Roskilde Festival forbereder sig på flere afbud: »Vi kan ramme 20-25 procent aflyste navne«

Mens store festivaler bliver aflyst rundt i Europa, planlægger Roskilde Festival ufortrødent videre – men der er udsigt til store udskiftninger i årets lineup. Fire måneder før kickoff besvarer festivalens direktør og programchef vores mest brændende spørgsmål.
Roskilde Festival forbereder sig på flere afbud: »Vi kan ramme 20-25 procent aflyste navne«
Kendrick Lamar er (stadig) på plakaten til årets Roskilde Festival. (Foto: Mark Metcalfe/Getty Images)

Kalenderen viser marts, og der er nu kun små fire måneder til, at Roskilde Festival skal løbe af stablen. Hvis det altså er muligt. For grundet Covid-19 hænger der stadig en tung sky af usikkerhed over de danske festivaler.

Vil det være sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne hegnet til Roskilde Festival 26. juni? Vil vaccinerne være rullet ud? Er coronapasset kommet i spil? Kan man forestille sig en festival uden campingområdet?

»Vi er ikke aflyst, og sommeren er ikke lukket ned«, insisterer Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup, til Soundvenue i kølvandet på, at store europæiske festivaler som Primavera i Spanien og Hellfest i Frankrig har aflyst årets arrangementer.

Men hvad med programmet? Vil det nuværende bestå? Hvis de amerikanske headlinere begynder at aflyse, hvad gør man så?

Her fire måneder før kickoff giver Signe Lopdrup og Roskilde Festivals programchef, Anders Wahrén, svar på vores mest brændende spørgsmål.

Da Soundvenue talte med Roskilde Festival i december, var I optimistiske og kunne se et lys for enden af tunnelen – hvad er status nu? 
Signe Lopdrup: »Helt overordnet fastholder vi jo en forsigtig optimisme, men det er klart, at det bliver mere og mere komplekst. Det, der gjorde, at vi var forsigtige optimister, var jo blandt andet vaccineplanen, som fortsat estimeres til at holde. Der er også kommet godt skub i nogle af de digitale og understøttende løsninger, som skal til, hvis vi skal kunne lave festival til sommer, for eksempel coronapasset. Så vi er bestemt ikke aflyst endnu, men det begynder også at være rigtig svært for os ikke at have en mere klar plan helt oppefra. 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi mangler en retning, og vi mangler også en kontinuerlig og struktureret dialog med myndighederne om, hvad der kan lade sig gøre, og hvad det er for nogle løsninger, vi skal udvikle, hvis det skal lade sig gøre at afvikle ansvarligt sundhedsmæssigt til sommer«. 

Regeringen har endnu ikke garanteret, at I vil blive kompenseret fuldt ud i tilfælde af en aflysning af Roskilde Festival 2021. Hvilken frist har I for afklaring på den front? 
Signe Lopdrup: »Vi har behov for afklaring nu, og det vi først og fremmest har sagt er, at vi har behov for en afklaring på, om vi kan planlægge videre som ansvarlige arrangører. Og den udmelding, der kom fra kulturministeren i sidste uge, var jo, at der arbejdes på at lave en forlængelse af den arrangørordning, som er en kompensation, hvis vi skulle komme dertil, at vi bliver aflyst – igen.

Det er punkt et. Altså kan vi ikke lave festival til sommer, så har vi brug for hjælp og kompensation. Punkt to er: Hvad er det så for en genåbningsplan, vi kan kigge ind i frem mod sommeren? Og det begynder virkelig også at være oppeover, at vi får en tydeligere retning der«. 

Hvis vi kommer til midt-april, og der stadig ikke er afklaring, hvad gør I så?
Signe Lopdrup: »Vi har fået afklaring på, at vi kan planlægge videre ansvarligt. Så vi er ikke aflyst, og sommeren er ikke lukket ned, så vi arbejder så ansvarligt, vi kan, videre. Fordi vi ikke lavede festival i 2020, var der planlagt meget af den festival, vi nu skal afvikle. Så vi har haft de overordnede rammer for vores planlægning og derfor også arbejdet rigtig grundigt ned i, hvad det så er for nogle typer af løsninger, der skal til i en ny virkelighed, som det jo er, hvis corona stadig er iblandt os – og det er den jo«.

