90’ernes største stilikoner – og deres indflydelse i dag

90'erne er stærkt tilbage i modebilledet. Her kigger vi tilbage på de skuespillere, modeller og musikere, der satte stilen dengang og fortsat er indflydelsesrige.

will

 
will1

 

Will Smith i ‘Rap fyr i L.A.’

Jeg ville personligt ønske, at mine krøller var tætte nok til, at jeg egenhændigt kunne genoplive hans frisure – men det er andre heldigvis godt igang med allerede, for Smiths frits fra tiden som kæk fresh prince er på mode igen.

Smith fik folk til at gå i neonfarver og overdrevne prints, og så havde han en virkelig svedig samling af Air Jordans. Man skal ikke kigge langt rundt i gadebilledet i dag for at finde de ting igen.

clueless1

 
clueless2

 

Alicia Silverstone i ‘Clueless’

Givetvis den mest markante ungdomsfilm fra 90’ernes popkultur, ikke mindst på grund af den exceptionelt dygtige styling af kostumedesigneren Mona May, der nærmest skabte en helt ny stilart til filmen og dens hovedperson Cher, spillet af Alicia Silverstone.

Selvom grunge-looket var på sit højeste i midten af årtiet, ses det kun sporadisk i filmen på Tai (Brittany Murphy) og et par af fyrene (der generelt også er sejt stylet med ung west coast-attitude). I filmen skaber May i stedet et friskt visuelt udtryk, og både pandebåndene, knæstrømperne, hattene de korte nederdele og full-look-sættet (Chers gulternede sæt er fra Dolce & Gabbana), er sidenhen blevet kopieret af rigtig mange.

kurt

 
kurt1

 
kurt2

 

Kurt Cobain

Ingen 90’er-liste uden grunge-musikkens ufrivillige posterboy. Med en befriende fuck-you-attitude satte han alting sammen, som han ville, og i 1993 tog modeverdenen det prøvende til sig, da Marc Jacobs skabte en grunge-kollektion for Perry Ellis.

Jacobs blev fyret for den kontroversielle kollektion, men det var en af de første gange, at den etablerede modeindustri virkelig kiggede mod ungdomskulturen for at lade sig inspirere til noget helt, helt nyt. Og Cobains look er højeste mode den dag i dag.

wino

 
wino11

 

Winona Ryder

Bevares, senere gik det lidt ned ad bakke for hende, da hun blev taget i at stjæle Marc Jacobs-tøj i den eksklusive Saks Fifth Avenue (Jacobs samarbejdede senere med hende), men i 90’erne var Ryder it.

Det gjorde heller ikke noget, at hun i tre år var forlovet med førsteelskeren Johnny Depp, men ikke mindst lagde hun verden ned i film som ‘Reality Bites’, ‘Uskyldens år’, ‘Edward Saksehånd’ og ‘Girl, Interrupted’.

Ryder var kendt for sin semi-androgyne stil med masser af denim, læder og sort, og så var hendes pixie-cut en af de bedste korthårede frisurer til kvinder siden Mia Farrows i ‘Rosemary’s Baby’, som stadig kopieres i dag.

michael

 
michael3

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Michael Jackson

Et af musikhistoriens største ikoner er selvskrevet til listen, og hans optræden til Super Bowl i 1993 er stadig bomben. Hans stil kopieres ofte – tag bare Biebers rød/sorte læderjakker og de herrekollektioner, Olivier Rousteing har lavet for Balmain, og som netop er blevet spredt vidt og bredt i forbindelse med hans nylige kollektion for H&M.

tlc

 
tlc3

 

TLC

Left Eye, T-Boz og Chili udfgjorde en af de sejeste pigegrupper, der nogensinde har eksisteret, og voldsomt trendsettende. De mestre de koordinerede outfits (Destiny’s Child, go home) og var med til at skabe mode for crop tops og bare maver.

