Joey Bad$ss

Youtube-hittet ‘Survival Tactics’ indrammer mixtapet ‘1999’ meget præcist. Den unge Brooklyn-rapper Joey Bada$$ rapper med Big L’sk aggressivitet over progressivt-melodisk boom bap. Det bliver dog aldrig rene punchlineorgier, for som hos forbilledet Nas bindes linjerne sammen af fortællinger eller lommefilosofisk gadevisdom. Det er musik fra den tid, hvor det at rappe kaldtes ‘kick knowledge’ eller ‘drop science’.

Dilla-produktionen ‘Where It’s At’ lyder, som om lakken fra Slum Village-pladen ‘Fantastic vol. II’ er dryppet ned igennem tiderne, da Joeys tilbagelænede og selvsikre flow komplementeres af beatets minimale og gyngende funkhiphop. Også ‘FromdaTomb$’ fungerer perfekt: Klassiske blærerim kombineres med et beat, der lyder som en tvillingeudgave af DJ Premiers ‘D’Evils’ fra Jay-Z’s ‘Reasonable Doubt’. ‘Righteous Minds’ kunne derimod være et glemt nummer fra De La Souls ‘Stakes Is High.’

Den unge rappers vokal er så selvsikker, at selv produceren Statik Selektah, en udvandet udgave af Premier, lyder acceptabel. Lidt svagere er han over mixtapets DOOM-produktioner, der er skævere og mere eksperimenterende end klassiske østkystbeats. Joey forsøger at imitere DOOM’s vokal, med teknisk perfektion, men uden den nødvendige karisma.

Tekstuniverset afspejler lydens mange 90’er-henvisninger: Joey Bada$$ rapper den klassiske Nas-linje »I’m out for presidents to represent me«, og den depressivt-rablende ‘Penny Royal’ afsluttes med omkvædet fra Jay-Z’s ‘Song Cry’. Men den store traditionsbevidsthed tynger ikke.

Joey Bada$$ får med selvsikker selvfølgelighed sine indviklede stavelsesspil til at flyde naturligt over oldschool-produktionerne. Dog er der er intet decideret nyskabende på ‘1999’, men når det er bedst, er det så veludført, at det kan måle sig med 90’ernes klassikere.

Joey Bad$ss. '1999'. Album. Selvudgivet.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af