I Hollywood skal man ikke længere klæde sig som en prinsesse for at spille én

Når nonbinære skuespillere som Emma D’Arcy og Emma Corrin møder verden på den røde løber, er deres kønsidentitet en high fashion-fordel og ikke en hæmsko for karrieren. Det er et gigantisk skridt frem.
I Hollywood skal man ikke længere klæde sig som en prinsesse for at spille én
Emma D'Arcy ved premieren i London på anden sæson af 'House of the Dragon'. (Foto: Lia Toby/ Getty Images)

’House of the Dragon’ sæson 2 er ude – og i den forbindelse også hovedrollen Emma D’Arcy, der med rette har fået ros for sin præstation som Rhaenyra Targaryen i ’Game of Thrones’-opfølgeren.

D’Arcy er perfekt til rollen som dronningen, der bærer rundt på tunge, svære, ligefrem brændende følelser dybt under huden midt i en krig med sin bff. Men alligevel er det, at de overhovedet står der – front and center som kvindelig hovedrolle i en af årets største tv-produktioner – vildt.

For som bekendt er Emma D’Arcy non-binær. Og de gør intet for at skjule det.

‘House of the Dragon’ sæson 2. (Foto: HBO Max)

Tidligere har en queer-skuespiller som transkønnede Elliott Page beskrevet, hvordan han over for omverdenen har følt sig tvunget til at skjule sin kønsidentitet og maskere sig selv som cis i kjoler og stiletter med store sjælelige kvaler til følge.

Men sådan er det ikke med D’Arcy. Tværtimod.

På den røde løber har de (Emma D’Arcy bruger pronominerne de og dem) kolossal succes med sin sans for at blande det særegne med det ekstremt velkoordinerede i et tydeligt queer udtryk:

»Endnu et stort JA til at træde ud i noget så weird, specielt til et show som det her. De spiller nok en prinsesse, men det er ingen grund til at forvente af dem, at de klæder sig som en til premieren«, skriver modebloggerne Tom and Lorenzo om D’Arcy i et oversize suit, der får dem til at ligne et goth barn i fars ekstremt dyre jakkesæt.

En fuld rustning

Modemagasinerne hylder i det hele taget Emma D’Arcys vilde stil. »All hail Emma D’Arcy, ruler of the red carpet«, lød det i Vogue Australia.

Engelske Vogue refererer de helt tunge punk-ikoner i et interview med skuespillerens stylist Rose Forde (der også klæder Matt Smith, Jessie Buckley og Cillian Murphy på): »Robert Mapplethorpe, Patti Smith and 70’s Underground Club Culture inspirered Emma D’Arcy’s House of the Dragon Red-Carpet Looks«.

Emma D’Arcy ved premieren i London på anden sæson af ‘House of the Dragon’. (Foto: Karwai Tang/WireImage)

Selvom D’Arcy er midt i sit helt store gennembrud, har de tydeligvis ikke følt sig tvunget til at gå på kompromis med sig selv og deres kønsidentitet i mødet med offentligheden. Om end der nogle gange er indlagt en vis distance.

En af deres største modeinspirationer er nemlig mærkværdigt stribede dazzle-skibe i blændingsmaling fra Første Verdenskrig. Det er umuligt at gemme sig på åbent vand. I stedet forvrængede striberne skibet, så det blev svært for fjenderne at forstå dets bevægelser, skriver GQ.

»Jeg ville gerne have, at mit tøj skulle føles som en fuld rustning, så det er, hvad vi gjorde«, siger Emma D’Arcy samme sted.

Og forvirring skaber det. I 2022 blev Emma D’arcy både nomineret til bedste kvindelige skuespiller ved Golden Globes-uddelingen og Men of the Year Awards i GQ.

Prinsesse Diana er nonbinær

Emma D’Arcy er ikke den eneste nye queer-stjerne, der ikke er sprunget ud i gammeldags forstand, men bare bærer deres kønsidentitet åbent, naturligt og stolt, når de møder fotografernes blitzlys ved premierer og prisshows.

Navnefællen Emma Corrin fik et stort gennembrud i 2020 som den unge prinsesse Diana i ’The Crown’ og sprang ud som nonbinær i 2021, hvor de også vandt en Golden Globe som bedste kvindelige skuespiller.

Emma Corrin som Prinsesse Diana i ‘The Crown’ sæson 4. (Foto: Netflix)

De første billeder, vi så af den dengang 25-årige skuespiller som folkets prinsesse, var med en sød pæn-pige-page. Lyset i portrættet er blidt, harmonisk og ufarligt, det lille smil åbent og indbydende.

Da Corrin trådte ud på den røde løber inden ’The Crown’, var det da også i helt klassiske kjoler grænsende til det kedelige. I 2020 er det i Valentinos pink-pufærmer, den søde page og et uskyldigt, næsten genert ansigtsudtryk.

Men så teamede Corrin op med stylisten Harry Lambert i 2021. Hans kæmpestore bidrag til populærkulturen består i at putte boyband-drengen Harry Styles i en kjole og markant skubbe til grænserne for, hvor strålende en mandlig popstjerne kan være klædt.

Og samarbejdet med Corrin og Lambert satte humørfyldt high fashion på den røde løbers dagsorden. De allerbedste og sjoveste eksempler er en famøs ballon-BH, fisk-i-plasticpose-kjole eller pjerrot-haute couture, som skuespilleren havde på, da de vandt en Golden Globe i 2021.

Et overvældende had

At klæde sig campy blev et skub fremad for Corrin, der var blandt de bedst klædte ved et af Hollywoods allerstørste events, Met Galaen i 2022, med referencer til queer-ikonet King of the Dudes. Der står de, bragende queer foran en modepresse, der elskede det.

At være åben om deres kønsidentitet har umiddelbart ikke betydet en nedgang i roller for Corrin, der efter ’The Crown’ landede hovedroller i filmen ’Lady Chatterley’s Lover’ og serien ’A Murder at the End of the World’. Senere på året er de at finde i både Marvel-braget ’Deadpool and Wolverine’ og Robert Eggers ’Nosferatu’.

Emma Corrins King of the Dudes’-look ved Met Gala i 2022. (Foto: Jeff Kravitz/FilmMagi)

Træerne gror dog ikke ind i himlen. Da Emma Corrin sprang ud i 2021, blev de overvældede af, hvor meget had de modtog. De har siden holdt sig langt væk fra de sociale mediers kommentarspor.

»Hvem gør du ondt ved at være dig selv? Hvorfor er jeg så kontroversiel?« spørger skuespilleren retorisk i et interview med Harper’s Bazar.

Men når man husker på, hvor big deal det altid har været, når nogen har skullet springe ud som queer i Hollywood – tænk alle fra Rock Hudson og Ellen DeGeneres til Kevin Spacey og førnævnte Elliott Page – er den ubesværede måde, Emma Corrin og Emma D’Arcys ejer deres kønsidentitet i offentligheden på, et gigantisk skridt for queer-repræsentation.

Internettrolde eller ej.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af