Hvordan en dansk producers ‘type beats’ endte hos hiphopstjerner som Pop Smoke og NLE Choppa

Aarhus-produceren Palaze er via Youtube og BeatStars endt med at lave musik for nogle af de mest hypede rappere i USA.
Hvordan en dansk producers ‘type beats’ endte hos hiphopstjerner som Pop Smoke og NLE Choppa
NLE Choppa.

Den 22-årige danske producer Palaze bor med sin kæreste i Aarhus, og hans studie ligger hjemme hos hans mor og far, fordi det larmer for meget, hvis han har det i lejligheden. Han har næsten ingen kontakt med den lokale hiphopscene og beskriver sig selv som en »stille og rolig, helt normal dreng«.

Så hvordan i alverden er det gået til, at Christoffer Buchardt Marcussen – som han rigtigt hedder – står som producer på den unge, hypede rapstjerne NLE Choppas nye single ’Exotic’? Og at han har hidtil ikke-udgivne sange klar med folk som Calboy, PnB Rock samt den nyligt afdøde New York-rapper Pop Smoke, der inden sin tragiske død var en af tidens mest lovende unge rappere?

Svaret er to ord: Type beats.

Konceptet er ret simpelt. Hvis dit beat lyder som et Drake-beat, så uploader du det med titlen ’Drake type beat’. Så kan rappere, der er på udkig efter produktioner, der minder om den canadiske superstjernes, nemt finde det, de leder efter.

»Jeg sælger mine beats på det, der hedder BeatStars«, forklarer Palaze, da jeg fanger ham på telefonen. »Så lægger man et beat på Youtube og har et link til BeatStars i beskrivelsen, og så kører det hele af sig selv«.

Helt så enkelt har det dog ikke været at få succes, viser det sig i løbet af samtalen.

Fra BeatStars til ægte rapstars

Det er rimelig beskedent beskrevet af den danske producer, når han siger, at det hele går af sig selv.

For selvfølgelig skal kvaliteten være i orden. Selv har Palaze knoklet for at perfektionere sine beats i to-tre år, men han har først for alvor fået medvind det seneste års tid, efter han uploadede et Playboi Carti type beat.

»På et tidspunkt lavede jeg et beat, som jeg var lidt i tvivl om«, siger han. »Jeg lagde det op på Youtube, og så endte det med at få 2,5 millioner plays. Det lagde fundamentet for det hele, og så har jeg lavet beats hver dag og levet af det lige siden«.

Palaze.

Siden har Palazes Youtube-kanal fået over 70.000 følgere. Men produceren vil ikke afsløre, hvor meget han efterhånden tjener på sine beats – ud over, at han »lever godt«. Men han fortæller dog, at han inkasserede 7.500 dollars (omkring 50.000 danske kr.) på ’Exotic’-beatet for NLE Choppa.

Efter interviewet fortæller hans manager i Danmark, Prasad Balakumar, mig dog, at Palaze blot holder sig tilbage med at prale, fordi han er en klassisk ydmyg jyde.

Ifølge Prasad har Palaze solgt beats for op imod en million kroner det seneste år – blandt andet ved at sælge rettigheder til sine produktioner, som da han fik 35.000 kroner for at give en procentdel af ejerskabet af T9ine-sangen ‘Mind of a Real’ til DJ Khaleds pladeselskab.

Samtidig har manageren også formidlet en kontakt tl Aarhus-rapperne Don x Lee x Barber, Omar og Xabski, som Palaze nu har lavet en sang med, der udkommer til foråret.

Men det primære fokus er altså udlandet. Her skyldes Palazes imponerende indtjening blandt andet også måden, sider som BeatStars er bygget op på. Her kan rappere nemlig ikke bare købe beats – de kan også leje dem.

»Når du leaser et beat, kan du bruge det på alle platforme, der ikke genererer penge«, forklarer Palaze. »På Soundcloud kan du for eksempelvis bruge det, som du vil. Men hvis du skal have det på Spotify og streamingtjenesterne, skal du købe det eksklusivt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den danske producer kan således leje sit beat ud til mange forskellige kunstnere, der så kan indspille over det. Det koster rapperne mellem 35-250 dollar at leje beatet, afhængigt af om de skal have en mp3 eller alle sangfilerne.

