’The Beanie Bubble’: Plysset legetøjsfænomen har fået en underholdende film med Elizabeth Banks og Zach Galifianakis

’The Beanie Bubble’: Plysset legetøjsfænomen har fået en underholdende film med Elizabeth Banks og Zach Galifianakis
'The Beanie Bubble'. (Foto: Apple TV+)

I disse dage er det ’Barbie’, der lægger internettet ned. Men i midt-90’erne fik et andet stykke legetøj modem til at brumme og tastaturet til at gløde.

Har du nogensinde hørt historien bag én af verdens allerførste internetsensationer?

Beanie babies, opkaldt efter deres fyld og størrelse, var en kollektion af nuttede plysdyr fra legetøjskoncernen Ty Inc. De blev lanceret i 1990’erne, hvor de først var en fiasko, så eftertragtede og pludselig et gedigent investeringsobjekt. Alle fra husmødre til lykkejægere gik mildest talt amok i jagten på sjældne Beanie babies, så de kunne fuldende deres samling eller hente børnenes collegeopsparing hjem.

Fragtmænd måtte male Ty Inc-logoerne over på de papkasser, de leverede, for ikke at blive overfaldet, og da en lastbil med Beanie babies væltede på motorvejen, flokkedes folk for at nuppe dem.

Beanie-boblen, og dens uundgåelige kollaps, er en historie i sig selv. Men Apple TV+ rykker med ’The Beanie Bubble’ rampelyset væk fra plysdyrene og deres ansete farmand Ty Warner (Zach Galifianakis) og over på tre kvinder, der på hver deres måde var med til at gøre Beanie babies til et fænomen: Medgrundlæggeren af Ty Inc Robbie (Elizabeth Banks), kæresten Sheila (Sarah Snook) og hendes to døtre samt Tys højre hånd i firmaet, Maya (Geraldine Viswanathan).

For selvom Ty Warner gerne tog æren for Beanie babies’ succes, viser filmen, at der bag denne CEO står tre intelligente, idérige og fremadsynede kvinder. Robbie støder først på Ty, da de bor i samme opgang. De beslutter sig for i fællesskab at starte et legetøjsfirma, der laver underfyldte kattebamser, så de er blødere og nemmere at posere. Med den aparte idé rammer de intet mindre end en guldgrube.

‘The Beanie Bubble’. (Foto: Apple TV+)

Robbie lader sig forføre af Tys tillid til og tro på hendes evner. Senere føler den nyansatte receptionist Maya sig hørt og anerkendt af den legefulde og hierarkiblinde direktør. Hun bliver sidenhen fortaleren for Beanie babies tilstedeværelse på det nye internet og en loyal forsvarer for samlerne og videresalget af Beanie babies på eBay.

Sidst, men ikke mindst bliver lysdesigneren Sheila forelsket i Tys gavmildhed og hengivenhed til sine to døtre, der ovenikøbet giver Ty idéen og de første designs til sin banebrydende kollektion.

Men selv i en verden af små frøer, hunde og bjørne med øjne så store som tekopper, kan penge, magt og jagten på anerkendelse korrumpere. De tre kvinder oplever på hver deres måde, hvordan Beanie-crazen ikke bare får hele USA til at tabe småkagerne, men også legetøjsgiganten selv, der langsomt går fra blødsøden til glubsk.

Kontrasten mellem bamserne og deres bagland gør ’The Beanie Bubble’ til en sjov størrelse: En feel good business-film, en plysdyrenes ‘Hidden Figures’ stænket med ’The Social Network’s ubarmhjertige forretningssans. Det er en interessant konflikt i sig selv, der lægger et stærkt og finurligt fundament for de følelser, Beanie babies vækker i mennesker: eufori, angst, grådighed, ekstase og selvfølgelig en masse »nåååååååårh«.

‘The Beanie Bubble’. (Foto: Apple TV+)

Oven i det lykkes filmen med at skabe spænding ved at fortælle historien fragmenteret, idet kvindernes historier fortælles simultant, hoppende mellem datid og fremtid, beundring og afsky, himalayanske bamsekatte og nuttede spøgelser.

Til gengæld er det lidt sværere at lade sig forføre af filmens budskab – for det står faktisk ikke helt klart, hvad det er. Måske at hylde de glemte kvinder bag Beanie babies? At selv penge tjent på plysbamser kan korrumpere? Eller måske at NFT’er er de nye Beanie babies? De mange facetter af legetøjssagaen giver filmen fremdrift og energi, men efterlader også mudret indtryk, der er hurtigt glemt.

I sin tid braste Beanie-boblen, da den ikke anerkendte sin egen styrke. Filmen ’The Beanie Bubble’ havde også været bedre tjent med at følge less is more-devisen.


Kort sagt:
’The Beanie Bubble’ er et underholdende indblik i mekanismerne bag en legetøjssensations storhed og fald, men evner dog ikke at samle de mange sider af plyssagaen til en stærk samlet fortælling.

’The Beanie Bubble’. Spillefilm. Instruktion: Kristin Gore & Damian Kulash. Medvirkende: Elizabeth Banks, Sarah Snook, Geraldine Viswanathan, Zach Galifianakis. Spilletid: 110 min. Premiere: Kan ses på Apple TV+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af