Test: Samsung Galaxy S7 Edge er markedets bedste smartphone. Punktum.

Test: Samsung Galaxy S7 Edge er markedets bedste smartphone. Punktum.

Samsung Galaxy S7 Edge bliver kaldt den bedste smartphone på markedet lige nu og vil nok være det lang tid frem – i hvert fald indtil september, hvor iPhone 7 forventes at lande. Det tyder alle benchmarktests, alle anmeldelser og alle omtaler på.

Vores dom? Vi er fuldstændig enige.

Designet

Samsung Galaxy S7 er ingen designmæssig revolution. Designet fra S6 er stort set bibeholdt og fokus har været på det indre. Alligevel må man sige, at S7 Edge rammer plet. Guldversionen, som vi har fået stillet til rådighed, er smukt formgivet med de helt rigtige rundinger, der er diskrete, men alligevel skriger Samsung. Farven er fabelagtig og i mine øjne meget mere æstetisk behagelig end de mere matte metalfarver fra iPhones, der nærmest ser lidt blege ud ved siden af.

Fra inderst til yderst føles Samsung Galaxy S7 Edge bare eksklusiv. Hvad enten det er skærmen, farven eller den nærmest organiske respons fra vibrationen i berøringerne, der føles som fjederen på 80’ernes fodboldbrætspil, er følelsen gennemført og naturlig.

Særligt er bagsiden smuk, der står skarpt i et helt stykke metal med undtagelse af kamera- og blitz-hullerne. Rammen er perfekt formgivet efter at passe i hånden og sammenkæde S7 Edges for- og bagside let og elegant. Knapperne er velplacerede og taktilt behagelige.

samsung_3448
(Foto: Lasse Høgh)

Eneste malurt i bægeret: S7 Edge er meget – som i virkelig, virkelig meget – modtagelig over for fedtfingre og selvom den ligger godt i hånden, så har den ikke helt samme gode greb som mange andre smartphones i samme størrelse. Kamerabulen er der stadig, omend lidt mindre end sidste års S6 Edge, men det er for mig fløjtende ligegyldigt.

Motorrummet

At Samsung har holdt fast i designet har medført, at fokus har været at forbedre selve smartphonen – og det kan man virkelig mærke. Hvor Samsung Galaxy S6 Edge var en pissegod smartphone, er S7’eren nærmest perfektion.

S7 Edge rummer alt det, du skal bruge i en moderne smartphone – og lidt mere til, uden det bliver ligegyldige gimmicks. Alle standardfunktionerne er fuldstændig intuitive og velfungerende. Derudover kommer quick charge, trådløs opladning, fingeraftrykslæser og så er den tilmed vand- og støvafvisende. Og hurtig: Den kommer med en Exynos 8890 octacore-processor på 2.3GHz + 1.6GHz og 4 GB RAM. De nye funktioner har også medført en lidt tykkere og tungere smartphone. S7 Edge klokker ind på 7,7 millimeter og 157 gram, men den føles på ingen måde overvægtig.

samsung_3455
Samsung anbefaler ikke, at du dunker den i morgenkaffen, men en regnbyge kan den godt klare. (Foto: Lasse Høgh)

Hukommelsen kan udvides helt op til 200 GB ved hjælp af micro-SD og den kommer i forevejen med 32 GB.

S7 Edge har en tendens til at blive en anelse varm, for eksempel under gaming eller hotspot-deling, men ikke i ubehagelig grad og det påvirker ikke ydeevnen mærkbart. Faktisk kører den konstant fuldstændig som smurt og hopper problemfrit fra app til app og loader lynhurtigt websites.

Det eneste, man umiddelbart kan studse over, er, at den ikke har USB-C-indgang, som mange smartphoneproducenter ellers er skiftet over til. Det skyldes én enkelt ting: At smartphonen er designet til at passe til Samsung Gear VR, der er Samsungs virtual reality-headset, hvilket giver den en yderst tidssvarende fordel over for konkurrenterne.

