Sommerfestivalerne er optimistiske efter udmelding om vaccineplan og -pas: »Det tegner positivt«

Sommerfestivalerne er optimistiske efter udmelding om vaccineplan og -pas: »Det tegner positivt«
Smukfest.

Opdateret 22.51: Sundhedsstyrelsen har siden delt en vaccineplan, der anslår, at alle voksne danskere kan forvente at modtage de to nødvendige doser vaccine mod covid-19 inden 27. juni.

I dag kunne Sundheds- og Ældreministeriet meddele, at de arbejder på at indføre et såkaldt vaccinepas i starten af året, så man kan dokumentere, at man er blevet vaccineret mod covid-19.

Og det er – i kombination med den lovende danske vaccineplan – en glædelig nyhed for sommerfestivalerne, hvis strategi for afvikling særligt beror på, at man kan påvise, at man ikke er smittebære, inden man bliver lukket ind på festivalpladserne.

Søren Eskildsen, talsmand for Smukfest, udtaler til dr.dk, at vaccinepasset er en »glædelig nyhed« og fortsætter: »Det er et meget vigtigt element for os og vores målsætning om at afholde en sikker festival med et lavt smittetryk«.

Han understreger dog, at der også skal andre værktøjer i spil, hvis sommerfestivalerne skal blive en realitet. Han betoner særligt, at en stor del af befolkningen skal vaccineres inden sommeren, og at det desuden skal være muligt at foretage lyntests ved festivalindgangen.

I Dansk Live, brancheorganisationen for de danske festivaler, er forventningen, at et vaccinepas kan bruges som led i at sikre, at gæster ikke bærer smitte med ind på festivalen. Sekretariatschef Esben Marcher håber derfor også, at vaccinepasset kan komme til at indeholde yderligere information omkring ens coronahistorik.

»Så kan gæsterne dokumentere, at de enten har haft virussen, er vaccineret eller er testet negative, inden de kommer ind«, siger han til dr.dk.

Optimismen hos begge parter bunder særligt i håbet om, at en stor del af den danske befolkning kan blive vaccineret inden sommeren. Lægemiddelstyrelsens direktør har blandt andet udtalt, at han forventer, at hele den voksne del af befolkningen vil være vaccineret inden slutningen af sommeren.

»Mængden af vacciner er alt andet lige meget større, end den var for blot et par uger siden, så jeg synes, at det tegner positivt lige nu«, siger Søren Eskildsen til dr.dk.

Adspurgt om det virker realistisk at samle 90.000 mennesker foran Orange Scene til sommer svarer Esben Marcher: »Det kommer an på vaccinen, og hvor hurtigt den kommer ud. Hvis der er vaccineret nok, og resten er testet inden festivalen, så synes jeg ikke, det er urealistisk«.

Både Eskildsen og Marcher understreger, at afviklingen af sommerfestivalerne kommer til at ske i samarbejde med sundhedsmyndighederne, og derfor appellerer de også til, at festivalerne bliver inddraget i beslutningsprocessen, så de kan blive en del af løsningen.

De forventer ikke, at der kommer et decideret krav til, at man skal have en vaccine for at kunne deltage i festivalerne, men understreger igen, at den endelige beslutning for afholdelse ligger hos sundhedsmyndighederne.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af