Maria Møller kan leve af at inspirere dig til at sy og strikke

Med flere end 40.000 Instagram-følgere er de kreative sysler blevet meget mere end hobbyprojekter for den 22-årige København-bosatte fynbo.
Maria Møller kan leve af at inspirere dig til at sy og strikke
Maria Møller i den fleece-vest, hun for nylig syede.

Egentlig var hun blevet træt af tøj. Efter at have arbejdet som model i nogle år kunne Maria Møller godt mærke et overload efter jobs, hvor hun eksempelvis blev skudt i 70 forskellige outfits til en webshop.

»Man kunne godt blive lidt træt af at kigge på det«, husker hun i dag, hvor hun dog igen er omgivet af tøj.

Nu er det dog ikke dyre designer-outfits, men i stedet d-i-y-projekter som hjemmesyede veste, kjoler med pufærmer, striktrøjer og perlebroderinger. Maria Møller er nemlig begyndt at tjene penge på sine kreative sysler, der inspirerer tusindvis af andre i en post-corona verden, hvor gamle håndværksdyder igen er populære.

»En gang imellem bliver den her 43 kvadratmeters studiebolig, som min kæreste og jeg bor i, fyldt op«, fortæller Maria, der for nylig solgte en striktrøje, hun havde lavet, fordi der ikke var plads til mere.

Maria Møller i en hjemmesyet kjole.

Det er altså ikke nødvendigvis en miljøbekymring, der har banet vej for de kreative projekter. Faktisk kan Maria huske, at hun har haft gang i alle mulige projekter, siden hun som barn klippede huller i sokker for at lave huer til sine bamser.

Det var dog først i 9. klasse, at hun begyndte at sy, før hun tog på efterskole i 10. på en kreativ linje.

»Jeg begyndte, fordi jeg godt kunne lide tanken om, at genbrugstøj var billigt, men det var ikke altid, at det lige passede. Så jeg startede med simple ting, så tøjet passede bedre, eller så jeg kunne sy et par bukser om til shorts«, siger Maria, der i dag er 22 år og også er i gang med en bachelor i kommunikation og IT.

»Det var meget trial and error i starten. Jeg prøvede mig bare frem. Det var også ret grimt og skævt dengang«.

I gang med klipning af stof til den blomstrede kjole.

Og det er også helt okay, slår hun fast. Faktisk er det et råd, hun gerne vil give andre, som vil i gang med at sy.

»Bare kom i gang«, siger hun. »Man lærer det jo aldrig, hvis man ikke kommer i gang«.

40.000 følger med

Hvis man ikke er professionel, behøver resultatet heller ikke at være det, mener hun, og faktisk er den tilgang en af grundene til, at hun begyndte at dele ud af sine egne projekter på Instagram, hvor hun i dag har flere end 40.000 følgere, der kigger med.

»Mange af de guides, som fandtes i forvejen, viste meget professionelle ting. Så bliver man helt overrumplet, allerede inden man går i gang, fordi de har så mange teknikker og alle mulige måder til at lave det helt perfekt. Men det behøver virkelig ikke at være perfekt, og man kan sagtens bare zigzagge med sin symaskine ude i kanten af stoffet. Man behøver ikke en overlocker eller at gemme alle syningerne«, siger Maria.

En top Maria har syet.

Hun synes dog stadig, at man skal starte med noget, man virkelig gerne vil lave og bruge, i stedet for at begynde med et pudebetræk, hvis man helst vil lave en kjole.

»Da jeg startede med at strikke, sagde min mor, at jeg måske skulle starte med en karklud. Men jeg tænkte, at så ville jeg aldrig blive færdig, så jeg gik i gang med en trøje. Det gik superfint. Jeg trevlede op rigtig mange gange, men jeg blev færdig og blev rigtig glad for den«.

Til gengæld kan det være en fordel at sørge for, at man har noget ordentligt værktøj. Det behøver ikke være en deal-breaker, men en god symaskine og en ordentlig nål, som man også skifter en gang imellem, er at foretrække, siger hun.

»Det har en kæmpe betydning for det endelige resultat«.

Blandt de ting, hun har lavet, som Maria er gladest for, er den fleece-vest, hun blev færdig med for et par uger siden.

»Den har krævet mange timers tænkning, og små veste, som jeg har lavet for at finde ud af, hvilken rækkefølge jeg skulle sy tingene sammen i«, siger Maria.

Og du kan altså gøre hende kunsten efter, hvis du hopper ind på det website, hun startede for et par år siden, da Instagram ikke var helt nok til for alvor at guide hendes følgere.

Hun har også lige syet en herreskjorte om til en mere feminin version. Så selvom miljøet ikke har været den bærende motivation bag de kreative projekter, så er den slags upcycling i dag en naturlig del af det.

»Det er fedt at kunne få lov til at lave kreative ting og tjene penge på det. At der så også sidder andre mennesker derude, der rent faktisk kan bruge det, jeg laver, og at det også kan få folk til at tænke over, at man ikke bare skal smide tøj ud, men at man kan gøre det fedt igen, det giver mig meget«.

Og der sidder altså folk derude. Maria har fordoblet sine følgere det seneste halve år.

»Jeg kan mærke, at der er en kæmpe interesse for at lave sine egne ting. Den bølge er megafed«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af