Interview: Kidd taler ud om karrierens op- og nedture

Dokumentaren ‘Kidd Life’ har premiere den 3. november under CPH:DOX. En film der går dybt under huden på Kidds kometkarriere og bagsiden af medaljen. Vi talte med Kidd om den tumulte tid filmen skildrer. Og fremtiden selvfølgelig.

Læs også: Kidd-instruktør: Kidd var dybt chokeret over at se filmen

Stillbillede fra ‘Kidd Life’

Hvordan kom I i gang med at lave filmen?
Kidd: »Så vidt jeg husker, så kendte Andreas (Johnsen, instruktør, red.) lidt til TopGunn og Klumben. Han var meget interesseret, fordi han kunne se en udvikling, så han spurgte, om han kunne komme og filme. Han endte bare med at følge os – bare følge drengene«.

Hvordan har det været at have et kamera i nakken?
»Han er utrolig dygtig til at være fluen på væggen. Når folk bliver fulde, så lægger de mere mærke til kameraet, men han er ret god til at forsvinde. Man glemmer, at han er der, fordi han er så anonym, når han filmer, så det er ikke noget man har tænkt så meget over. Der har da været nogle personlige ting, hvor det har været lidt svært, at han har været der. Han har også selv lavet så mange ting, så han har været rar at have med, for man kan snakke om ting og spørge ham, for han er nogle år ældre«.

I filmen beder du én gang Andreas om at slukke kameraet. Hvornår var det værst at blive filmet?
»Det var især efter ting, hvor der i forvejen har været mange, der kigger på én, så har det været svært at kameraet har skulle følge mig på samme tid, for så er der endnu flere, der lægger mærke til mig. Så nogen gange har jeg haft lyst til at være lidt mere anonym. Jeg har ikke behov for at være i centrum. Det er derfor jeg går op på en scene, der får jeg udlevet hele den trang. Når jeg går af scenen kan jeg godt lide at være lidt mere anonym. Det er nogle af de eneste gange, jeg har bedt ham om at slukke, fordi jeg havde nok med den opmærksomhed, der i forvejen var«.

Stillbillede fra ‘Kidd Life’

Hvordan var det at se filmen?
»Det har virkelig været en omvæltning. Det var sygt at se. Det har været de mest turbulente to år noget menneske kunne drømme om. Fuldkommen. Og jeg har bare set, at hvis jeg ikke har været fuld, så har jeg haft tømmermænd igennem hele filmen. Det gjorde mig ret forskrækket, at jeg nærmest har haft et misbrug i to år. Jeg har kun arbejdet og drukket. Jeg har været virkelighedsfjern«.

»Så efter jeg så den, så ændrede det alt. Jeg var meget ked af det faktisk bagefter. Det ramte mig, fordi jeg kunne se, hvordan jeg har haft det. Jeg har været meget ked af det, kan man se. Det er underligt, at mens jeg har været på toppen, er det der, jeg har følt mig mest ensom og ked af det. Det går også hånd i hånd med drikkevaner, og at man ikke passer på sig selv«.

»Jeg har fået udrettet mere de seneste to uger, efter at jeg så dokumentaren, end jeg har gjort et halvt år. Det har ændret alt for mig. Det gav en mulighed for at evaluere mig selv som menneske. Hvordan har jeg taklet situationerne? Jeg har gjort det ret dårligt og taget meget af det for givet, fordi jeg bare har været fuld. Det har hjulpet mig meget, at pludselig se alting udefra«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kidd ‘Kysset med Jamel’

Hvad har været det værste?
»Klubturneen tog nærmest livet af mig. Det var alt for mange koncerter på to måneder til at nogen mennesker kunne klare det. Jeg var i gang hele tiden. Min krop nåede ikke engang at heale. Når man er på klubturné er der mange stoffer og druk. I stedet for at pakke mine kufferter og tage to måneder sydpå for at slappe af efter turneen, så blev jeg ved og var bare på druk igen. Jeg kan virkelig se på mig selv, at jeg er virkelig deprimeret og på ingen måde lykkelig. Mine øjne er tomme. Der er ingen livsglæde. Det gjorde ondt at se. Den situation skal jeg aldrig stå i igen i mit liv«.

