1. Biograf: Indy vs. Mads Mikkelsen
Den nye Indiana Jones-film fik en hård medfart ved verdenspremieren på Cannes-festivalen, men lidt uden for højborgen for klodens største filmkunst går den altså bedre an.
James Mangold har overtaget pisken fra Steven Spielberg for første gang i franchisens historie, og den altid solide instruktør har drejet en solid Indy-film i den originale series ånd. Her er eventyr, arkæologisk mytologi og kvikke bemærkninger fint forankret i hovedrolleindehaver Harrison Fords fremskredne alder.
Phoebe Waller-Bridge stjæler dog billedet som Dr. Henry Jones’ herligt kyniske guddatter Helena, der igangsætter handlingen med jagten på en revolutionerende Archimedes-opfindelse. Og vor egen Mads Mikkelsen bringer sit karakteristiske underspil til rollen som den tyske nazist Voller, der i 70’erne under ny identitet hjælper USA’s regering med at komme til månen. I filmens version af historien, forstås!
’Indiana Jones and the Dial of Destiny’ minder lidt om ‘Star Wars’-revivalen ‘The Force Awakens’, der også nærmest var en kopi af den oprindelige film, blot tilsat nostalgi. Sådan er det også lidt her. Plus tidsrejser.
’Indiana Jones and the Dial of Destiny’ kan ses i biografen.
2. Streaming: Guldløvevindende dokumentar
I det helt andet hjørne af filmkulturen har Laura Poitras ’All the Beauty and the Bloodshed’ – en af de mest bemærkelsesværdige dokumentarfilm inden for det seneste års tid – for nylig ramt streamingtjenesterne.
Filmen vandt Guldløven på Venedig-festivalen sidste år og blev Oscar-nomineret i dokumentarkategorien, begge dele fuldt fortjent. Filmen følger kunstneren Nan Goldin, der går til kamp Sackler-familien, som har tjent milliarder på det afhængighedsfremkaldende OxyContin, der har bragt hundredtusindvis af amerikanere i knæ i den såkaldte opioid-krise.
Poitras – der også stod bag ’Citizenfour’ om Edward Snowden – fortæller indlevende om Goldins davidkamp mod Goliat, mens hun samtidig opridser kunstnerens mildest talt dramatiske liv og personlige historie, der i sig selv er en fortælling om det moderne USA.
En film, man både bliver anfægtet og klogere af.
’All the Beauty and the Bloodshed’ kan ses på Grand Hjemmebio og Viaplay.
3. Streaming: Et skæbnesvangert fald
Andreas Koefoed er en af landets bedste dokumentarister, som han har bevist med film som ’The Lost Leonardo’ og ’Våbensmuglingen’.
Hans dokumentar ’Faldet’ fik premiere på CPH:DOX i 2022, og nu er den landet i en lidt kortere, tv-egnet udgave på DR med titlen ’Faldet fra femte sal’.
Og det er en opsigtsvækkende historie, Koefoed fortæller. Filmen handler nemlig om Estrid, der som 11-årig gik i søvne og faldt ud af et vindue fra femte sal. Takket være den prompte reaktion fra en læge, der hørte faldet fra sin lejlighed, overlevede hun mirakuløst.
Dokumentaren handler om hendes fald og genoptræning, men det er kun halvdelen af historien. Den følger nemlig også Estrid, da hun som teenager begynder at eksperimentere med sin identitet, mens hendes forældre – der naturligt nok efter ulykken vil passe ekstra godt på hende – ser bekymret til.
En stærk og rørende film om en usædvanlig historie.
Set det hele? Tjek også vores tre anbefalinger fra sidste uge.