Aftenshow på Orange Scene. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Der er blevet talt meget om coronapasset – er der andre specifikke løsningsforslag oppe at vende, som ikke har været delt i offentligheden endnu? 
Signe Lopdrup: »Det synes jeg egentlig ikke. Det er en forudsætning for os, at vi kan lave festival uden sociale restriktioner. Så det, vi taler om, er at sikre vores ydre ring via coronapasset, og så skal man kunne være sammen. Det er væsentligt at sige, at vi ikke har nogen illusion om, at alt bare kommer tilbage, som det var engang. Corona har forandret ting, og jeg tror, vi vil se fremadrettet, at den sociale adfærd vi har opbygget, der vil også være dele af den, der flytter med ind på en festivalplads«. 

Kan man forestille sig en Roskilde Festival til sommer uden campingområdet, hvor gæsterne måske samles mest kompakt?
Signe Lopdrup: »Det er meget sjovt, fordi det er jo virkelig det, som rigtig mange møder os med: At camping er vores største udfordring. Men det er sådan set ikke det, som vores sikkerhedsorganisationer på tværs af festivalerne taler om som den største udfordring. For vi skal huske, at de fællesskaber som lever tæt sammen ude på camping, de lever også meget tæt sammen i nogle bobler. Så det er jo for alvor, når du kommer ind og er på pladsen og står tæt der og blander dig på kryds og tværs«.

Hvilke tiltag har I overvejet i forhold til afvikling af koncerter for at mindste smitterisikoen?
Anders Wahrén: »Stort set alt, vi laver, er jo under åben himmel, og det er jo netop den allerstørste faktor i forhold til at begrænse spredning. Og så er der coronapas-delen af det, som handler om at holde styr på, at så få som muligt bringer en potentiel smitte med ind i begivenheden. Og det er jo de vigtigste ting for os. Vi ser ikke en sektionering foran scenerne, vi ser heller ikke en sektionering af camping. Men til koncerterne, der kommer folk jo til at stå relativt tæt«. 

Det plejer man i hvert fald...
Anders Wahrén: »Det plejer man nogle gange, men man skal også bare huske, at det er ikke altid, at man står skulder ved skulder med nogen, og dem man står med er jo altså ofte dem, man bor i lejr med eller bor med til daglig. Det er jo ikke kun vildt fremmede mennesker, man pludselig står helt tæt forbundet med. Og ved at have taget brodden af det hele med enten vacciner eller test eller overstået infektion, som skal kunne dokumenteres via pas, så vil vi også have meget få smittebærere iblandt«. 

Men I kigger ikke på at reducere kapaciteten?
Signe Lopdrup: »Vi kan ikke se os selv afvikle en festival i en nedskaleret kapacitet. For det første er vi udsolgt, for det andet er det også størrelsen, som gør, det er Roskilde Festival. Det helt afgørende her er jo, at vi taler ikke om at lave festival sådan som smitteudviklingen er nu og her, og hvor folk ikke er vaccineret. Vi taler jo om, at virkeligheden er en anden til sommer, hvis det skal kunne lade sig gøre at lave festival. Så det er klart, at omverdenen skal forandre sig. Vi kan ikke lave en rigtig Roskilde Festival, hvis der er omfattende sociale restriktioner«.

 pt. planlægger I at afholde præcis den festival, som I allerhelst vil – og så krydser I fingre for, at det kan lade sig gøre?
Signe Lopdrup: »Ja, vi arbejder, alt hvad vi kan, på at sikre, at vi kan lave en ansvarlig og en forsvarlig festivalafvikling til sommer«. 

Flere aflysninger er uundgåelige

Der har været en lang bufferperiode, men nu begynder der at ske konkrete ting i det internationale festivallandskab: Primavera i Spanien er for eksempel aflyst. Hvad betyder det for Roskilde Festival, når andre europæiske festivaler begynder at aflyse?
Anders Wahrén: »Det betyder ikke, at man ikke kan gennemføre en festival i Danmark. Når hvert enkelt land kommer med nogle meldinger, så har det nogle konsekvenser. Så når de melder ud i Frankrig, betyder det, at Hellfest lukker. Når de melder ud i England, betyder det, at nogle festivaler tidligt på sæsonen vælger at udskyde, og der er Reading/Leeds (som ligger i august, red.), som siger, at det her må betyde, at vi godt kan gennemføre vores festival. 