Skærmen

Skærmen er på 5,5 tommer, altså 0,4 mere end S6 Edge. Opløsningen er den samme (1440 x 2560 pixel), hvilket giver en lidt lavere pixeltæthed (534 PPI), men det bemærker man slet ikke. Skærmen er sublim og den bedste smartphoneskærm, jeg nogensinde har set – hands down. Samsungs evner som Super AMOLED-producent fornægter sig ikke.

På trods af den større skærm, er telefonen i sig selv ikke blevet større, hvilket betyder, at skærmen går helt til og udover kanten – deraf navnet Edge. Udover at det ser skidegodt ud, så øger det også tommelfingerens manøvrerum på skærmen. Før jeg fik S7 Edge i hænderne, anså jeg den udvidede skærm som rent blikfang. Og det er det mestendels også, men faktisk vænner man sig hurtigt til at bruge den som docken på en MacBook, hvor man intuitivt og nemt kan tilgå sine mest brugte apps og kontakter. Med S7 Edge får skærmkanten flere funktioner og det giver flere muligheder for at skræddersy genvejene efter behov.

samsung_3441
(Foto: Lasse Høgh)

Uanset hvilken vinkel du betragter skærmen fra, står den knivskarpt og med en virkelig flot kontrast. Farvemætningen er sublim og en fryd for øjet. Særligt helt tæt på opdager man, hvor god skærmen er, hvilket jo er ret centralt, når S7 netop er designet til at klistre på ansigtet og bruges med et virtual reality-headset.

Generelt er jeg ikke fan af always on-skærme, fordi de virker som en hund, der tigger ved søndagsmiddagen. Men Samsung har fundet en balance i lysstyrke og skrifttype, der gør funktionen relativt diskret og ikke mere forstyrrende end et stykke papir, der ligger ved siden af dig. Selv i mørke lyser always on-skærmen ikke synderligt op. Samtidig viser det sig faktisk, at det er mindre forstyrrende, at skærmen altid er tændt, end at man konstant tjekker efter nye notifikationer. Og så kan det selvfølgelig slås fra, hvis man behøver det.

Eneste lille anke, jeg har imod Edge, er, at man med dansk qwerty-tastatur har presset a’et så langt ud til venstre, at man nogle gange taster forkert. Det kan selvfølgelig også skyldes mine pølsede kontor-fingre.

Styresystemet

Og så er det jo selvfølgelig også vigtigt, at komme ind på Samsungs store akilleshæl: Android. Galaxy S7 er ikke en direkte trussel mod iPhone, fordi der er så mange forbrugere, der sværger blindt til iOS. Men er styresystemet så et problem? Nej. Samsungs håndjerns-bloatware er udeladt fra Galaxy S7 og er stort set helt frivilligt at hente. Til gengæld kommer den med en god stak Google-apps indbygget og hele Microsofts Office-pakke, hvilket for undertegnede i al fald er en bekvem tilføjelse.

samsung_3411
(Foto: Lasse Høgh)

Samsung Galaxy S7 Edge kører Android 6.0 Marshmallow og selvom trofaste iOS-støtter nok vil hævde, at det ligner en tur i monky tonky-land, så er det et af de mest veldesignede Android-styresystemer, jeg har stiftet bekendskab med.

En af de præinstallerede funktioner er Game Launcher, der samler dine spil i en mappe og sikrer et minimalt energiforbrug, mens du spiller og at du ikke bliver forstyrret af notifikationer, mens du spiller. Samtidig anbefaler den spil til dig. Faktisk slet ikke så tosset.

Alt i alt er Android 6.0 et ganske hæderligt styresystem – det er i al fald ikke det, der skal afholde Apple-fans fra at skifte.

Batteriet

Batteriet er en ordentlig moppedreng på 3.600 mAh, hvilket er tusind mere end sidste års S6 Edge. Og det er særdeles mærkbart. Der er en levetid på væsentligt over et døgn ved moderat brug og helt op til to døgn, hvis man er karrig med pilleriet. Det er ikke det mest imponerende batteri, men det virker godt tilpasset til smartphonens energiforbrug.

