‘Flirt med Josefine’: Podimo-podcast hylder den uskyldige flirt, men lukker øjnene for skyggesiderne

‘Flirt med Josefine’: Podimo-podcast hylder den uskyldige flirt, men lukker øjnene for skyggesiderne
Josefine Ingtoft. (Foto: Podimo)

Hvad sker der for flirten i Danmark?

Ikke ret meget, hvis man spørger TikTok’er og seksualunderviser Josefine Ingtoft. Men det skal der rettes op på, og det starter med hendes nye podcast, ’Flirt med Josefine’.

Den slås op som en »hyldest til flirt og seksuel energi«, der skal udfordre den stive danske flirtekultur og sprede mere positivitet, åbenhed og kontakt.

Setuppet er enkelt med livlige skiller-jingler, voxpops og så ellers bare en snakkesalig vært, der leverer personlige flirteanekdoter og god stemning i samtalerne med de ugentlige gæster.

Det afslappede og improviserede format præger sproget i form af ekstremt mange fyldeord og engelske udtryk. Det er selvfølgelig også en del af kulturen, særligt når vi skal tale om main character syndrome og content creator, men når der nu findes ret oplagte danske ord for sexy, emotional moment og hairdresser, ville det føles mere nærværende at høre dem på modersmålet. For hvis vi skal lære at tale om flirt i Danmark, burde vi så ikke prøve at gøre det på, ja, dansk?

I første episode får Ingtoft besøg af JJ Paulo og hans tourmanager Rasmus Malunga, der også savner mere flirt i Danmark og beskriver det som en generel måde at gå til verden på – med charme og humor, uden bagtanker eller endemål.

Der bliver dog ikke dykket dybere ned i, hvorfor danskere er så aflukkede og notorisk svære for tilflyttere at blive venner med, ud over Ingtofts hypotese om, at dating-apps har gjort os dovne, og #MeToo har gjort os mere nervøse.

Digteren Haidar Ansari bringer lidt flere nuancer på banen, da han gæster anden episode, der udkom omkring samme tid som den omdiskuterede DR-dokumentar ’Sexisme i musikbranchen’. Ingtoft lægger ud med at understrege, at hendes definition af flirt ikke handler om den sexisme og krænkende adfærd, dokumentaren afdækkede, men om måder at mødes og tale sammen på.

Senere i episoden nævner Ansari pudsigt nok de svært undgåelige erotiske konnotationer, der ligger implicit i ordet ”flirt” – en interessant observation, særligt i lyset af Ingtofts pointe om, at flirt ikke behøver have seksuelle intentioner. Hvilket jo er fuldstændig korrekt – men viste #MeToo ikke, at forskellige forståelser af flirt netop er en del af problemet?

Det ville være vidunderligt, hvis vi bare kunne generobre termen fra Martin Brygmann og co., men som verden ser ud nu, er det nok nødvendigt at forholde sig til, hvor kompliceret en gråzone flirt (også) kan være, og at én persons flirt kan være en anden persons virkelig nederen oplevelse.

Måske ville det være stik imod podcastens hensigt at forholde sig til flirtens skyggesider, og hvis man vil insistere på, at rigtig flirt kun handler om god energi, er Ingtoft er en fremragende forkæmper.

Hun sprudler af den positivitet, hun gerne vil dele og have andre til at dele med hinanden. Men det føles lidt overfladisk, når hun beretter om det fantastiske ved flirt og dating i udlandet (»magisk«) versus i København (»dødssygt«), og når hun og tredje episodes gæst, content creator Freja Pedersen, bliver enige om, at der i udlandet er »en helt anden energi«, uden at komme det nærmere.

Josefine Ingtofts TikTok handler blandt andet om at rejse alene, så lækker og uforpligtende ferieflirt må og bør være en del af podcastens indhold, men det kunne være rart med flere perspektiver, eksempelvis når hun glorificerer flirtekulturen i Frankrig, et land med et betændt forhold til catcalling og offentlig chikane.

For måske er det ikke altid lige fedt for alle at leve et sted, hvor ethvert offentligt rum er potentielt flirtende?

Med den gode stemning således godt og grundigt ødelagt (findes der et oplagt dansk ord for killjoy?), kan man måske netop have brug for et skud af Ingtofts smittende energi. Og skal man tro podcastens voxpops, er der mange i det danske land, der drømmer om mere og bedre flirt derude.

Anmeldt på baggrund af prologen og de første tre afsnit.


Kort sagt:
Samtalepodcasten ‘Flirt med Josefine’ er en positiv hyldest til flirtekulturen. Men i de første tre afsnit er det også en overfladisk omgang opmuntring og inspiration, der undlader at beskæftige sig med flirtens skyggesider og gråzoner.

'Flirt med Josefine'. Podcast. Vært: Josefine Ingtoft. Varighed: Foreløbigt 10 afsnit á ca. 30 min. Platform: Podimo.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af