Hollywoods livstruede røde løber er pludseligt genopstået – via flirts, filmnørder og nuttede børn, der taler med Nicolas Cage om døden

Mens de gamle prisshows kæmper for at bevare deres relevans som underholdningsevents, er der også flere, der har erklæret den røde løber for død. En række onlinestjerner baner dog vej for en sjovere måde at sniksnakke på, og Hollywood er begyndt at invitere dem indenfor.
Hollywoods livstruede røde løber er pludseligt genopstået – via flirts, filmnørder og nuttede børn, der taler med Nicolas Cage om døden
Amelia Dimoldenberg med Margot Robbie ved den europæiske premiere på 'Barbie' i London. (Foto: Neil Mockford/FilmMagic/ Getty Images)

Den røde løber, som vi kender den, er afgået ved døden.

Dødstidspunktet var i timerne op til Oscar-uddelingen den 13. marts 2023, og dødsårsagen var et frontalsammenstød mellem en sur boomer og nogle virkelig generiske spørgsmål.

Det stod klart, da følgende ukærlige ord blev udvekslet mellem pre-Oscar-vært Ashley Graham og Hugh Grant.

»Hvem glæder du dig til at se?«. 

»Det ved jeg ikke«.

»Hvad har du på?«.

»Min smoking«.

»Hvordan var det at lave ’Glass Onion: A Knives Out Mystery’?

»Jeg er næsten ikke med i den«.

Verdenspressen var hurtige til at kalde ’Notting Hill’-stjernen en nar. Senere på scenen forsøgte han at gyde olie på vandene med lidt selvironi ved at kalde sig selv »et skrotum« sammenlignet med 90’er-kollegaen Andie MacDowell, som han uddelte prisen for bedste production design sammen med.

Men på det tidspunkt havde den 63-årige stjerne allerede lavet sin egen offentlige fortolkning af selvhjælpsbogen ’The Subtle Art of Not Giving A Fuck’, hvor han bare havde glemt den subtile del.

Hugh Grant er selvfølgelig ikke den første kendis, der taber småkagerne for rullende kamera foran en mikrofonholder, der er professionel fluffer for den gode og ufarlige stemning.

Men selvom de fleste af hans celebre kollegaer mødte reporterne med smil og charme, stak det dårlige eksempel ud mellem en buket af kedsommelighed.

Den røde løber har lidt under mange af de samme ting som de awardshows, de rulles ud til. De er artefakter fra en flow-tv-tid, hvor det i sig selv var en begivenhed bare at se kendisser.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Første gang, man begyndte at televisere kendisankomsterne ved Oscar-uddelinger, var i 1964, selvom der først kom farver på to år senere. Siden har 90’erne stået som den røde løbers storhedstid, hvor det mere end nogensinde før blev et kostbart modeshow og en tiltagende kommerciel boltringsplads for designere og brands. Samtidig var tiden omkring årtusindeskiftet et topmål for grænseløs sladderjournalistik.

I 1997 var komikerlegenden Joan Rivers fast red carpet-reporter for underholdningskanalen E!, hvor hun ved Oscar-uddelingen bad Nicole Kidman komme og forklare hende, hvorfor hun havde taget en kjole i sådan en grim og brækfremkaldende farve på.

Den slags er svært at forestille sig i dag. Hvilket er en god ting. Efter MeToo-bevægelsen og FreeBritney er der til gengæld større fokus på en vis grad af ordentlighed mellem kendisser og presse.

Men derfor behøver den røde løber ikke være én lang høflighedssnak ved kaffemaskinen.

»We are living in an age of red-carpet ubiquity«, erklærede The New Yorker sidste år og argumenterede for, at den røde løber er blevet udvandet af hyppighed og dyre stylister og PR-personer.

I en artikel for Women’s Wear Daily skydes skylden for den røde løbers forfald blandt andet på de sociale medier, der giver adgang til kendisserne på forhånd og overeksponerer begivenhederne, før det overhovedet finder sted. Hvis man tænker på eksempler som ‘Don’t Worry Darling’-fadæsen i Venedig, er man tilbøjelig til at give dem ret.

Harry Styles, Sydney Chandler, Olivia Wilde og Chris Pine ved verdenspremieren på ‘Don’t Worry Darling’. (Foto: Franco Origlia/Getty Images)

Men hvis du spørger mig, er det internetindfødte fænomener, der kan genoplive den røde løber og bringe den ind i 2024. Filmlandskabet er faktisk allerede fuld af eksempler på profiler og platforme, der har gennemskuet, at den hurtige vej til en ægte reaktion kræver, at man bryder med den røde løbers hierarki.

Det hjælper selvfølgelig også på det, at deres arbejde er skabt til at blive klippet sammen til helt korte videoer. Sammenlignet med flowkrigerne får vi kun den redigerede version at se. Samtidig appellerer de især til den generationer af stjerner, der kender deres onlineuniverser i forvejen. På en anden måde end traditionelle værter, reportere og journalister.