Quickcharge-funktionen lader batteriet op fra 0-100 på ca. en time og et kvarter. Vi har ikke prøvet kræfter med muligheden for trådløs opladning, men umiddelbart undskylder det den manglende USB-C.

Batteri
Batterilevetid ved moderat forbrug.

Hvordan er kameraet?

Meget er allerede blevet sagt om kameraet i Galaxy S7 Edge og det er blevet krydstestet i hoved og røv med iPhone 6S Plus. Min erfaring med kameraet peger på det samme resultat, som de fleste andre: Edge-kameraet er lige en my bedre end 6S Plus – ikke på alle parametre, men samlet set.

Samsung har ellers skrællet fire megapixel fra det primære kamera, men som Apple i årevis har bevist, så er megapixel så absolut ikke det eneste afgørende parameter. Det primære kamera er således på 12 MP, mens selfiekameraet er på 5 MP. Begge kameraer tager vanvittigt gode billeder, særligt i lav belysning og under svære lysforhold er de imponerende. Autofokus sker nærmest øjeblikkeligt og linsen tager bredere billeder end iPhones.

Derudover er kameraet spækket med funktioner som panorama-selfies, avancerede indstillinger til de stræbsomme fotografer og med muligheden for at livestreame til YouTube. Du kan lave hyperlapses, HDR-video, slowmotion-video og 3D-lignende billeder ved at sammensætte flere fotos.

20160310_181219
Billede taget med Galaxy S7 Edge i dæmpet belysning.
100p
Samme billede zoomet til 100 procent.
20160310_182528
Billede taget i modlys.

Det eneste centrale punkt, hvor iPhone 6S Plus-kameraet tager S7 Edge i skole, er i naturlig farvegengivelse, der stadig er en anelse bedre hos Apple-konkurrenten. Men i det store hele trumfer S7 Edge med et helt igennem sublimt kamera. Billedstøjen er minimal, det tager gode billeder i lav belysning og fokuserer med det samme. Verdens bedste smartphonekamera. Bum.

Endelig vurdering

Samtlige omtaler, jeg har set af Samsung Galaxy S7 Edge drejer sig om, hvorvidt den er bedre end iPhone 6S Plus. Der taler tallene sit tydelige sprog – det er den. Det viser benchmark- og kameratests.

Og helt ærligt, så føles S7 Edge som en perfektioneret smartphone, hvor iPhone 6S Plus efterlod undertegnede med en følelse af, at de skjulte de lidt undervældende elementer med flødeskum. De mest nyskabende features, Live Photos og 3D Touch, kan let afskrives som gimmicks – i hvert fald foreløbigt.

samsung_3453
(Foto: Lasse Høgh)

 

Samsung Galaxy S7 Edge er derimod relativt fri for overflødigt fedt. Den perfektionerer alt det, en smartphone skal og det er måske det tætteste vi kommer et rendyrket kraftcenter af en smartphone anno 2016.

Vores sure opstød kan ligge på et meget lille sted: Højtalerlyden kunne være bedre, fedtfingre bliver suget til bagsiden og nogle vil vrænge over kamerabulen.

Men det her er markedets bedste smartphone lige nu. Det er marginalt og konkurrenten er stadigvæk iPhone 6S Plus, der også efterhånden er et halvt år gammel. Men frem til september, hvor Apple frigiver iPhone 7, så kan Samsung formodentlig nyde pladsen på tronen.

Samsung Galaxy S7 og S7 Edge er på gaden i dag. Omtalte eksemplar er udlånt af Samsung.

 


Køb den, hvis du…

+ Vil have det bedste af det bedste
+ Vil have markedets stærkeste kamera
+ Vil have have markedets flotteste skærm
+ Er lidt nysgerrig på det der VR

 

Køb den ikke, hvis du…

– Er dødsensangst for fedtfingre
– Hvis budgettet er stramt
– Er fanebærer for iOS

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af