Den Sorte Skole: »Vi prøver ikke at stjæle og udnytte, vi prøver at give det videre«

Den Sorte Skole: »Vi prøver ikke at stjæle og udnytte, vi prøver at give det videre«

Den Sorte Skole har noget, de vil sige. Når Martin Højland og Simon Dokkedal sampler og sammensætter tusindvis af lydbidder, er det ikke kun for at udfordre ophavsretten. Duoen vil lære os om den store musikalske skat, der gemmer sig udenfor den vestlige verden. På den måde er Den Sorte Skole netop dette – en skole, som underviser uindviede vesterlændinge i verdens mangfoldighed.

Duoens nye album, ‘Indians & Cowboys’, fortsætter, hvor forgængeren, ‘Lektion III’, slap og skaber eventyrlige lydrejser ved hjælp af tusindvis af sammensatte samples. På den måde sætter de spot på musik fra oprindelige folkefærd som Amazonas-indianere, pygmæstammer fra Afrika og aboriginere fra Australien, og sådan prøver de at fortælle os, at vores musik står på skuldrene af andres, og at det liv, vi lever, kun kan lade sig gøre, fordi andre bliver udnyttet.

Ligesom med ‘Lektion III’ er ingen af de mange tusind samples blevet clearet. Det ville være et umuligt projekt, men alle samples er tydeligt navngivet i albumcoveret, og Martin og Simon håber på forståelse for deres mission.

»De oprindelige folk er en gennemgående del af pladen, som har et grundlæggende tema om, hvem der ejer hvad. Hvorfor er der nogle, der ejer noget frem for andre? Det er jo super spændende, både i forhold til intellektuel copyright, men også rent fysisk«, siger Simon, og Martin tilføjer: »Ja, hvem ejer grænserne til Europa? Hvem ejer den musik, vi sampler? Hvem ejer den jord, som man hapsede fra de oprindelige folk?«

Hvad kan I så gøre?
Simon: »Vi stiller spørgsmål ved det«.

Martin: »Det ligger som en integreret del af vores musik, at man bliver nødt til at forholde sig til privat ejendomsret. Fordi vi sampler, som vi gør. Privat ejendomsret er en djævel, som gennemsyrer samfundet. Indianerne boede på det land, som cowboyerne og nybyggerne tilranede sig. Men indianerne – og de oprindelige folk generelt – tænkte slet ikke i privat ejendomsret, det gav ingen mening for dem. De var bare på besøg i en natur, der ejede sig selv«.

Men I tager stilling til det. Hvad er problemet i, at folk ejer det hus, vi sidder i nu?
Martin: »Problemet er, at vi mener, vi har retten til at eje et hus og har fortjent det, hvis vi har betalt for det. Der kan være brug for nogle strukturer i samfundet, som for eksempel ejendomsretten, men vi er bare kommet til et punkt, hvor de fleste sammenhænge alligevel bliver absurde, når man går bag om linjerne. Hvis systemet skulle hænge sammen, skulle man jo, når man købte en bil, betale det, det koster, at den forurener jorden de næste tyve år. Men det gør man ikke. Vi har en forestilling om, at det økonomiske er logisk og har en form for retfærdighed i sig, hvor ting koster det de bør. Men den vigtigste lære fra finanskrisen er, at systemet er blevet så komplekst, at hverken politikere eller bankfolk kan overskue det længere, og at tings pris på markedet på ingen måde reflekterer deres reelle samfundsværdi – eller mangel på samme. Og så giver den private ejendomsret ikke mening«.

Når I sampler andre musikere, ser I så et dilemma i at arbejde med noget, som I godt ved er ulovligt?
Simon: »For det første synes vi ikke, at det burde være ulovligt. Vi laver det, fordi vi gerne vil vise, at det her overhovedet kan lade sig gøre. Vi er da nogle gange bekymrede, og vi vælger også vores samples med omhu, men vi gør det jo for at give et indspark i debatten«.

