’Siggi – drengen, der blev FBI-spion’: Julian Assanges islandske teenagesidekick blotter sit sande jeg i unik dokumentar
Bamse, præst, bodyguard og USA’s største hemmeligheder på et USB-stik.
Det var noget af et entourage, den islandske dreng Sigurdur ‘Siggi’ Thordarson rejste rundt med til verdens største medier, mens den amerikanske regering så vredt til.
For teenageren var WikiLeaks-skaberen og whistlebloweren Julian Assanges sidekick. Robin til hans Batman. Sam til hans Frodo. Pumba til hans Timon.
WikiLeaks-sagen er en kompliceret sag, og dokumentaren ’Siggi – drengen, der blev FBI-spion’ formår heller ikke at udpensle, så man forstår 100 procent. Hertil er halvanden time ikke nok.
Ikke desto mindre får vi kort opridset de såkaldte ’Iraq War Logs’ og ’Afghan War Diary’, hvor de amerikanske tropper dækkede over drab på journalister og civile. Og også Cablegate får en overflyvning, hvor WikiLeaks lækkede hemmelige diplomatiske forbindelser mellem USA og dets allierede. Hvilket virkeligt pissede USA af.
Alligevel kommer vi aldrig tæt på lækagerne eller på Assange, som blot er et dansende spøgelse i Siggis liv. En myte eller et sagn om tiden som hacker og whistleblower.
I stedet fokuserer dokumentaren, som danske Ole Bendtzen har instrueret, udelukkende på teenage-hackeren Siggi – og kun ham.
Allerede i en alder af 12 år bryder Siggi ind på sin skoles hjemmeside og ændrer karaktererne for de elever, han ikke kan lide. I en alder af 14 lækker han dokumenter til de islandske medier, der afslører korruption i den islandske banksektor. Og umiddelbart efter kommer han kommer i kontakt med WikiLeaks’ grundlægger Julian Assange.
Der er ingen tvivl om, at Siggi er et computergeni. Men hvad er han mere?
Som 18-årig går der noget galt mellem Assange og Siggi, som dokumentaren ikke rigtigt kommer ind på, og da FBI starter en undersøgelse af WikiLeaks’ aktiviteter, beslutter teenageren sig for at arbejde sammen med dem og blive informant.
Og så begynder et frit fald med beskyldninger om pædofili, misbrug, paranoia, efterretningstjenester, bedrageri og våben.
Katten ryger ud af sækken og efter musen, og pludselig bliver musen det jagende rovdyr i et mareridt af konspirationer. For hvem har egentligt ret? Hvad er sandt, og hvad er forkert?
Filmen trækker tråde frem til i dag, hvor Siggi blev FBI’s kronvidne i sagen mod Julian Assange i efteråret sidste år. I øjeblikket kæmper USA for at få Assange udleveret fra Storbritannien til USA, hvor han ifølge sine advokater står til en dom på 175 års fængsel.
At kalde Siggi en likeable karakter ville være forkert. For allerede ved første øjekast på den lyshårede, blåøjede, storsmilende og opulente knægt er der noget, der virker forkert. Som et AI-genereret billede passer han ikke ind i vores verden. Man kan ikke sætte ord på det, man kan mærke det. Uncanny valley for menneskelig adfærd.
Alligevel er der også noget dragende ved Siggi som et konstant puslespil, der hele tiden er lige ved at gå op. Eller en optisk illusion, man forsøger at forstå, men ikke kan knække.
Til sidst kommer en brøkdel af den virkelige Siggy frem i lyset – hvilket bliver gradvist materialiseret i drengens kropslige udvikling i løbet af dokumentaren.
På mange måder er ’Siggi – drengen, der blev FBI-spion’ en coming of age-film smidt på en rutsjebane, der i en ond spiral suser ned mod bunden af et menneskes sind. Bendtzen har investeret ni år på at skabe filmen, og udover dens skarpe klipning, smukke billeder og veludfoldede fortælling er instruktørens brug af kilder med til at kaste lys over den obskure hovedperson.
Et af kildehøjdepunkterne er danske Dan, som er Siggis præst … oooog bodygaurd, ven, farfigur samt all-around ’Frømandskorpset’-agtig mandemand, der er lige så gådefuld som Siggi selv.
»Der er 100 ting, jeg kunne slå dig ihjel med herinde, inden du kommer ud ad døren«, siger han iført præstekostume i en kirke til intervieweren for at understrege, hvorfor han blev hyret som bodyguard til Siggi.
Det er umuligt ikke at trække på smilebåndet, når fængslende typer fortæller om Siggi omsvøbt i Islands skønne natur. Indtil andre kilder former den fotogene kulissetil et goldt, øde og barskt landskab.
’Siggi – drengen, der blev FBI-spion’ er ikke en god dokumentar om WikiLeaks og Julian Assange. Men det er en rigtigt god dokumentar om en teenage-hacker, der langsomt åbner kisten til sit ægte jeg.
Kort sagt:
‘Siggi – drengen, der blev FBI-spion’ er ikke en dokumentar om WikiLeaks, men et karakterstudie af en dreng fanget i en verden af hemmeligheder og løgne. Et unikt kig ind i et sind, der er meget svært at forstå.