Nine Inch Nails tændte blot ét lys til dystopisk natmesse

Nine Inch Nails tændte blot ét lys til dystopisk natmesse
Trent Reznor i front for Nine Inch Nails på Roskilde Festival. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Trent Reznors sangunivers har alle dage skildret en weltschmerz og fremmedgørelse formidlet gennem dundrende powerakkorder og jordskælvsrystende trommer, men i onsdagens natmesse på Arena blev der skruet op for alle parametre og facetter.

»We got ahead of ourselves«, lød det i nummeret af samme navn fra den nye ep ’Bad Witch’, men Nine Inch Nails var aldrig et skridt foran – eller bagud, for den sags skyld. Om det var catchy stadionmetal i ’Less Than’, skæve taktarter i ’March of the Pigs’, acid house-breakbeatene i ‘God Break Down the Door’ eller rendyrket noise, der i et instrumentalt interlude indhyllede teltet i en malstrøm af dionysisk støj, udviste bandet en stramtandet maskinel kontrol over deres materiale og koncertens retning.

Størstedelen af tiden var bandet indhyllet i røg, mens et imponerende lyssetup malede bagtæppet i forskellige farver eller gengav musikernes spøgelsesagtige silhouetter, og i den næsten croonende favorit ’Piggy’ var det decideret minimalistisk, da scenen blev helt mørklagt, og kun Reznor blev fulgt rundt af et projektørlys.

Først under koncertens afslutning med den obligatoriske sjæler ’Hurt’ blev et lille lys tændt i mørket, og bandet blev gengivet i farver på storskærmene, før en udmattet Reznor takkede af.

Der er ikke meget håb i Nine Inch Nails’ dystopiske og evigt eksperimenterende industrialunivers, men i musikkens umiddelbare force ligger også en forløsning. Det er bare at hæve armene i vejret og lade sig overgive.

Oversigt: Her er alle vores anmeldelser fra Roskilde Festival

Nine Inch Nails. Koncert. Roskilde Festival, Arena.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af