Der er penge i, at tiårige er bange for rynker

Skønhedsinfluencere er nu ned til ti år gamle. Trenden med omfattende hudplejerutiner til børn er skabt i de sociale mediers pærevælling af skjult reklame, betalte partnerskaber, storefronts og influencere med børnetække.
Der er penge i, at tiårige er bange for rynker
Influencere som Charli D'Amelio, hvis følgeskare hovedsagligt består af børn, inspirerer til dyre skønhedshedsrutiner gennem GRWM videoer (Foto: Monica Schipper/Getty Images)

KOMMENTAR. Når jeg tænker tilbage på dengang, jeg selv var ti år, så var det ikke just skønhedsrutinen, der optog det meste af min opmærksomhed.

Men det var også en tid, som man i dag ville betegne som de sociale mediers spæde år, og siden da skal jeg love for, at der er kommet andre boller på suppen.

Internettet er vældig forarget over, at otte-tiårige ikke længere bruger deres lommepenge på barbiedukker, Lego og slik, men derimod tager et smut i Sephora for at brænde fødselsdagspengene af på Drunk Elephant og Charlotte Tilburry.

Det lader til, at generation alpha springer tween-stadiet over for at hoppe direkte videre til teenagelivet, og diverse sociale medier er blevet platform for en bekymrende tendens: En ny generation af skønhedsinfluencere, nogle af dem ikke engang fyldt ti år. 

Særligt på TikTok har børn fået influencerstatus i en klasse, der gør dem værdige for pr-pakker fra diverse skønhedsbrands og sågar betalte partnerskaber med eksempelvis smykkefirmaet Claire’s – en forretning der svarer omtrent til Glitter.

Tiårige skønhedsconnaisseurs 

Der er visse risici ved at bruge anti-age-produkter på så ung hud. Det er ikke blot nærmest dystopisk at se et otteårigt barn gennemgå en hudplejerutine, der er mere kompleks end min egen, men det er også bekymrende at se børn påføre stærke kemikalier som retinol til deres hud for »at forebygge aldring«.

Flere forældre har udtalt, at deres børns hud har fået udslæt eller har slået voldsomt ud efter brug af de hudplejeprodukter, som deres yndlingsinfluencer har anbefalet dem. 

Men det mest dystre ved denne trend er næsten det faktum, at den medfører, at børn i en endnu yngre alder end hidtil bliver besatte af deres eget udseende og ikke mindst bekymrer sig om, hvordan de vil se ud i fremtiden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@taylor_sellsfl #stitch with @Evelyn if you havent watched her videos you havent lived #evelyngrwm ♬ original sound – Taylor Janse

Bevares, jeg brugte da også en god portion af mine konfirmationspenge på makeup, men jeg bekymrede mig dog ikke om at bekæmpe rynker.

Og nej, jeg kommer ikke til at linke til børnenes videoer. For hvis jeg her linker til videoer med børn, der er så små, at de tydeligvis ikke er bevidste om, hvad de indgår i, så er jeg selv med til at promovere den slags indhold.

Derimod har jeg linket til videoer, hvor børnene er gjort anonyme eller som Kourtney Kardashians datter Penelope Disick er mere alment kendte. Vi behøver ikke at deltage for at kunne forholde os til problemet.

Jeg bebrejder ikke børn for at tro, at deres hud har behov for anti-age produkter, når de begår sig i en verden, hvor netop disse bliver markedsført til dem konstant.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@brookejeffymd Tween skin deserves gentle care, not a pricey, extensive skincare routine! As a mom and derm, I’m here to spill the tea: harsh chemicals aren’t meant for those in-between years. Drunk Elephant products may be fine adult skin but for kiddos, it is definitely not! This skincare line is packed with potent ingredients meant for adults, not young skin.#skincaretrends #teenskincare #dermatologist #derm #tweenskincare #drunkelephant #dermreacts #dermatology ♬ original sound – Dr. Brooke Jeffy

Når influencere som Charli D’Amelio, Meredith Duxbury og Hyram Yarbro, hvis følgerskare primært er børn, tager imod betalte partnerskaber og reklamerer for rynkeforebyggende produkter, så er det vel klart, at de børn, der følger med, vil ønske at bruge de samme produkter. Afstanden mellem børn og de voksne, som de stræber efter at blive, er efterhånden forsvundet. 

Jeg har, i min tid som pædagogmedhjælper, flere gange set børnehavebørn lege skønhedsguru og sirligt fremvise imaginære skønhedsprodukter til et lejetøjskamera. 

Kapitalismens trojanske hest

For børn kommer inspiration og forbilleder ikke længere i form af kendte mennesker på tv og i ungdomsblade, som den gjorde i min barndom i 00’erne. I dag ser børnene op til en ny form for kendis, der ikke nødvendigvis behøver at optræde på Disney Channel.

I dag har influencere deres helt egne TikTok shop-profiler og Amazon-storefronts, hvor de kan linke direkte til de produkter, de bruger, og det tøj, de går med. Børn og unge behøver ikke længere at kigge i Vi Unge for at finde en trøje, der ligner den, deres idol havde på til Teen Choice Awards, men kan i stedet købe præcis den samme trøje direkte gennem de sociale medier.

Et system der er penge i for både det sociale medie, producenten af produktet og ikke mindst influenceren selv. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@gabesco

“Of course we’re obsessed with skincare” you’re a toddler your skin is perfect you dont need any of these products #genalpha

♬ original sound – Gabe Escobar

Særligt hvis man er et barn kan det være svært at gennemskue dette system af reklamer. Derudover kan det for børn (og voksne for den sags skyld) være svært at afkode, hvad det betyder, at en influencer er blevet betalt for at promovere et produkt. Bruger de faktisk det produkt, som de reklamerer for? Eller lukker de bare noget lort ud for at få en løncheck (ingen skam i det – vi har alle været der).

Svaret på dette bliver endnu sværere at afkode, når den, der sælger dig produktet, er et barn.

På sociale medier ses børneinfluencere fremvise en volumen af dyre produkter, der gør det yderst usandsynligt, at de ikke har modtaget betaling for det, eller i det mindste har fået tilsendt produkterne som gave. Et eksempel herpå er profilen Garza Crew på TikTok, som har fået 4,8 millioner følgere ved at poste de to piger Koti og Havens skønhedsrutiner i form af »get ready with me« og sephora hauls. 

Her ses deres mor i en video om »børnevenlige fugtighedscremer« (?!). Bemærk emballagerne og spørg dig selv, om du af et ærligt hjerte kan hævde, at de ikke er skabt til at appellere til børn. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@garzacrew

Haven and Kotis favorite moisturizers! #skincare #genalpha

♬ original sound – Garza Crew

I sidste ende er trenden med tiårige, der raserer Sephora ikke bare nogle få uopdragne børn med svage forældre, det er et symptom på, at tweenstadiet er forsvundet, og børn nu bare går direkte til teenagelivet efter at være fyldt otte. »Tween« har altid været en forbrugeregruppe – vi har blot mistet kontrollen med, hvor mange der kan markedsføre til dem på sociale medier.

Som sagt brugte jeg også mine penge på skønhedsprodukter, da jeg var et stort barn, men lad os hjælpe de otteårige med at vende tilbage til lipgloss med smag i stedet for sera med syre.

Det kommer formentlig ikke til at ske af sig selv, for om man vil det eller ej, er der mennesker i denne verden, der tjener penge på, at børn, der er yngre end Disneys ’Frozen’, er bange for rynker.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af