De otte bedste standup-shows du kan streame lige nu

Streamingtjenesterne bugner med comedy, og det kan være svært at finde guldet i de stjernebesatte kataloger. Vi guider dig til oversete, alternative og virkelig sjove standup-shows – heriblandt et par danske.
De otte bedste standup-shows du kan streame lige nu
James Acaster i 'Cold Lasagne Hate Myself 1999'. (Foto: PR)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Catherine Cohen: ‘The Twist…? She’s Gorgeous’: Det tætteste Netflix kommer på Emma Sehested Høeg

Du finder næppe to mere udskældte typer popkultur end standup og musicals. 

Jeg elsker selv begge, men til gengæld har jeg en aversion mod syngende komikere. 

Indtil Catherine Cohen cabaretmarcherede skrålende ind på scenen i lyserødt glimmer og omvendte mig på rimelig bombastisk vis.

Hun er kvinde, hun er pink, hun synger, læser digte op, og hun laver comedy om ting, de færreste mænd interesserer sig for. Hykleriske tøjstørrelser (»a lot of fat people have money«), at føle sig som en kvinde i en film (at bære et baguette, eller løbe ind i sin ekskæreste på gaden), og hvorfor hun overhovedet laver standup (»boy’s never wanted to kiss me, so now I do comedy«, som der skråles). 

Genialiteten ved Cohens Netflix-show ‘The Twist? She’s Gorgeous’ er, at hun ved at udbasunere sig selv i en hyperfeminin persona, der lander et sted mellem ‘Crazy Ex Girlfriend’, Amy Schumer og danske Emma Sehested Høeg, giver velkendte millennial-temaer ny pondus ved at kombinere dem med et gammeldags revyformat.

Og man skal ikke lade sig narre. Under de drilske Lana Del Rey-øjne formår Catherine Cohen ikke kun at angribe patriarkatet, men også udstille sit eget navlepillende ungkvindeliv ved at stepdanse det storsmilende til døde.

Kan ses på Netflix. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘James Acaster: Cold Lasagne Hate Myself 1999’: Historien bag et legendarisk meme 

Det meste kendte meme, ‘The Great British Bakeoff’ nogensinde har produceret, er uden tvivl komikeren James Acaster, der præsenterer sine massakrerede flapjack-barer med ordene »Started making it. Had a breakdown. Bon appetit«. 

Men det kendte klip var ikke bare en sjov bemærkning i et viralt øjeblik. 

Det var faktisk kulminationen på en omfattende livskrise, der udspillede sig i komikerens liv, da han stillede sig ind i tv-bageteltet med et søvnunderskud på 36 timer, sit livs værste jetlag, heartbreak og karrierekrise. 

Det er den historie, James Acaster udfolder i det fænomenale show ‘Cold Lasagne Hate Myself 1999’, hvor han dog også får genopført et hav af betagende enmandsteaterstykker om kedelige bilferier og »edgy komikere«, der rakker ned på transpersoner (Ricky Gervais).

Ingen kan som James Acaster få det til at give rablende mening at udføre en imagninær hjerteoperation i et fly med en spork baseret på et håndelag, han har tilegnet sig ved at holde sin discman helt ekstremt stille i 90’erne (?!). 

Fik jeg nævnt, at han indfører publikum i, hvordan hans ekskæreste forlod ham for Mr. Bean? Der er mange ting i James Acasters komikerliv, der lyder som standuppens svar på ‘Black Mirror’, og han må siges at legemliggøre devisen om, at tragedie tillagt tid bliver komedie. 

Kan købes på Vimeo. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Sheng Wang: Sweet & Juicy’: Verdens sjoveste snegl

Han bliver introduceret af Netflix-stjernen Ali Wong, kendt fra det fantastiske breakout-show ‘Baby Cobra’ og hitserien ‘Beef’, der kalder ham en af sine »bedste venner og yndlingskomikere i hele verden«. Hans navn står skrevet i gyldne diskobogstaver. Han forsøger at blære sig med, at han har gået på samme high school som Beyoncé. 

Men den største kvalitet ved Sheng Wangs underspillede Netflix-debut er uden tvivl evnen til at gøre komikkens absolut mest banale emner så sprudlende underholdende, at showet faktisk fortjener sin titel ‘Sweet & Juicy’. 

Der er nemlig noget fantastisk dødbideragtigt over komikeren, der træder ind på scenen i fløjl, hippiehår og sygekassebriller for at skyde sin store Netflix-chance i gang med at tale om … at købe discountbukser i Costco.

Der er ingen tvivl om, at Wangs comedy er en bekvem anekdotestrøm fra livets mindste banaliteter. Derfor er det bare stadig ekstremt morsomt at se ham mime det nedværdigende ved at tage bodylotion på ved at bruge den ødelagte pumpe som påføringspind.

Selvom hans tempo er langsommeligt, og emnerne næsten er betagende kedelige, høster han grinene som verdens sjoveste snegl. 

Kan ses på Netflix.

Jerrod Carmichaels ‘Rothaniel’. (Foto: HBO Max)

4. ‘Jerrod Carmichael: Rothaniel’: Smukt og grineren

Traumer har været en af de helt store trends på standup-scenen, siden Hannah Gadsby leverede sit skelsættende ‘Nanette’-show. Men ikke nødvendigvis en trend, der blev budt velkommen af de fans, der kommer for grinet mere end åbenbaringen. 

Alligevel er Jerrod Carmichaels ‘Rothaniel’ bevis på, at bekendelses-komikken stadig kan tage standup-formatet til nye højder. Selv hvis det ikke er latterbrølende morsomt, er det betagende at se, hvordan han har udførlig kontrol over hver eneste lille nuance af fortællingen. 

