Sjæl I Flammer: »Det kan godt være poppet, uden at det bliver alt for mainstream«

Navnet til trods er den unge danske duo mere end blot et 80’er-nostalgisk bekendtskab. Anders Winkler og Jens Rubin vil lave progressiv pop med humor og uforfalsket inderlighed – med hjælp fra kollektivet Vellness Plader. Oplev dem fredag aften til Flux Festival i Aarhus.
Sjæl I Flammer: »Det kan godt være poppet, uden at det bliver alt for mainstream«
Foto: Dennis Morton/Soundvenue

I 1987 satte Kasper Winding og Lars Muhl nye standarder for højt hår, bredskuldrede habitjakker og ikke mindst inderlig modersmålspop med en uforfærdet, rigelig brug af keyboard og synth. Sangen hed ‘Sjæl i flammer’ og indkapslede, hvad dansk pop gjorde så godt i det årti: Den var ligetil og progressiv på samme tid.

Det mener Anders Winkler og Jens Rubin i hvert fald. I dag, næsten 30 år senere, har de som popbandet Sjæl I Flammer taget navn efter det ikoniske hit og beder dermed selv om, at lytteren straks indlæser en slet skjult hyldest.

»For mig lyder navnet bare flot, men tilfældigvis er nummeret også fucking fedt og afspejler en periode, vi godt kan lide«, siger Jens.

80’erne har givet de to venner inspiration til at twiste poplyden, som Anders formulerer det.

»Fra starten har vi været hooked på at lave en dansk poplyd, der ikke er en radiolyd. Med fængende melodier, men hvor man skejer ud, og vokalen står helt bar. Det var der meget af i 80’erne. Folk skejede helt ud og lavede nogle underlige skæringer, som nogle af Kasper Windings ting for eksempel«, uddyber han og fortsætter: »Det kan godt være poppet, uden at det bliver alt for mainstream«.

De to venner kommer fra Odense og Svendborg, men er nu bosat i København. De debuterede som Sjæl I Flammer sidste år med sangen ‘Jeg ser dig dybt’ og behandler gennemgående popmusikkens dyder på både kærlig og dekonstruerende vis. De fængende melodier, blide korstemmer og følsomme keyboards forstyrres af vaklende guitarakkorder, et sårbart, kantet tekstunivers og drengenes dirrende, afklædte vokaler, der ofte er autotunede eller ude af pitch. Sangenes uforudsigelige strukturer afspejler måden, bandet skriver dem på – »meget patchworkagtigt«, som Jens formulerer det.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Når vi har siddet med musikken, har vi tænkt, wow, det her er fedt, og så har vi hørt fra mange af vores venner, når vi har udgivet det: Hvad fanden har I lige lavet her? Men så er de kommet tilbage efter ti gennemlytninger og har sagt: Nu forstår jeg det«, siger han.

Sjæl I Flammer tester deres musik på vennerne i det musikalske kollektiv Vellness Plader, der har rødder i Svendborg, Odense, Tåsinge, Kolding og København og også inkluderer bands som Franske Piger og Hong Kong. Den skæve, dansksprogede lo-fi-pop er en fællesnævner, men kollektivets output falder også ind under blandt andet techno, ambient og postpunk. Vellness Plader blev stiftet sidste år efter en festival i Kolding, som Anders havde været med til at arrangere.

»Vi var helt brændte, fordi vi havde kørt hårdt på i de dage, så vi tog ud til Joachim (fra Hong Kong, red.) og drak nogle bajere. Så sad vi stille og roligt og legede med tanken, om vi ikke skulle starte et eller andet, hvor vi alle sammen var sammen og hjalp hinanden og sparrede med hinanden«, fortæller Anders.

Kollektivets medlemmer udveksler og arbejder på musik på kryds og tværs med det formål for øje, at alle skal lykkes med den særlige lyd, de hver især dyrker.

»Jeg kan godt lide ideen om, at vi ikke kun laver musik for egen vindings skyld, men at det kan gavne Vellness – at der er et større formål med det«, siger Jens.

Drengene i Vellness Plader er blevet hinandens bedste venner og forstår at pleje fællesskabet.

»Vi mødes i kolonihaveforeningen Engvang ude på Amager, og så spiser vi god mad. Det plejer at være friske forårsruller, og så liner jeg nogle shots op. Så går vi i gang over middagen, og det ender altid med en kæmpe fest. Vi har det så dejligt«, siger Anders og smiler.

Sjæl I Flammer arbejder på deres debutalbum, som forventes at udkomme i år. De spiller fredag aften kl. 00.00 på Tape i forbindelse med Flux Festival. Hør meget mere på deres Soundcloud.

Læs også: Flux Festival afslører årets fulde program – Værket, Gents, Smerz m.fl.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af