MIT PODCAST-FEED. »Jeg er Anna Ingrisch, bare uden selvkontrol«, siger Adnan Al-Adhami, da han skal beskrive sin nye satirepodcast, ’Genvej’, en parodi på moderskibet i det danske podcastlandskab, ’Genstart’.
Han er uddannet journalist, men det er satiren, der har sat sin krog i ham, og han har været et fast ansigt i utallige DR-programmer, blandt andet ’Adnan på tværs’. Og det er netop dét, han gør bedst. At være på tværs.
Han dukker op. Bryder ind. Satser. Vover. Adnan har det bedst, når han befinder sig på tærsklen mellem virkelighed og fiktion. Særligt i rollespillet, som er blevet hans kendetegn og også indgår i hans nye podcast.
I roller som forvirret interviewer i sketches på P3’s Instagram eller fanatisk sundheds-hustler i ‘Adnan og de smukke løgne’ har han med sine insisterende karakterer brudt med de traditionelle journalistiske spilleregler. Det er ofte uklart, hvor meget der er virkelighed, og hvor meget der er iscenesat, når han tvinger en mikrofon i ansigtet på en politiker et sted på Christiansborg.
I de første to afsnit laver ‘Genvej’, ligesom forlægget ‘Genstart’, med Adnan som vært et deep-dive ned i aktuelle sager om ineffektive jobcentre og mistrivsel i Moderaterne, men her, i satireversionen af den journalistiske nyhedspodcast, krakelerer kildernes facade, når de sidder foran mikrofonen, og alt for mange sandheder pibler ud ad sprækkerne.
»Programmet skal give mere ærlige svar på det interview, som gæsterne nok ikke ville have givet i virkeligheden«, fortæller han.
For Adnan Al-Adhami, er sandheden nemlig noget, der kan findes i det uærlige.
»Jeg syntes det er sjovt at tage udgangspunkt i noget virkeligt. Og gøre det mere absurd. Nogle gange behøver vi ikke engang skrue op, fordi virkeligheden bare er absurd nok i sig selv«.
Men Adnan lider også af kunstnerens spejlangst. Han har svært ved at lytte til satire, uden at føle han er på arbejde. »Jeg forsøger faktisk at undgå det«, fortæller han.
»Jeg lytter til det på trods. Ellers får jeg arbejdstanker. Eller tænker: Hvorfor fuck har vi ikke gjort det samme? Eller, jeg forstår ikke, hvorfor de har gået med den her idé. De burde have gjort det anderledes«.
Hvad han holder allermest af ved den satiriske podcast, er at den er lavet til at overraske. At den ikke har en udtænkt form. At den kan tillade sig meget, og dét er, hvad der holder den i live.
Her anbefaler Adnan Al-Adhami tre danske satire-podcasts fra sit eget feed.
‘Verdens klogeste land’
»Jesper Juhl og Kristoffer Eriksen tager ugens vigtigste historier og twister dem på en måde, der gør, at jeg konstant bliver overrasket og flækker af grin. Deres hensigt har altid været, siden dengang de lavede ’Absurdistan’ og ’Hyklerriget’, at gøre os klogere og underholde på samme tid, mens de skubber til grænserne.
Et eksempel på noget af det, der får mig hver eneste gang, er elementet, der hedder ‘Kan det true-crimes?’.
Der tager de en konkret begivenhed, for nylig var det Jeppe Søe, og så bygger de et helt lydunivers op omkring ham, der skaber vanvittige sjove billeder, som er svært at få ud af hovedet igen – desværre.
Det fungerer bare godt, fordi de total vellykket formår at male et billede af en mand, der er et sexistisk monster, selvom det i bund og grund er Jeppe Søe, der prøver at advare imod alle de sager, der er imod Moderaterne.
Kristoffer Eriksen er årsagen til, at jeg laver det, jeg laver i dag. De ting, han siger, de informationer han får. Han er en mand, der bliver tippet konstant. Folk kan ikke sætte en finger på hans integritet.
Og så er der Jesper Juhl. Manusforfatter og så sindssygt leveringsdygtig i punchlines. De to sammen er et unikt makkerpar. De er pissedygtige. Knivskarpe. Nogle af Danmarks sjoveste mennesker«.
‘Verdens klogeste land’ kan høres på Podimo.
‘Rigets tilstand’
»Det er et program af Oliver Seppo og Thomas Bugge, hvor de seriøst taler om alting og ingenting. Det er et ikke-koncept. Ingen struktur. Det er én lang samtale mellem de to.
Det er virkelig, virkelig, virkelig grineren, og de er dygtige til at improvisere. Noget jeg selv beundrer.
De er dygtige til sjove ordspil, der taler ind i tidens tendenser. Eksempelvis Bubberteten, som er den livsfase, hvor du forlader din kone og køber en ny racercykel. For slet ikke at nævne deres forsøg på at gøre Udkantsdanmark cool ved eksempelvis at kalde Langeland for Nonchelangeland.
De kommer bare med nogle langt ude betragtninger. I et afsnit taler de om, at arbejdsløsheden falder, når Rasmus Seebach kommer ud med ny musik. Fordi de arbejdsløse pludselig vil gøre alt i verden for at kunne købe et nyt album eller tage til Grøn Koncert.
Det er supernichet. Det hele er indforstået. Men det er hamrende originalt.
De to har et internt sprog, mellem dem og deres lyttere. Når man først har købt ind på dem, kan man ikke andet end at holde af dem«.
‘Rigets tilstand’ kan høres i DR LYD.
‘Mathias Helts Talkshow’
»Det er et talkshow. Der er tre gæster og så Mathias Helt. De taler egentlig ikke om ugens aktuelle historier, men oftest om noget, der berører gæsterne i deres eget liv. Det er altid kendte mennesker, mediepersonligheder og skuespillere, der er castet, fordi de er sjove.
Og her har jeg jo taget lidt hygge med. Det er helt klart en podcast, jeg vil have i ørerne, hvis jeg en dag er i et lidt dårligt humør og godt kunne tænke mig at være sammen med nogle dejlige mennesker, som kan få mig til at grine.
Min begejstring går på den gode stemning. Hvor kvikke og hurtige de er. Jeg føler mig virkelig inviteret indenfor, som var jeg sammen med mine egne venner. Det skyldes nok, at Mathias Helt ikke er nærig med at dele ud af sig selv og altid formår at spille sine gæster sjove.
Satire handler tit om at udstille. Være grov og gå over grænsen. Måske dyrke den dårlig stemning. Det gør det her program ikke, hvorfor jeg ikke vil kategorisere det som en satirepodcast. Men det bliver absolut ikke mindre sjovt af den årsag«.
‘Mathias Helts Talkshow’ kan høres på Radio IIII og i podcast-apps.
’Genvej’ med Adnan Al-Adhami i værtsrollen kan høres i DR LYD. Der kommer nye afsnit hver fredag.