Men det betyder selvfølgelig noget for artisterne, og det så vi med Thom Yorke i sidste uge, som vi måtte pille af vores plakat, da hans tour var planlagt til at starte med nogle shows i England, som lå før det tidspunkt, hvor Boris Johnson meldte, at det var der, de var klar til større events igen. Og når første del af touren faldt fra, så gjorde det, at det ikke kunne hænge sammen med de festivalshows, der lå i forlængelse. 

Vi er i dialog med agenter og artister i forhold til, om der er andre, hvis tours begynder at smuldre så småt. Og der er jo nogle, som er mere resistente over for aflysninger end andre. Hvis touren var planlagt til at være noget, hvor man alligevel skulle flyve rundt og leje udstyr lokalt, så kan man måske godt tåle, at der er noget, der falder fra. Er den baseret på, at man har en dyr produktion, som skal med hele vejen rundt, så falder det hurtigere fra hinanden, når der er enkelte shows, der bliver taget ud. 

Artisterne vil jo vildt gerne, de har også mistet et helt år eller to i deres planlægning. Så det er et vente-limbo hele vejen rundt«.

Men der er en klar forventning om, at der kommer flere aflysninger?
Anders Wahrén: »Ja. Det kommer vi ikke udenom. Det har vi jo i et normalt år, ganske få heldigvis, og det vil der være i år. Og der vil være flere. Det er selvfølgelig mest de internationale og dem, der har de største, tungeste tours, og dem der er meget afhængige af, at det hele hænger sammen. Det vil være dem, der er mest udsatte«.

Har I fået andre afbud, som ikke er offentliggjorte?
Anders Wahrén: »Nej, men der er nogle, hvor vi er i dialog og ved, at det nok er den vej, det bærer. Men de er virkelig interesserede i at gennemføre så meget, som de overhovedet kan, så der er heller ikke nogen artister, der har travlt med at aflyse«.

Tyler, The Creator på NorthSide, 2018. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Mange tænker på store amerikanske artister som Kendrick Lamar og Tyler, The Creator. Hvordan er kommunikationen med de navne, som ligger så højt oppe på plakaten, at man vil kunne mærke et markant svæk i lineuppet, hvis de aflyser? 
Anders Wahrén: »Det er jo blandt andet med nogle af dem, vi har den dialog: Hvad er ligesom deres breaking point for, at der absolut ikke er nogen tour, der kan lade sig gøre. Men vi er ikke der endnu, hvor nogen af dem har aflyst. Og hvis de kommer til at aflyse, så er det jo vores fornemmeste opgave at skaffe de bedst mulige erstatninger. Det plejer vi at komme i mål med. Det bliver så under nogle andre forudsætninger i år, det vil nok betyde mere lokale, europæiske eller skandinaviske navne«.

Hvor stor en procentdel af de offentliggjorte artister i programmet forventer I aflyser? 
Anders Wahrén: »Det er svært at sige endnu. Der kan nå at komme rigtig mange åbninger eller stramninger, inden vi skriver starten af juli. Men det er da ikke usandsynligt, at vi kan ramme 20-25 procent aflyste navne«. 

Taylor Swift var på plakaten i 2020 – hun er ikke blevet tilføjet årets program og har nu aflyst sin i forvejen udskudte turné. Er den udelukket?
Anders Wahrén: »Hende har vi nok ikke rigtig nogen forhåbning om til 2021«. 

Kan man forestille sig en Roskilde Festival uden amerikanske artister?
Anders Wahrén: »Ja, det kan man godt. Men jeg synes ikke, det er den vej, det peger nu. Der er ikke noget til hinder for, at amerikanske artister kan komme til Danmark, som tingene ser ud lige nu. Så vil det jo være, hvordan deres tours hænger sammen, og om de er interesserede i at lave en fly-in«. 

Er der et scenarie, hvor programmet bliver så meget dansk og skandinavisk, at publikum vil blive tilbudt en refundering af deres billet?
Signe Lopdrup: »Det er vel en mulighed. Men det er meget hypotetisk. Det er afgørende for os, at vi selvfølgelig skal levere en festival på niveau«. 

Hvornår regner I med at have det endelige program klar i år?
Anders Wahrén: »Alt bliver skubbet foran os. Det er lidt som i gamle dage, at festivalprogrammet måske er færdigt et par uger før, festivalen skal løbe af stablen, hvis alt går vel«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af