Dog er det først og fremmest deres evne til at skabe noget skævt i det flygtige rum, som både stjernerne og seerne får mere ud af.

Og heldigvis er awardsæsonens største shows begyndt at invitere dem indenfor med fuld adgang.

Vi har fremhævet fire eksempler her.  

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@goldenglobes

Aquarius host 🤝 Leo nominee | @Chicken Shop Date 💕 and Andrew Garfield continued their red carpet chemistry at last night’s #GoldenGlobes

♬ original sound – Golden Globe Awards

1. Amelia Dimoldenbergs akavede flirts

»I only ever want to see you«, lød det mere oprigtigt, end det måske var intentionen fra Andrew Garfield, da ‘Chicken Shop Date’-fænomenet Amelia Dimoldenberg dækkede Golden Globes røde løber sidste år. Og jeg kan kun give ham ret.

Dimoldenbergs akavede flirteteknik skaber flere enestående møder på en aften, end traditionelle interviews gør på flere år.

For selvom hun som Golden Globe-reporter også blev nødt til at stille deltagerne et par reelle spørgsmål indimellem, var det langt sjovere, hver gang hun bad stjernerne om hjælp til at finde kærligheden. Eller afbødede Guillermo Del Toros nervøsitet ved at få instruktøren til at gnide hendes lykkeæg mod kinden. 

Dimoldenberg har fået Paul Mescal til at fnise ved adskillige lejligheder og Daisy Edgar-Jones til at virke mere akavet end sig selv, da ‘Normal People’-stjernen demonstrerede sit bedste scoretrick. Ved ‘Barbie’-premieren fik hun tips fra Ryan Gosling til, hvordan man finder sin egen Ken.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvis man troede, det kun var i det ’Chicken Shop Date’-formatet på YouTube, at hendes deadpan-dating fungerede, tog man i den grad fejl, for den 30-årige internetstjerne har demonstreret gang på gang, at hun snildt kan finde kendissernes komiske akilleshæl på pletten.

Sidste år var den britiske some-komiker tæt på Oscar-festlighederne som korrespondent ved Vanity Fairs store fest, men i år er hun showets officielle SoMe-ambassadør på den røde løber. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@ameliadimz

I met my king at The #Oscars 💕Paul Mescal @Vanity Fair #VFOscars

♬ original sound – ameliadimz

Det er en skam, at Hugh Grant ikke kommer til årets Oscar-uddeling, da Amelia Dimoldenberg forhåbentlig ville kunne rette op på sidste års lille fadæse. Faktisk har hun givet sit eget bud på, hvordan hun ville have håndteret situationen: »Jeg ville bare sige: ’Jamen, hvorfor er du her så?! Ofte føles det, jeg gør, som at fastslå det åbenlyse, men jeg tror ikke, folk er vant til det. Eller måske er mit åbenlyse ikke alle andres åbenlyse«, fortalte hun The Guardian.

Hun overtager til gengæld Oscar-dækningen fra en anden kompetent kendiskriger i Hollywood. Nemlig Reece Feldman.

2. Reece Feldmans stjernecontent 

Hvis ens indre billede af en TikTok-stjerne er en danser med hvidt smil i dyrt joggingtøj, bryder Reece Feldman på alle måder den idé.   

Han er en bleg filmnørd med briller og krøllet hår, der med sine 25 år og 2,3 millioner følgere på TikTok-profilen Guy With A Movie Camera repræsenterer en ny form for digital filmformidling. Kender du måske andre influencersucceser, der er opkaldt efter en sovjetisk bysymfoni fra 1929?    

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@guywithamoviecamera

after watching that second video, i no longer wish to be perceived 💀

♬ eyes without a face – 🎸🪩

Feldman startede med at dele sine egne bagom-scenerne videoer fra sit job som assistent på ‘The Marvelous Mrs. Maisel’, hvilket han gjorde så godt, at Prime hyrede ham til at gøre det fra deres officielle kanaler i stedet. 

Han bliver ofte omtalt som filmstudiernes store ‘Gen-Z-hvisker’, og udover at lave rød løber-reportage er han også TikTok-konsulent i Hollywood, hvor han laver alt fra promovideoer for ‘Hunger Games’ og ‘The Summer I Turned Pretty’ til interviews på indiefestivalen Sundance i samarbejde med Indiewire.

En sponsoreret video for ‘Oppenheimer’, hvor han diskuterede noget så anti iPhone-venligt som celluloid-film og biografmediet med Christopher Nolan, er blevet set mere end 10 millioner gange

Gen Z-hvisker, eller ej. Som en person, der bruger meget tid på min telefon, kan jeg bare konkludere, at hans møder med unge og gamle stjerner rammer en gylden middelvej mellem noget nørdet, intelligent og meme-fjollet. Meget af det er klassisk celebrity-Hollywood-interaktion, men på internettets egne (dumme) sprog.  

