De fleste almindelige mennesker går i Tivoli, når de skal mærke adrenalinen suse gennem kroppen og føle, at de lever. Eller springer bungy eller faldskærm, hvis det skal være rigtigt vildt.
Men så er der dem, der jagter tornadoer, sejler i lava eller klatrer op af lodrette bjergvægge uden sikkerhedsline.
I den premiereaktuelle ’Twisters’ – en opfølger til 90’er-filmen ’Twister’ – spiller Glen Powell en dumdristig stormjæger og adrenalinjunkie, hvis veje mod orkanernes øjne krydses med den mere seriøse tornadoforsker Kate Carter, spillet af Daisy Edgar-Jones.
Vi benytter anledningen til at anbefale fem dokumentarfilm om virkelige mennesker, der leger med døden i deres fascination af at presse deres passion til det yderste.
Det er et vildt adrenalinsus i sig selv at følge deres udfoldelser, der på én gang er meningsløse og dybt fascinerende. Og samtidig udforsker filmene større temaer som passion, drømme og ambitioner i krydsfeltet med kærlighed og jagten på mening med livet.
Først og fremmest er det dog dokumentarfilm, som giver akut svedige håndflader.
1. Linedans i 400 meters højde: ’Man on Wire’
I 1974 gik den franske gøgler Philippe Petit linedans mellem de to tvillingetårne i New York, 400 meter over jorden. Uden nogen form for sikkerhedsline, vel at mærke. Han var ude på snoren i 45 minutter.
For at fuldføre den mildest talt farefulde mission måtte han lykkes med en ligeledes uhyre vanskelig delmission, nemlig overhovedet at komme op i tårnene. Og ’Man on a Wire’ skildrer det hele, som var det en kupfilm med smittende fortællelyst, humor og suspense. Petit er en dybt fascinerende fortæller og hovedperson, og selve optagelserne fra hans linedans giver decideret åndenød.
Filmen er instrueret af den herboende instruktør James Marsh og vandt fuldt fortjent en Oscar for bedste dokumentar. Den fik siden en fiktionsudgave, ’The Walk’, med Joseph Gordon-Levitt som Petit, som også var god og svimlende. Men dokumentaren er i særklasse.
Kan ses på Filmstriben, Pluto TV, Blockbuster og Viaplay
2. Kærlighed i stride lavastrømme: ’Fire of Love’
Hvad er der med de franskmænd? Også den Oscar-nominerede ’Fire of Love’ handler om to franskmænd, der var så optaget af en ild, at det endte med at koste dem livet.
Ægteparret Katia og Maurice Krafft var højt estimerede vulkanologer, men de nøjedes ikke med at studere vulkanernes ærefrygtindgydende kraft fra sikker afstand. De jagtede udbruddene over hele verden for at komme helt tæt på lavaens sprudlende strømme.
Heldigvis dokumenterede de flittigt deres eventyr, så Sara Dosas fremragende dokumentar bobler over af de mest utrolige billeder af vulkanerne og deres udbrud, man nogensinde har set.
Modsat andre vovehalse er der et ædelt formål bag Kraft-parrets bedrifter, da de med deres viden vil øge myndighedernes mulighed for at forberede sig på altødelæggende vulkanudbrud. Desværre bliver de langt fra altid lyttet til.
Over alt andet er filmen dog – som titlen antyder – en historie om en helt særlig kærlighed, der brænder allerstærkest, når de kigger ind i det livsfarlige ildrøde skær.
Kan ses på Disney+
3. Manden og den lodrette bjergvæg: ‘Free Solo’
»Den mest fysiske filmoplevelse længe«, kaldte Soundvenues anmelder Jakob Freudendal ’Free Solo’, da den Oscar-vindende dokumentar kom ud i 2019. Og man kan kun give ham ret.
Man glemmer simpelthen at trække vejret, mens man følger den amerikanske klatrer Alex Honnold i hans aspiration efter at bestige den berygtede, lodrette bjergvæg El Capitan i Yosemite-nationalparken uden sikkerhedsliner.
Det mindste fejltrin vil sende ham direkte i døden, men Honnold er ikke som andre mennesker, hvilket scanninger af hans hjerne bekræfter i Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chins utroligt vellavede dokumentar.
Instruktørerne er selv bjergbestigere, og i sig selv er deres vej til at lave filmen fascinerende – for hvordan kommer de helt tæt på deres hovedperson uden at distrahere ham på hans færd op ad bjerget? Og er det overhovedet etisk forsvarligt at lave en film om en mand, der hvert øjeblik kan dø for rullende kameraer?
Resultatet er slående.
Kan ses på Disney+, Blockbuster, Apple TV og YouTube Movies.
4. Overmenneskeligt bjerghop: ’14 Peaks’
’Free Solo’-instruktørerne Vasarhelyi og Chin er producere på denne Netflix-film, der handler om mere traditionel bjergbestigning, men ikke desto mindre skildrer et lige så vanvittigt vovestykke.
Omdrejningspunktet er nemlig den nepalesiske bjergbestiger Nirmal Purja, der beslutter sig for inden for syv måneder at bestige alle verdens 14 bjergtoppe, der er over otte kilometer høje, hvilket ingen nogensinde har gjort før.
’14 Peaks: Nothing Is Impossible’ er et must for enhver, der er fascineret af menneskets kamp mod og med verdens højeste bjerge, og den tilbyder både et interessant indblik i bjergbestigermiljøet og hovedpersonen, der voksede op i Nepals fattigdom, men bogstaveligt talt ender på toppen af verden.
Undervejs dokumenterer Purja både, hvor ærgerligt overrendt verdens højeste bjerg Mount Everest er i dag, ligesom han sætter spot på de nepalesiske klatrere, der ellers historisk er blevet overset som hjælperne til vesterlændinge med Everest-drømme.
Kan ses på Netflix
5. Skyskraberdans: ’Skywalkers: A Love Story’
Lad os slutte med en spritny og aktuel dokumentar, nemlig ’Skywalkers: A Love Story’, der lander på Netflix senere i juli.
Filmen handler om det russiske par Angela Nikolau og Vanya Beerkus, der har specialiseret sig i at kravle op på nogle af verdens højeste bygninger – uden sikkerhed og uden tilladelse i ånden fra ovennævnte Philippe Petit. De starter som konkurrenter, begynder så at samarbejde og bliver siden forelskede. Nu sætter de sig for at bestige en af verdens nye superskyskrabere.
De har selv filmet deres vovestykker gennem årene, hvilket giver utrolige optagelser at arbejde med.
»Hvis du har højdeskræk, udøver filmen en ’hold fast i dine armlæn’-skræk og -eufori«, skriver Varietys anmelder.
’Skywalkers’ er instrueret af Jeff Zimbalist, der selv har været en del af det såkaldte rooftopper-miljø.
Kan ses på Netflix fra 19. juli