Deres brug af graffiti på tøj var år foran Marc Jacobs’ kollektion med Stephen Sprouse, og designere som Anne Sofie Madsen og Nasir Mazhar har begge inden for de seneste par år lavet kollektioner med looks tydeligt inspireret af gruppen.

madonna1

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Madonna

Madonna satte dagsordenen i store dele af 90’erne og var frigørende rebelsk og provokerende – også i sin stil, der skiftede som en kamæleons. Fra det Jean Paul Gaultier-designede korset med spids bh til hendes sorte look i ‘Frozen’.

Hendes hvide hestehale på ‘Blonde Ambition’-turneen kan gøre Ariana Grande misundelig, hun fik alle til at blive helt hysterisk vilde med Tom Fords Gucci-kollektioner, da hun havde blåt Gucci på fra top til tå til en MTV-prisuddeling og sagde de famøse ord »Gucci, Gucci, Gucci«, da hun blev spurgt, hvad hun havde på.

Men frem for alt betød hendes fremsynede kamp, at mange af de kvindelige stjerner (heldigvis) kan tillade sig rigtig, rigtig meget i dag – kig bare på Lady Gaga.

bjork

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Björk

I starten af sin solokarriere kørte Björk en rimelig low-key stil, der blandede referencer fra grunge, klubmiljøer og den tidlige r’n’b-scene. Men med albumcoveret til ‘Homogenic’ satte hun i 1997 nye standarder.

Looket, der blev skabt af Alexander McQueen, markerede af de mest fremtrædende kvindelige kunstnere, der for alvor blev kendt for visuelt at udforske grænser, lege med sit udtryk og skifte ham i tide og utide – noget, der nu er en gennemtrængende tendens blandt popdronningerne.

missy

 
missy1

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Missy Elliott

Missy har altid været en ener, også når det kommer til hendes stil. Hun fik sit gennembrud med debutalbummet ‘Supa Dupa Fly’ i 1997 og var fra starten helt sin egen.

Hendes lyd var markant, og hendes look havde en klar signatur: baggy bukser, store, gyldne hoop-øreringe og markant, mørk læbestift. Looket er stadig hipt, fordi hun formår at opdatere det – senest i videoen til hendes nys single, ‘WTF’, hvor tøjet er klassisk Missy, og hun understreger, at hun er tilbage på toppen.

kate4

 
kate5

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Kate Moss

Hendes store gennembrud kom i 1992 med Calvin Klein-kampagnerne og især Obsession-kampagnen (at det ikke var en fabelagtig oplevelse at skyde dem med fotograf-kæresten Mario Sorrenti kan man se i ovenstående interview med Moss).

Derefter tog det fart, og på trods af mange skandaler er hendes indflydelse på moden stadig enorm (bare tænk på Roskilde-looket med gummirøjsere og korte denimshorts), hendes frisurer efterlignes, og hendes skødesløse attitude forsøges kopieret af mange.

george1

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

George Michael

Sangeren var et kæmpe sexsymbol i 80’erne og 90’erne (for både mænd og kvinder), hvor han (over)dyrkede nogle maskuline idealer, som man stadig ser den dag i dag: Motorcykeljakker, aviator-solbriller og, ikke mindst, håret.

Han satte også barren højt i sine musikvideoer og fik blandt andet de fem supermodeller Tatjana Patitz, Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista og Cindy Crawford til at medvirke i videoen til ‘Freedom! ’90’.

dylan4

 

Dylan McKay / Luke Perry

Og vi slutter af med stil. 90210-stil, 90’ernes svar på James Dean. Perrys attitude var on point, hans til var rå og kølig og håret lækkert. Hans stil er stort set eviggyldig – om ikke andet så fordi konstante genudsendelser af ‘Beverly Hills 90210’ vist er skrevet ind i den danske grundlov.

Læs også: Sådan satte MTV musikkens dagsorden i 90’erne – på godt og ondt

Tjek hele vores tema – 90’erne genoplivet – HER.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af