De største stjerner på den røde løber. Tårevædede taler. Spiddende jokes. Og dig derhjemme i nattøj med kaffe, cola og snacks, klar til at ofre en nattesøvn i filmkærlighedens tjeneste.
Det er nok en opskrift, de fleste af os forbinder entydigt med Oscar-showet, klodens største prisuddeling.
Men natten til søndag dansk tid håber Netflix at kunne skabe et nyt ritual efter samme formel. Her live-sender streamingtjenesten nemlig et show, du sandsynligvis kun har hørt om, hvis du er hardcore awards season-buff. Nemlig SAG Awards.
SAG står for Screen Actors Guild, som er det amerikanske fagforbund af skuespillere, der i dag retteligt hedder SAG-AFTRA og var på alles læber i underholdningsindustrien sidste sommer, da de søsatte en omfattende strejke i Hollywood.
SAG Awards er forbundets årlige pris, hvor deres medlemmer stemmer om de bedste skuespilpræstationer inden for film og tv, med den såkaldte ensemble- eller cast-pris som den centrale: Her vinder den film, som man mener har haft årets bedste rollebesætning.
Cirka 160.000 medlemmer kan stemme om vinderne, hvoraf de fleste er skuespillere, fra de største stjerner til de mindste statister med andre dayjobs. Og selvom prisen er relativt ung – den blev stiftet i 1995 – har den hurtigt fået en stor betydning af den simple årsag, at der er et stort overlap mellem de stemmeberettigede til SAG Awards og til Oscar-prisen.
SAG er sammen med producernes og instruktørernes tilsvarende priser – PGA og DGA – den vigtigste rettesnor overhovedet, når man skal forudsige Oscar-vinderne, og SAG er den største af de tre, fordi skuespillerne er Oscar-akademiets største faggruppering. Showet finder tilmed sted, få dage inden afstemningen om Oscar-vinderne lukker.
Med andre ord er det en tung spiller, Netflix har allieret sig med. Bare ikke en folkekær af slagsen. SAG Awards har tidligere fristet en anonym tilværelse på nichekanalen TNT, før TNT stoppede samarbejdet i 2022. Hvorefter streamingindustriens allerstørste aktør altså valgte at bide til bolle. Netflix transmitterede faktisk showet allerede sidste år, men kun på deres YouTube-kanal, da de endnu ikke havde den teknologiske løsning klar på deres egen tjeneste. Så det er altså først fra i år, prøven for alvor skal stå.
Men hvorfor gider Netflix bruge kræfter på at tv-transmittere et show, de færreste kender?
Wrestling og filmstjerner
Det hænger sammen med, at Netflix mere og mere dypper snablen ned i den form for fjernsyn, de ellers har stået i diametral modsætning til. Nemlig live.
Mens Netflix og resten af streamingtjenesterne nu i årevis har undergravet de traditionelle tv-kanaler og deres flow-model, er de nu begyndt at æde sig ind på den ene ting, de for alvor stadig er misundelige på: De programmer, der samler et stort fællesskab af seere nu og her.
Sport er naturligvis den helt store guldfugl i den henseende, og det vakte opsigt, da Netflix i januar kunne fortælle, at de havde købt rettighederne til wrestlingfranchisen WWE fra 2025 og 10 år frem. En handel anslået til en værdi af fem milliarder dollars.
Mange i branchen er særdeles spændte på at se, om Netflix kan udvide fanskaren til denne nichesport, mens de helt store sportsrettigheder til eksempelvis NBA og NFL stadig ligger trygt (og svimlende dyrt) hos de traditionelle amerikanske tv-kanaler.
Wrestlingsatsningen viser, at Netflix gerne vil live. Samhørighedsskabende events holder på abonnenterne og rager op i landskabet.
Men ét er sport, der nok ikke lige går af mode foreløbigt. Noget andet er et prisshow – en underholdningsgenre, hvis gravskrift har været skrevet gang på gang takket være dalende seertal for alt fra Oscar til Golden Globe og Tony Awards de seneste år.
Mens prisshows aldrig igen vil lande seertal, som de gjorde engang i tv-mediets guldalder, kan de stadig samle millioner af seere som få andre live-sendinger. 9,4 millioner amerikanere så årets Golden Globes trods den kaskade af kontroverser, showet trækker i dets kølvand. Små 19 millioner fulgte med under Oscar-showet alene i USA sidste år, hvilket godt nok var det tredjedårligste seertal nogensinde og er peanuts i forhold til dette års rekordsmadrende Super Bowl (der trak 124 millioner seere), men stadig en attraktiv portion for tv-kanalerne, så længe prisen for rettighederne er derefter.
Gennemslagskraft på prøve
Her har Netflix altså set en fidus i SAG Awards. Prisen på rettighederne har utvivlsomt været meget lav. De har faktisk nærmest fået kastet dem i nakken. Og man har ikke turdet slå pjalterne sammen med skandaleramte Golden Globe, der ellers utvivlsomt har anglet efter en Netflix-aftale.
Netflix har set et uforløst potentiale i SAG Awards, som jo har den indbyggede fordel, at deres ene og altoverskyggende fokus er på de mennesker, som langt de fleste tænder for prisshows for at belure: Skuespillerne.
Her skal man ikke sidde igennem pris efter pris til ukendte lyddesignere eller makeupartister, for ud over en pris til bedste stuntarbejde er det én lang buffet af hovedretter i form af lead roles, supporting roles og casts. Bon appetit.
Netflix har afprøvet live-formatet et par gange det seneste år, startende med en live-transmission af Chris Rocks comedy-show ’Selective Outrage’ i 2023 efterfulgt af blandt andet en ’Love Is Blind’-reunion, der gik i famøst teknisk skvudder-mudder, og show-golf-eventen The Netflix Cup sidste efterår.
Men nu trapper de altså op, og det store spørgsmål er, om vi om 10 år vil sidde og se Champions League, NHL, OL og andre af klodens største live-begivenheder på Netflix, der dermed vil være nået endog meget langt i ambitionen om at erstatte gammeldags tv-kanaler fuldstændigt. Nu både med reklamer og flow-programmer.
Netflix har adskillige gange vist, at de med deres blotte udbredelse (260 millioner abonnenter til dato) og gennemslagskraft kan øge fanskarerne til alt fra fremmedsprogede lokale serier (’Papirhuset’) til hele sportsgrene (Formel 1 med serien ’Drive to Survive’) og globale berømtheder (David Beckham).
Men kan de også skabe opmærksomhed om et amerikansk fagforbunds interne prisshow?
Hvis nogen kan, er det Netflix. Og tilstedeværelsen af nominerede stjerner som Margot Robbie, Emma Stone, Robert Downey Jr., Ryan Gosling, Penélope Cruz, Pedro Pascal, Jennifer Aniston og Jeremy Allen White i Los Angeles’ Shrine Auditorium vil utvivlsomt trække nysgerrige til. Det skal blive spændende at se, om showets production value er steget med Netflix i ryggen, men at man ikke har annonceret en vært her seks dage før showstart, er et mindre betryggende faktum.
For de fleste er tanken om at tune ind til et live-program på Netflix nok stadig fjern. Særligt når det er en enkeltstående begivenhed som et prisshow uden det brand-kendskab, eksempelvis ’Love Is Blind’ efterhånden har.
Set herhjemmefra kræver det selvfølgelig en ekstra dedikeret indsats at honorere SAG Awards-satsningen. Showet starter klokken 1 om natten dansk tid. Dog har man – modsat ved Oscar-showet – søndagen til at indhente den forsømte søvn.
SAG Awards kan ses natten til søndag den 25. februar dansk tid.