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@guywithamoviecamera

the actors at the #CriticsChoiceAwards think they like their little lives 😌🍿 #ithinkilikethislittlelife

♬ Little Life – Cordelia

Hvorfor stille spørgsmål, når man bare kan lave en compilation af stjerner ved Critic Choices Awards, der synger med på trenden »I think I like this little life«? 

3. Letterboxd-spørgsmålet stjernerne gruer for

‘The millennial pause’ er et begreb for det lille ophold, folk i en bestemt aldersgruppe laver, inden de går i gang med at tale i selfievideoer.

Filmplatformen Letterboxd har deres egen variant. Glansnummeret når de laver kendisinterviews ved events og premierer er nemlig at spørge filmstjernerne om deres »four favourites«. Deres fire yndlingsfilm nogensinde. Et spørgsmål, der er en del sværere at svare på, end »er du glad for at være her i aften?«, men til gengæld også væsentligt mere interessant at høre om, fordi det handler om film på en helt grundlæggende måde.

Det er dog fast tradition, at indslagene starter med Letterboxd-gruen – ‘åh nej’-udbrud, hævede øjenbryn eller stivnede smil. 

Ikke desto mindre er Letterboxd-formatet blevet en institution for filmfans online, hvor de på den røde løber holder en enkel, men valid samtale i gang med stjernerne i alt fra ’Poor Things’ til ’Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes’. Som siger meget mere end pressefloskler om det aktuelle projekt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@letterboxd

Four Favorites with Emma Stone, Kathryn Hunter, Mark Ruffalo, Willem Dafoe and Yorgos Lanthimos ✨ Poor Things is in select US cities now, expanding December 15 and 22, and hitting new territories in early 2024 from @Searchlight Pictures. #fyp #foryou #filmtok #letterboxd #movie #fourfavorites #interview #emmastone #poorthings #yorgoslanthimos #willemdafoe #markruffalo

♬ original sound – Letterboxd

Letterboxds møder med de kendte har bragt mange uforudsigelige kultøjeblikke med sig. Som dengang Ayo Edebiri lod, som om hun aflagde audition til rollen som æslet Jenny i ‘The Banshees of Inisherin’ med irsk accent, der førte til en hel intern joke mellem hende og Irland, som hun endte med at takke som sit folk i en takketale ved Critics Choice Awards.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Letterboxd på den røde løber slår et insisterende, men vedvarende viralt slag for filmnørderiet, og biproduktet er historier, der måske ikke er vigtige, men som man er glad for kommer ud i verden.

Som hvordan Viggo Mortensens yndlingsplads i biografen er på gulvet på forreste række med ryggen op af det sammenfoldede sæde. Eller Daniel Kaluyaa, der mindes sin yndlingsbiograf med et forelsket blik. 

‘Recess Therapy’-skaber Julian Shapiro-Barnum og børnereporterne ved Golden Globes i 2024. (Foto: John Salangsang/ Golden Globes 2024 via Getty Images)

4. ‘Recess Therapy’s barnlige bramfrihed

Hvad sker der, hvis man tager to syvårige med for at lave interviews på den røde løber ved Golden Globes?

Hvis man skal tro erfaringen fra i år, bliver det til ikke én, men to samtaler om døden med nogle af nutidens største stjerner.

Det var i hvert fald tilfældet, da Instagram-profilen med hyggelig frikvarterssnak ‘Recess Therapy’ var med, hvis gyldne interviewkoncept med børn har samlet mere end tre millioner følgere uden for den røde løber.

Den voksne komiker og content-smed Julian Shapiro Barnum holdt primært bare mikrofonen op til prisuddelingen, mens pigerne Amina og Avery hilste på showets stjerner. De legede ‘Simon siger’ med ‘The Bear’s Jeremy Allen-White (omdøbt til Yes, Chef!), sang med Jack Black og gav Billie Eilish en tegning. Efterhånden blev det dog nærmere de kendte, der udfrittede børnene, hvilket egentlig bare gjorde det hele meget bedre.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Greta Gerwig beskrev sit møde med pigerne som »det bedste der kunne være sket«, hvilket man godt forstår. For allerede da pigerne efter en hvinende »hi barbiiiiie«-kakafoni svarede på, hvad deres yndlingsdel af ’Barbie’ var, lød det prompte fra den lille fan, at det var »der hvor hun tænker på døden«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den tunge tematik gik igen, da pigerne talte med ’Dream Scenario’-aktuelle Nicolas Cage, som spurgte dem, om der var en drøm, de havde igen og igen?

Det blev så til en bizar, men sød samtale mellem den 60-årige skuespiller og børnene om frygten for at miste. Ud af ingenting på den røde løber. Til Golden Globes. Det mest udskældte awardshow af dem alle.

Lidt af en bedrift.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af