»Det er en film, der bør aftvinge en stærk reaktion, hvad end den er positiv eller negativ«.
Det skriver Soundvenues Cannes-udsendte Jakob Freudendal i sin femstjernede anmeldelse af Francis Ford Coppolas ‘Megalopolis’, der torsdag fik verdenspremiere på den franske festival.
Og stærke reaktioner må man da også sige, at filmen har afskedkommet. Selvom den 85-årige instruktør er i sin karrieres efterår, kan man ikke klandre manden for at have mistet evnen til at dele vandene.
»Det er galt og genialt, til tider håbløst dårligt, andre gange utroligt fascinerende – en filmoplevelse, jeg sent kommer til at glemme«, skriver Freudendal.
Der er også begejstret stemning fra flere toneangivende internationale medier.
IndieWires David Ehrlich kalder den »en feberdrøm, der inspirerer nyt håb for filmens fremtid«.
I et opslag på X kalder LA Times’ kritiker Matt Brennan ’Megalopolis’ for »et forsvar for non-konformitet i en industri, der er allergisk overfor det«.
Deadline tilslutter sig den positive lejr og kalder det »et mesterværk, der genopfinder mulighederne for film«.
Det er dog ikke over hele linjen, at der er begejstring for filmen. På anmelderopsamlingssitet Metacritic ligger vurderingen på moderate 65 procent, mens filmen lander lige i midten på 50 procent hos Rotten Tomatoes.
The Guardians Peter Bradshaw er en af dem, der er loren. I sin tostjernede anmeldelse skriver han: »Det er et passionsprojekt uden passion. En oppustet, kedelig og forbløffende overfladisk film«.
Collider har heller ikke den helt store fidus til filmen. Ifølge dem mangler filmen subsistens. »En halvhjertet sammenligning mellem det moderne samfunds forfald og datiden«, lyder det.
Vanity Fair er umiddelbart de mest spydige på den negative side. De skriver om filmen: »Den mest skramlede af alle skrammelkassefilm. Et hurtigt sammensat virvar af Coppolas uensartede inspirationskilder. Hvad der virkelig sænker filmen, er dens uddaterethed«.
‘Megalopolis’ har haft svært ved at finde opbakning fra studier eller distributører, og Coppola har derfor hevet lige knap 800 millioner kroner op af egen lomme for at finansiere projektet, som han har haft på bedding siden 1977 efter optagelserne af sit mesterværk ‘Apocalypse Now’.
’Megalopolis’ følger Adam Driver som den idealistiske arkitekt, Caesar Catalina, der ønsker at udføre sin vision om at genopbygge den New York-inspirerede storby, han bor i, til en utopisk metropol, der giver magten tilbage til folket. Han kommer dog i clinch med den korrupte og forgældede borgmester Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito), der ønsker at bevare status quo, for at bankerne og den økonomiske elite kan redde hans kastanjer ud af ilden.
Filmen har endnu ikke fået en dansk premieredato, men vi krydser fingre for, at den bliver tilgængelig for et dansk publikum snart, så vi selv kan få syn for sagen og vurdere, om det er en genistreg eller et makværk.