Værsgo, DR: Her er fire tv-koncepter, der siger mere om det moderne menneske end 100 dage ’Alene i vildmarken’

DR’s reality-serie er tilbage, men det er ikke længere ude i ødemarken, vi finder os selv – det er derimod online.
Værsgo, DR: Her er fire tv-koncepter, der siger mere om det moderne menneske end 100 dage ’Alene i vildmarken’
'Alene i vildmarken'. (Foto: United)

KOMMENTAR. DR er tilbage med deres folkelige overlevelsesprogram, hvor deltagerne presses til det yderste. I år piftes konceptet op med to deltagere per hold, men det er altså ikke nok. Vi vil have mere.

Efter en håndfuld sæsoner i Norges smukke, men bjørnetomme, fjeld vi vil helt ud til grænsen. Derude hvor man virkelig lærer sig selv at kende. Derude hvor alt kan ske. Derude på internettet.

For det moderne menneske og vores liv bliver i høj grad skabt online. Sociale medier, nyheder, shopping, romantik – og det hele er lige i hånden, uanset hvor vi befinder os.

Derfor disker vi op med fire koncepter, som DR kan tage fat i, når de skal genopfinde konceptet for overlevelse i den moderne tidsalder. Det bliver ikke nødvendigvis kønt, men det bliver fandeme spændende.

1. Alene i datingmarken

DR hev en kanin op af hatten, da de i år kunne afsløre, at ’Alene i vildmarken’ ikke længere er en solooplevelse, men at de nu sender par ud i ingenmandsland. Ge-ni-alt.

Nu får vi pludselig glæde af en helt anden dynamik, for hvordan skal det ikke gå vennerne, kæresterne og ægteskaberne, når de skal dele én sølle laks efter tre dages sult og et ødelagt fiskenet?

Men lad os dog gå skridtet videre og udnytte den (eksplosive) dynamik, for intet er mere moderne end online dating. Sæt parforholdet på den ultimative prøve: 100 dage på Tinder med flest matches. Den, der først vinder datingspillet, taber ægteskabet. Eller gør de?

For dynamikken skal jo i spil, og måske lærer parrene noget helt nyt om hinanden. Måske vil de gerne have en tredjepart med? Måske er vennerne faktisk ægte soulmates (Emil og Nicklas, vi kigger på jer)? Eller måske ender det med et knust hjerte og et vandfald af tårer for åben skærm? Alle elsker jo episke tudeture.

2. 100 dage på 4chan

Én ting er at forstå det moderne menneske, noget andet er at forstå det ekstreme menneske. Og hvilket bedre sted end 4chan? Arnestedet for terrorister, incels og QAnon.

Udfordringen er simpel: Overlev så mange dage som overhovedet muligt på det berygtede internetforum, imens du scroller igennem diskussionerne. Når du til bunden af en tråd, skal du hoppe videre. Du må aldrig være offline, og skal du tisse, bliver det i en flaske.

Det hele – tanker, overvejelser og håbløshed – fanges i ægte DR3-dokumentarstil på et håndholdt kamera, og den endelige udfordring mellem de to sidste deltagere bliver /pol – 4chans notoriske debatforum fyldt med jødehad, kvindehad og, ja, bare had generelt.

Skulle der være en tilrettelægger på DR, der læser med lige nu og senere snupper denne idé, så husk lige at tilføje obligatorisk psykologhjælp for alle deltagere efter programmets afslutning.

3. Tilbage til Wolt-marken

Efter adskillige sæsoner med ’Alene i vildmarken’ er det på tide, at nogle af de tidligere deltagere får et comeback. Denne gang skal de dog ikke sulte, de skal derimod fedes op – men til hvilken pris?

Twistet her er nemlig, at alle deltagerne skal bestille samtlige af dagens måltider på digitale tjenester som Wolt og Nemlig.com, hvor de ansatte arbejder under elendige vilkår. Ja, deltagerne går mætte i seng, men på bekostning af deres (måske) dårlige samvittighed.

Her får vi virkelig det seneste års samfundssind under luppen. Hvem springer fra, fordi de simpelthen ikke kan stå inde for de menneskelige og kontante omkostninger? Og hvem er ligeglad med vilkårene for de udsatte chauffører?

En ekstra bonus er her, at konceptet kan udvides med en efterfølgende debat på Facebook efter hvert program (men ingen memes på Instagram!). Så kan politikerne også hijacke kommentarsporet for at føre valgkamp. Se, dét er ægte public service.

4. Med mormor på Facebook

Vi kan lige så godt fortsætte med duo-konceptet, for hvis vi virkelig skal undersøge forskellene mellem mennesker i vores digitale samfund, er Facebook den oplagte platform for et helt unikt indblik i den digitale kløft mellem boomers og gen Z.

Konceptet er enkelt, for mormor og barnebarn skifter bare Facebook-konto. Det familiepar, der formår at udholde hinandens feed i flest dage, vinder. Imens programmet optages, må ingen af deltagerne logge ind eller ud på andre sociale medier. Det bliver simpelthen en Vincent F. Hendricks-værdig rejse ind i den famøse boble på sociale medier.

Den største udfordring er selvfølgelig at finde en teenager med en Facebook-konto, men dette er bare et bump på vejen mod et revolutionerende socialt eksperiment – og hvis det virker, er der jo tv for alle aldersgrupper i én udsendelse.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af