Hvis man så vil udgive tracket officielt, er prisen langt højere – fra 2.000-5.000 dollar. Eller 7.500, hvis man er en stor artist som NLE Choppa. Men det er altså yderst sjældent, at der er direkte kontakt mellem producer og kunstner. Faktisk ved producere ofte ikke, at deres beat bliver brugt, før sangen skal lige til at udkomme.

Producer for NLE Choppa og Pop Smoke – uden at vide det

»NLE Choppa fandt bare beatet gennem Youtube«, fortæller Palaze. »Og så er der en producer, der er gode venner med NLE Choppa, der hedder CashMoneyAP, som er kæmpestor på Youtube. Han begyndte at skrive til mig, fordi han havde hørt sangen. NLE var lidt skeptisk omkring den, men jeg tror, CashMoneyAP fik overtalt ham til at udgive den«.

Derefter er det dog stadig ikke sådan, at NLE lige ringer til Christoffer i Aarhus og spørger, hvad han skal have for beatet. Det hele ordnes gennem pladeselskabet.

»Jeg har overhovedet ikke været i kontakt med NLE på noget tidspunkt«, fortæller Palaze. »Det er først efter, at de har lavet sangen, at de kontakter dig«.

Det er en ret spøjs situation, han er i som producer. For i princippet kan der være masser af rappere verden over, der lige nu indspiller over danskerens beats. Men det er kun, hvis sangen skal udgives, at han bliver kontaktet.

NLE Choppa havde eksempelvis leaket flere klip af sangen, inden den udkom.

»Der kommer tit snippets, hvor kunstnerne lægger lidt af sangen ud flere måneder før den udkommer«, som produceren siger. »Så sidder man bare og håber på, at det bliver udgivet«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Man kan dog aldrig være sikker på, at nummeret rent faktisk slippes fri. Lige nu har Palaze eksempelvis sange med SahBabii, PnB Rock, Calboy og afdøde Pop Smoke, som sandsynligvis udkommer en dag. Det kan til gengæld også være, de aldrig ser dagens lys – uanset hvad, er det ude af Palazes hænder.

Palaze type beat

Det er altså en møjsommelig vej til succes at være type beats-producer. Men folk som den tidligere nævnte CashMoneyAP har vist, at man kan starte fra Youtube og slå igennem på den helt store scene.

»Han er helt klart en inspiration«, siger Palaze. »Hver gang, jeg snakker om at være producer, siger jeg: Prøv at se ham her. Han har gjort det samme som jeg gør, og nu har han sit eget label og jeg ved ikke hvad. Han har lavet sindssyge business moves, og nu tjener han vanvittige penge«.

CashMoneyAP har altså vist, at man kan nå de helt høje producerlag med udgangspunkt i at sælge beats fra sider som BeatStars. Men der er alligevel et vist stigma omkring type beats – for er det ikke uoriginalt at skræddersy sine produktioner efter andre folks lyd?

»Jeg har min egen lyd og min egen stil«, siger Palaze, da jeg spørger ind til dén fordom. »Jeg bruger for eksempel hårde 808-trommer, uden kicks. Det er en stil, jeg har været med til at starte. Jeg bruger det for eksempel på ’Exotic’ af NLE Choppa«.

Når den danske producer navngiver sine produktioner som type beats, selv om de altså har deres egen lyd og ikke er efterligninger, er der en simpel forklaring: Markedsføring. For der er helt enkelt flere, der lytter til type beats.

»Det er jo algoritmer og sådan noget«, siger Palaze. »Jeg prøver ikke at lyde som andre. Det er først, når beatet er færdigt, jeg tænker på, hvad jeg skal kalde det, og der handler det jo om, hvad der virker for ens kanal. Jeg får eksempelvis altid mange views, hvis jeg kalder det et Kodak Black type beat. Så tit kalder jeg beats det, selvom det slet ikke lyder som Kodak«.

Det er næsten som om, Palaze har hacket type beats-systemet: Han bruger indpakningen som type beat for at få flere views og dermed nå flere folk med sine produktioner. Men når man så lytter, får man ikke et beat, der lyder som nogen andre produceres. Man får et Palaze type beat.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af