Hvordan er det at arbejde med noget ulovligt og vide det?
Simon: »Vi har gjort meget tydeligere ulovligheder tidligere, end vi gør nu. Vi prøver ikke at stjæle og udnytte, vi prøver at give det videre. Det er mere problematisk for os at vurdere hvilke kulturelle elementer, vi kan tillade os at sætte sammen. Kan man putte syrisk musik sammen med senegalesisk sufi-sang og iranske trommer?«

Er I bange for at støde nogen kulturelt?
Martin: »Det prøver vi da at forholde os til. Der er for eksempel mange vildt flotte koranrecitationer, som ligger på feltoptagelser fra Syrien, Jordan og Irak, som ville lyde godt over et eller andet festligt beat, men det er måske ikke super passende. Det samme gælder for andre religioner og kulturer«.

Er det en større bekymring end den lovmæssige?
Martin: »Ja. Også fordi vi har været nødt til at tage en beslutning omkring det lovmæssige og så bare køre efter den. Hvis vi hele tiden skulle bekymre os om det, ville vi ikke kunne lave det, vi gør. Men det er jo interessant, når det bliver en del af den aktuelle politiske kamp. Fremtiden er multikulturel, selv om mange danskere har svært ved at se det i øjnene, og det er noget, vores musik foregriber.

Det multikulturelle er spændende. Den musik, vi hører i vores del af verden, er så konform og bygget over de samme formler. Forleden sad jeg derhjemme og hørte indisk raga-musik. Vildt flot, men også meget anderledes og stenet. Faktisk er det ret utroligt, at flere hundrede millioner indere hører den slags musik dagligt. Vi har slet ikke noget tilsvarende i den vestlige kultur. Klassisk musik ville nogle så måske sige, men det er meget mere kompakt og nærmest matematisk. Arabisk og asiatisk musik spiller efter nogle helt andre regler og har virkelig meget at byde på«.

Så det er en slags berigelsestanke? I vil gerne bidrage noget til vores kultur?
Martin: »Ja, fuldstændig«.

Simon: »Man skal udvide sin musikalske horisont. Der er nogle, der har bestemt, hvad for noget musik vi hører i Danmark – indkøbere, radiochefer og så videre. Dem skal man ikke stole på. Der er så meget mere derude«.

Få smag for asiatisk musik – Den Sorte Skoles blogguide:

Music From The Third Floor
Martin: »Super blog fyldt med gamle Bollywood-soundtracks. Start eventuelt med deres hjemmelavede compilations, som er spækket med fantastiske numre. Bloggeren er norsk!«

Fedeste sample-fund:
»‘O Babuah Yeh Mahua’ fra Sadma-pladen, hvorfra vi har samplet vokalen til ‘Obabuah’ på ‘Lektion III’«.

Madrotter Treasure Hunt
Martin: »Helt utrolig blog med indonesisk musik i alle afskygninger. Det er sandsynligvis den største samling indonesisk musik samlet noget sted. Bloggeren er hollandsk, men indonesisk gift og bosat i Jakarta. I forbindelse med ‘Indians & Cowboys’ har vi fået hjælp af ham til at skaffe os et par bestemte numre i høj kvalitet«.

Fedeste sample-fund:
»Et nummer af Yo Sung Rong, som vi sampler på ‘Kalaidon’ på ‘Indians & Cowboys’«.

Monrakplengthai
Martin: »Sindssygt fed blog med gammel thaimusik. Særligt genrerne luk thung, luk krung og molam, men også alle mulige andre regionale stilarter. Thaimusik er stærkt undervurderet og lige så farverig og fuld af kvalitet som deres mad. De fleste ting er indspillet fra gamle kassettebånd, men kvaliteten er relativt god«.

Fedeste sample-fund:
»‘Lam Sarawan’ af Angkanang Kunchai, som vi har samplet på ‘Osian’ på ‘Indians & Cowboys’«.

Læs anmeldelse: Den Sorte Skole ‘Indians and Cowboys’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af