Det er synd at vide for meget om, hvad der ligger bag titlen. Men det er en intim, velformuleret og teknisk mesterpræstation i, hvordan man fortæller sit livs skrøbeligste hemmelighed uden at give afkald på sin komiske magt over rummet. 

I showet afslører han nemlig to ting: Hvad han i virkeligheden hedder, og hvorfor det har været altafgørende for ham at holde det skjult.

‘Rothaniel’ kan ses på HBO Max. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Natasha Brock – Ha’ det godt i Natashaland’: Sylespidse fnis

»Pinligt, ærligt, sjovt«. Sådan lyder den lidt tumpede eftertitel på Natasha Brocks ‘Ha’ det godt i Nastashaland’ på TV 2 Play. Som godt nok er alle tre ting, men fortjener mere respekt, end clickbait-forkortelsen lægger op til.

For på den danske standup-scene har Natasha Brock, der også er kendt fra tv-programmer som ‘Vild med dans’ og ‘Forræder’, som få perfektioneret en ultratjekket komisk persona, der vender vrangen ud på al kvindelivets dobbeltmoral et fnis ad gangen.

Ikke mindst den hun har oplevet i sin opvækst som mormon, hvor det var forbudt for pigerne at afvise drengene til ungdomsfesterne (for det krævede mod at spørge nogen, der ikke måtte sige nej!), men også når hun undrer sig over, hvordan det overhovedet er muligt for singlemænd at få deres hovedpuder så flade. 

Med tåkrummende dagbogsoplæsning, Harry Potter-kærlighed, nedrakning af Disney-prinsesser og vibrator-jokes er mange af temaerne stilstikkert og velkendt millennial-guf. Men fordi Brock samtidig farver betragningerne med sin åbenhjertige kristne identitetskrise, får det ny bund og originalitet. 

Som et barn, der voksede op på en standup-diæt, hvor grove mænd i sorte t-shirts var de sjoveste, men også lige lovlig overrepræsenterede, føles det som en gave, at Natasha Brock på dansk jord giver feminin comedy to urokkeligt morsomme ben at stå på. 

Kan ses på TV 2 Play. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ‘John Mulaney: Baby J’: Eminent coke-odyssé

‘SNL’ og ‘Big Mouth’-stjerne John Mulaney måtte gennemgå en stor og tabloid livskrise for at kunne præstere sit seneste show, ‘Baby J’. 

I 2020 kom komikeren på afvænning for stofmisbrug, og kort efter gik hans fandyrkede barnløse ægteskab i opløsning, hvilket vakte parasocial vrede, da han kort efter fik et barn med sin nye partner Olivia Munn.

Mulaney er dog kommet helskindet ud på den anden side og beviser med en selvudleverende kraftpræstation, at han stadig er den bedste amerikanske komiker på markedet – stoffer eller ej. 

Showet folder sig ud som én lang røvhulsodyssé, der starter, da Mulaneys berømte komikervenner sender ham på rehab. Undervejs bliver der plads til paniske opkald fra Pete Davidson, verdens nok mest ydmygende Rolex-salg og oplæsning af et hylende morsomt GQ-interview, komikeren ingen erindring har om at have givet. 

Det er ikke altid det mest lattervækkende, når komikere går på scenen for at genføde sig som nye og forbedrede mennesker, men Mulaney gør fordommene til skamme. 

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Marc Maron ‘From Bleak To Dark’: Virkelig sjov sorg

Det er næsten blevet en kunstform i sig selv at lave comedy om sorg. Tig Notaro delte sin kræftdiagnose i ‘Live’. Patton Oswalt fortalte om sin kones død i ‘Annihilation’. Der er lavet opsigtsvækkende shows om alt fra voldtægter til dødfødte børn. 

Men én ting er at gøre det sørgerlige til et rørende show, noget andet er at gøre det sjovt. 

Det mestrer komiker og podcastvært Marc Maron på det fremmeste i et show, hvis tragiske trækplaster uden tvivl er fortællingen om, hvordan hans kæreste, filminstruktør Lynn Shelton, døde af akut leukæmi. Maron griber dog ikke sagen an ved at fiske efter sympatigrin, men forvandler sin sorg til knastørre jokes, der nærmere får os til at glemme, at det faktisk er trist. 

»Det er det værste, der nogensinde er sket for mig. Og også for hende, vil jeg tro«, som den første altsigende addressering af tragedien lyder.

Kan ses på HBO Max. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘Victor Lander – Weekend’: Forfriskende pikspilleri? 

Vi skal stoppe med at spørge folk, hvad de laver til hverdag. For i virkeligheden siger det mest om os, hvad vi laver i weekenden. 

Det er præmissen for Victor Landers show ‘Weekend’. Der dog hurtigt bevæger sig ind på et standup-område, man kender lidt for godt. Og dog.

For den bærende fortælling handler om, hvordan komikeren og hans bedste ven som unge tilbragte den ene mageløse weekend efter den anden med at drikke smoothies, spise toast og spille pik på hinanden. På en måde der nærmere var praktisk og platonisk end seksuel. 

Og selvom det føles malplaceret at kalde historien for ‘fin’, er det en gennemført og stram udforskning af det infantile, sjofle og berøringsangste i drengetilværelsen. 

Der er mange komikere, der aldrig når længere end til deres skridt i jagt på nyt materiale, men Victor Lander viser med charme og stilsikkerhed, at én lang onanifortælling faktisk godt kan føles original. 

Kan ses på TV 2 Play. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af