»Det var hele tiden noget, der gjorde, at jeg ikke kunne rejse væk. Folk omkring mig sagde, at det var vigtigt. Så jeg har lyttet for meget til andre i stedet for mig selv. Det har jeg også lært. Det kommer heller ikke til at ske igen«.

Hvad skulle I have gjort anderledes?
»Vi skulle have accepteret, at vi ikke kan erobre verden selv. At vi er pisse dygtige, men at vi er nybegyndere. Vi har jo lært mere de sidste to år, end hvad mange gør, fordi vi selv har stået med alt. Men selverkendelse er nok det bedste, man kan lære. At sige hvor meget kan jeg som person. Nu bliver det rart, at jeg kun skal fokusere på musik, fordi det er det, jeg kan finde ud af. Jeg skal arbejde med musik. Det er det, der gør mig glad«.

Stillbillede fra ‘Kidd Life’

Når du ser tilbage, hvor meget synes du så har været din egen skyld og hvor meget har været mediernes?
»Jeg har set, hvordan medierne fungerer i Danmark. Hvordan de kan vælge, om de kan lide dig eller om de vil smadre dig. Pia K-sagen er et godt eksempel. Se & Hør skriver om det efter at det har ligget på nettet i flere måneder. Så gør Se & Hør det til en historie, og alle andre følger efter. Jeg kan stadig grine af det. At folk fra Politiken, Berlingske Tidende, Information, Integrationsborgmesteren følger efter. Hvis der bare var nogen, der gad bruge to sekunder på at se virkeligheden i øjnene«.

»Så er det pludselig mit ansvar i stedet for, at der er nogen, der har hjerne i de danske medier. Det er sådan, jeg har følt det. Er der virkelig ikke nogen, der tænker. Er der ikke en journalist derude, som har noget mellem ørerne. Vil de bare gerne have visninger på nettet? Så er de jo bare ligesom sådan nogle små 15-årige blogger-tøser. Sådan opfører journalister sig. Det har været et chok. Fordi jeg har valgt, at jeg ikke gider snakke med Se & Hør, så kan de vælge at tæve mig i stedet og bare lave sjov med én hele tiden«.

»Medier har udstillet mig på sådan en måde, at alle har haft en holdning til mig om alle mulige ting. Noget har været positivt, men meget har været negativt, og det har gjort det meget sværere for mig. Så nu har jeg bare lært ikke at snakke med journalister mere. Der er en gammel, gammel regel, der siger, at du ikke kan stole på en politibetjent og en journalist. Og det holder bare stik. Det var sådan noget, min bedstefar vidste, altså«.

»Det var så meget hype omkring mig, så alle journalisterne ville have en bid af kagen, så der var ikke nogen, der har været dybdegående eller forholdt sig til virkeligheden. Det har bare været Kidd gør dit og dat, så ved de at tusinder læser det, og at det bliver delt på Twitter og Facebook. Og det har gjort det fucking svært for mig, virkelig svært. Jeg kunne også mærke det på gaden i en periode. De skrev så meget dårligt om mig, at jeg kun mødte negativ energi, når jeg mødte mennesker. Det er 100 procent journalisternes skyld – men også min egen skyld at jeg bare har været på druk og fuldkommen destruktiv og en nar«.

Stillbillede fra ‘Kidd Life’

Føler du, at du har tabt noget på gulvet?
»Nej. Det har været rart at trække mig lidt væk. Det har jeg haft brug for. Og der var stadig fyldt på festivalerne hver gang. Jeg har nogle dedikerede fans, der også gør mig lykkelig. Men jeg ved at fremover – jeg har lært en vigtig ting med tiden og dokumentaren, at man skal råbe højt på scenen, man skal råbe højt med sine musikvideoer, men ellers skal man være fuldkommen anonym – eller det skal jeg, fordi jeg taler før jeg tænker. Så fremover skal jeg passe meget mere på mig selv, men jeg føler slet ikke, jeg har tabt noget på gulvet, for der er skabt en myte omkring manden, og det er aldrig dårligt. Men jeg glæder mig til næste kapitel nu«.

»Det hjælper, at jeg ved, at kultureliten i København der ellers var med til at bygge mig op, sidder og snakker i krogene om, at jeg har tabt det på gulvet – det hjælper mig super meget. Jeg ved, hvad jeg har klar til næste kapitel, og det giver mig stiv pik«.

