ud af den fattige tilværelse. Derfor er det uhyggeligt nemt for Armels dobbeltgænger at tiltrække unge kvinder, der ønsker at fremvise deres talent.

Vestlig kultur fylder de sociale medier, gadebilledet og hjemmene, som det ses under et besøg, hvor et glimtende plastikjuletræ står i hjørnet, mens en Premier League-kamp spiller i fjernsynet. Virtuelle forhold og catfishing er en hyppig beskæftigelse blandt congoleserne i Kinshasa, da det at fremstå som en anden, end man i virkeligheden er, kan være et stort ønske hos mange. 

Et af filmens højdepunkter kommer i form af Armel Hostiou, der påtager sig den falske identitet og faktisk afholder prøve, hvor han beder de fremmødte om at sætte sig foran kameraet og fortælle to historier fra deres liv. Én sand og én falsk. Historierne er direkte hjerteskærende, og det gøres ikke klart, hvilken der er hvad.

Armel Hostiou er splittet i sin mission. Han vil gerne komme til bunds i sagen og møde sin dobbeltgænger, men ved, at hvis politiet bliver indblandet, venter der en grufuld straf i form af piskeslag med en sjambok (et redskab lavet af flodhestehud, red.) og fængsel.

Hans etiske kompas spinner ud af kontrol, og man deler selv hans tvivl om, hvorfor han i virkeligheden er i Kinshasa, og hvad han gerne vil have ud af det.


Kort sagt:
’The Other Profile’ er en spændende detektivfortælling, der fungerer bedst i sin refleksion over virtuelle identiteter og internettets betydning i det postkoloniale Kinshasa.

The Other Profile’. Dokumentarfilm. Instruktion: Armel Hostiou. Spilletid: 82 min. Premiere: Kan ses 21., 25. og 28. marts på CPH:DOX.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af