’Små forventninger’: Barbara Gjerluff Nyholms sylespidse romcom-debut spidder tyvernes weltschmerz med Tinder-dates, knuste kunstnerdrømme og sexsygdomme

’Små forventninger’: Barbara Gjerluff Nyholms sylespidse romcom-debut spidder tyvernes weltschmerz med Tinder-dates, knuste kunstnerdrømme og sexsygdomme
Barbara Gjerluff Nyholm. (Foto: Alex Høgh Andersen)

ROMAN. Romancen en guilty pleasure, men vi har brug for den. Især har vi brug for fortællinger fra den digitale datingjungle, for som Barbara Gjerluff Nyholm sagde i ’Go’ aften Live’ forleden: »Det står grelt til. Vi mangler en manual«.

Er det den, vi får her med hendes debutroman ’Små forventninger?’

Tidligere på året debuterede Johanne Bille som romanceforfatter med første bind i serien om ’Boghandel Blåregn’, og i den forbindelse blev hun interviewet til Weekendavisen blandet andet om det særlige ved, at en etableret stemme som Bille giver sig i kast med en genre, der normalt ligger nederst i smagshierakiet. Kan man skrive romance og stadig være en seriøs forfatter?

Den bliver sjældent anmeldt i de etablerede medier, men romancen er kommet for at blive og bør anmeldes på genrens egne præmisser. Det skal ende lykkeligt, og kærligheden skal være bærende for plottet – både til ens significant other og i den moderne version: til én selv.

Der er intet her, vi ikke har set før i skildringen af hovedpersonen Marias »hulter-til-bulter-liv«, en twentysomething i kvartlivskrise over det voksenliv, der ikke blev, som hun troede.

Da hendes gymnasiekæreste Simon, som Maria jo ellers skulle det hele med, går fra hende den samme dag, som hun får endnu et afslag fra musikkonservatoriet, må hun flytte ind hos veninden, den politisk engagerede Fanny, og hentes i ladcykel af bedstevennen og bandmedlemmet Milad, når hun drikker sig for fuld.

Der er Tinder-dates, knuste kunstnerdrømme, sexsygdomme, jobbet som pædagogmedhjælper, som skulle have været midlertidigt, sorg over en mistet mor og tyvernes weltschmerz, indtil Milad siger det, der måske til sidst bliver romanens morale: »Du tror, at alle andre har det meget nemmere end dig, derfor har du så ondt af dig selv i stedet for at tage dig sammen og skabe dit eget liv.«

‘Små forventninger’. (Foto: Flamingo)

Barbara Gjerluff Nyholm er uddannet fra manuskriptskolen, og det kan man godt mærke. Det som ’Små forventninger’ mangler i originalt plot, har den i replikkunst og sylespids satire over københavnerhipsteren og dennes manglende selvironi.

Det er sjovt, at Soundvenue-journalisten går i New Balance og ikke kan finde på noget bedre at skrive om et nyt band end »råt og autentisk«. Eller når hun og veninden tager på dobbeltdate til Louisiana og opdager, at der ikke er den store forskel på at »stå i kø til den der Yayoi Kusama-installation eller til kuglerummet i IKEA«. Alle, der har datet nord for Sortedamssøen vil grine af, at digterspiren har en »rullekrave på under rullekraven«.

Udfordringen for romancen eller den romantiske komedie, som forlaget kalder ’Små forventninger’, er at holde på læseren. Det er svært at strø om sig med suspense, når vi ret hurtigt ved, hvordan det ender.

Derudover kan der i den moderne, danske romance mangle en troværdig modstand. Ligegyldigt om tropen hedder “friends to lovers”, “enemies to lovers” eller “second chance”, skal der være noget, de (på et tidspunkt) elskende skal overkomme.

Der er jo ikke meget shakespeariansk Montague versus Capulet-modstand på den moderne danske datingscene, så medmindre man skaber noget udefrakommende som i Julie Clausens populære Hjerterdame-serie, hvor vores hot couple er lærer og elev, er det ofte commitment issues, der står i vejen for at give sig hen til kærligheden.

Det er lidt kedeligt, men helt i tråd med contemporary romancens bløde feministiske agenda om, at kærlig selverkendelse skal have sin egen genre, så det er også herligt uprætentiøst.

Hos Gjerluff er intet drama så stort, at det ikke kan punkteres: Som efter romanens store brud, hvor Maria ikke ved, hvordan man skal affaldssortere det sexlegetøj, der må lade livet sammen med forholdet.

Det er den slags, der gør, at vi er med hende hele vejen. Så lad os slutte med at citere Maria, der citerer Thomas Blachman: »Vi leger, vi er nogen, til vi er nogen«.


Kort sagt:
Barbara Gjerluff Nyholm debuterer i en guilty pleasure-genre med en moderne romance om det skuffende voksenliv og en survival guide til nådesløs netdating. Hav små forventninger til plottet, men høje forventninger til replikkunst og satiriske betragtninger.

’Små forventninger’. Roman. Forfatter: Barbara Gjerluff Nyholm. Forlag: Flamingo. Længde: 336 sider.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af