Efter kafferevolutionen: Nyt tehus vil ændre dine tevaner

Pak den store tekande og honningen væk. io i Blågårdsgade i København håber, du er klar til at tage te mere seriøst: »Vi håber på, at folk kan være åbne over for at brygge mindre, men bedre te ad gangen«.
Efter kafferevolutionen: Nyt tehus vil ændre dine tevaner
Simon Roy Christensen og Yukiko Nakayama har åbnet io te. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Hvis du også er typen, der får billeder af en stor kande, honning og mælk frem på nethinden, når du hører ordet te, så er det netop dig, at Yukiko og Simon gerne vil have besøg af i io i Blågårdsgade.

Det lille tehus nåede kun at have åbent for siddende gæster i nogle få uger sidste år, før anden nedlukningsrunde startede. Men de står stadig klar til at sælge deres japanske teer hver dag i det lille lokale på Indre Nørrebro.

»Tekulturen i Vesten er på flere måder et produkt af en britisk tradition og i høj grad også den kolonialistiske tid, hvor man begyndte at importere te fra Østen. Man var ikke så opmærksom på den kultur, der forbandt sig til te i de lande, man importerede den fra«, siger Simon Roy Christensen.

»I 60’erne begyndte vi især at få de kæmpestore tekander, fordi det gjaldt om at brygge en masse te på én gang. Det er bare rigtig svært at brygge en ordentlig kop te på den måde. Vi håber, vi kan være med til at åbne op for en anden form for tekultur herhjemme«.

Grøn te serveres. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

For selvom Sing Tehus, der netop har lukket sin butik i Kompagnistræde, men stadig sælger online, har dyrket den japanske og kinesiske tekultur herhjemme siden 2006, så er det nok de færreste danskere, som for alvor har taget den mere delikate måde at brygge og drikke te til sig.

Simon og Yukiko håber, at de kan få folk til at sætte pris på variationen og nuancerne i teverdenen på samme måde, som mange går op i kaffe og vin. Det handler om at præsentere dem for god te.

»Med kaffe og vin er vi vant til at kende forskel på sorter, vintage-år og produktionslande. Det er de færreste, som forholder sig til te på samme måde, selvom det er mange af de samme parametre, der er væsentlige. Hvornår tebladene er høstet, i hvilken region, de er dyrket, og så videre«, siger Simon.

»Teens verden er ekstremt nuanceret og dyb – og at producere god te er en stor kunst. I io arbejder vi for at sætte større fokus på denne kunst«.

Matcha-teens dybe grønne farve. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

Te som et roligt afbræk

Man mærker de to ejeres passion for te. Og selvom de egentlig ikke er så meget for ordet teceremoni, som mange måske tænker på, når det kommer til den japanske tekultur, så er der noget højtideligt over at se Yukiko lave te.

Kopper og kande varmes, vandet køles i en glaskande, før det hældes over de grønne sencha-teblade i den lille keramikkande. Alt sammen i rolige bevægelser og med det rolige, klimprende soundtrack i baggrunden.

»Man siger ikke teceremoni i Japan. Det er mere en samling, et møde. Man hygger sig og snakker«, fortæller Yukiko Nakayama, der født i Japan, hvor teen er en naturlig del af hverdagen.

Yukiko Nakayama koncentrerer sig om brygningen. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

»Vi koncentrerer os selvfølgelig om at brygge teen, men det behøver ikke være så ceremonielt. Det er ikke noget, som nødvendigvis skal vises frem«.

Til gengæld ser hun tebrygningen, som et dejligt afbræk i hverdagen, hvor man kan slappe af ved at fokusere på at veje tebladene af, koge vandet, og nyde teen.

Bryg flere gange på samme blade

Den lille kande er nok noget, der springer i øjnene for de fleste, når de støder på den japanske tekultur – især vores traditionelt set store tekander taget i betragtning. Men det behøver ikke at være lig med mindre te, forklarer Simon.

»Når du har te af god kvalitet, kan du brygge mange gange på de samme blade. I stedet for én stor kande, får du flere og mere præcise bryg, og du vil opleve, hvordan smagen ændrer sig i takt med at bladene åbner sig op. Det bliver en stor del af oplevelsen«.

»Vi håber på, at folk kan være åbne over for at brygge mindre, men bedre te ad gangen«, siger han.

Simon og Yukiko. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

En mangfoldig teverden

Yukiko og Simon rejste sammen til Japan i oktober 2019 for at besøge forskellige tebønder. De er nu startet med at sælge teer fra tre japanske producenter, som de er de eneste, der forhandler herhjemme – med nogle af teerne er de de eneste i Europa.

Økologi er vigtigt for dem. To af producenterne er certificerede økologisk, mens den tredje også dyrker helt uden pesticider, men ikke er certificeret, fordi det kan være administrativt tungt at blive det. Han driver til gengæld et naturligt landbrug, hvor han slet ikke tilføjer gødning af nogen art.

På det naturlige landbrug, der ligger i Kyoto, eksperimenterer tebonden også med lagringen af bladene. Nogle af hans teblade til matcha lagres eksempelvis i op til tre år, hvilket påvirker smagen og blot understreger, hvor kompleks teens univers er.

Simon Roy Christensen. (Foto: Therese Lærke/Soundvenue)

»Vi prøver at sætte fokus på mangfoldigheden i japansk te«, fortæller Yukiko, før vi smager den sencha-te, hun har brygget.

Den har let og frisk smag og med en tang-agtig eftersmag.

»Det er en vinter-sencha, der har fået en sidste klargørende ristning, som er lidt mere intens for at give den en varme, der passer godt til den kolde tid«, forklarer Simon.

Når regeringen igen tillader det, så Yukiko og han også klar til at piske en matcha for dig eller guide dig ind i en side af tekulturen, der byder på mange smagsoplevelser. Indtil da kan du læse mere på Io-te.dk.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af