Men det virkede også, som om du selv – blandt andet i Clement – var ude og nedgøre din plade…
»Jeg har aldrig nedgjort det. Jeg tror bare, at jeg formulerede mig forkert. Det er solide hits. ’Ik’ lavet penge’ er et seriøst kæmpehit. Det jeg mente var… at bare fordi Sean Connery ikke er en hemmelig agent fra England i virkeligheden, så skælder du ham ikke ud. Fordi jeg står i en video og opføre mig på én måde, så blev det min virkelighed, og folk troede, at det var sådan jeg var. Det kunne jeg slet ikke forstå. Da TV2-Nyhederne kom: »Gør noget skørt, bare være dig selv, vær lidt mærkelig«. Det irriterede mig. Det var det jeg mente med ukritisk. Én ting er musikken, men alle fik en holdning til noget, der ikke var virkelighed. Det pissede mig af, og jeg orkede det ikke mere«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kidd ‘Ik’ lavet penge’

Det er vel også bare surrealistisk at blive en popstjerne på den måde?
»Det var sygt, fordi det gik så stærkt, så kendte hele Danmark mig. Det gør de stadig. Det er lige meget om jeg er i Svaneke eller på Skagen eller i Holstebro, i Kerteminde så ved folk, hvem man er. Det er lidt vildt. Jeg er også lidt træt af det. For jeg elsker at stå på en scene og vil ikke give det væk for noget. Men jeg ville ønske, at man kunne være lidt mere anonym på gaden, at man havde to ansigter. Hvis folk ikke kan lide dig, så er der sådan nogle bøverter, som er provokeret af din tilstedeværelse. Det er ligesom at være i byen – hvis du står i hjørnet og er nervøs, så er det fordi, du er arrogant – og hvis går ud på gulvet og danser og har det vildt, som man plejede at gøre, så er det fordi du er en idiot og fylder for meget. Lige pludselig så fylder man meget i et rum, som et offentligt ansigt, det er jeg ved at lære. Men man kan aldrig være sig selv i et rum uden at folk tager stilling til det«.

Stillbillede fra ‘Kidd Life’

Det viser filmen også og hele bagsiden af medaljen. Er det vigtigt for dig, at folk kender den historie?
»Jeg synes, det er godt at folk ser, hvad fanden der er sket. Hvordan det har været. For det har været et varmt taleemne de seneste par år. Alle har haft en holdning til Kidd. Jeg forstår det ikke engang selv. Så synes jeg det er meget rart at sige »sådan her har det været«. Uanset din holdning så er det sådan her det har været. Det er den rigtige historie. Så må du lære at holde din kæft og se virkeligheden i øjnene. Det bliver også meget rart, at folk kan se, at jeg er et menneske, at jeg ikke bare er sådan en dum lille… øh…«.

Hvordan tror du, det bliver for dine fans at se, hvad fandyrkelsen også kan gøre?
»Det tror jeg er meget godt for fans. Det bliver meget mere personligt. Det kan fans i 2012 godt lide, at det er personligt også på grund af de sociale medier. Lige pludselig følger du en persons hverdag. Tror det er godt at de kan se forvirringen, stressen, hele Danmark kigger, hvad skal vi gøre. Det tror kun er godt, især for mine fans, at se hvad der skete bagved – bagsiden af medaljen«.

Hvornår skal andet kapitel sparkes i gang?
»Det ligger omkring dokumentarens udgivelse, at meget af det nye starter, at møllen starten igen. Jeg er fuldkommen klar nu. Jeg kommer ikke til at ende i stoffer og druk igen i mit liv. Jeg er fuldstændig klar. Hele Danmark kan bare komme nu. Jeg er klar til at bevise mit værd. Jeg tror jeg sørgede for at drikke nok de seneste to år, til at min lyst til at gå i byen og drikke er… jeg har gjort så meget på to år, som folk gør på ti år«.

Hvad med pengene?
»Der har været mange, der er også blevet brugt mange. Penge har ikke nogen værdi, før man bruger dem. Penge er der for at lave andre ting. Men jeg har også lært, hvordan man sparer på pengene i år. Vi har brændt seriøse penge af. Men det har altid været min drøm«.

»Men jeg glæder mig til næste kapitel«.

Læs også: Kidds yndlingsrappere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af